menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 34, 2011
22 augustus

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Bereid je voor op meer zinloos geweld in het Midden-Oosten
 
De plegers van de aanslag in IsraŽl zouden mensen uit Gaza zijn die geprofiteerd hebben van de huidige onrust in Egypte om de lichtbewaakte Egyptisch-IsraŽlische grens over te steken. De doden zijn het resultaat van een laakbare actie die voor niemand iets goeds op zal leveren. Net zoals operatie Cast Lead [de oorlog van IsraŽl tegen Gaza 2008-2009] zowel immoreel was als een strategische blunder, was deze laatste gewelddaad Ė zij het op kleinere schaal Ė eveneens onberaden en moreel bankroet.
 
Hoe je deze situatie ook ziet, een punt van het grootste belang is te beseffen dat dit soort dingen niet zal ophouden zolang de bezetting en de belegering van Gaza doorgaan en zolang het ene volk over een eigen staat beschikt en het andere niet. Als de situatie als bij toverslag om zou draaien en meer dan een miljoen IsraŽli's in dezelfde situatie zouden belanden als waarin de mensen in Gaza nu gedwongen zijn te leven, zou ik verbaasd zijn als niet sommigen van hen de wapens zouden opnemen tegen hun onderdrukkers. (..) Zoín gedachtenexperiment rechtvaardigt natuurlijk niet het vermoorden van onschuldigen, maar het helpt ons wel te begrijpen waar zulke betreurenswaardige daden vandaan komen.
 
Zolang niet meer mensen wat dit betreft buiten de platgetreden paden willen denken Ė en eisen dat hun leiders dat ook doen - kun je ervan verzekerd zijn dat we in de toekomst meer van hetzelfde zullen zien - van beide kanten. En het risico op een grotere explosie zal toenemen.
 
Stephen M. Walt in Foreign Policy, 19 augustus 2011
 

Onvertaalde berichten:

IsraŽlische leger heeft geen flauw idee wie achter Eilat-aanslagen zat
Journaliste Lia Tarachansky van The Real News Network vroeg aan een IsraŽlische legerwoordvoerder hoe de IsraŽlische strijdkrachten tot hun conclusies waren gekomen over de vraag wie verantwoordelijk waren voor de aanslagen van 18 augustus nabij Eilat in Zuid-IsraŽl.
Paul Woodward in War in Context (VS), 20 augustus 2011
 
Lessen uit twee oorlogen
Als je moeilijke situaties maar blijft beschrijven in misleidende of incorrecte bewoordingen zullen er genoeg mensen zijn die de verkeerde conclusies erover trekken en een beleid blijven steunen dat eigenlijk nergens op slaat. Twee voorbeelden: de oorlogen in Afghanistan en Irak.
Stephen M. Walt in Foreign Policy (VS), 16 augustus 2011
 
Werkelijke kosten van oorlogen Afghanistan en Irak blijven schimmig
Als het speciale bezuinigingsteam van het Amerikaanse Congres later dit jaar samenkomt om te besluiten waar in de federale begroting gesneden kan worden, zouden de oorlogen in Afghanistan en Irak wel eens sappige doelen kunnen zijn. Maar hoeveel kosten die oorlogen nu werkelijk aan Amerikaans belastinggeld?
McClatchy Newspapers (VS), 15 augustus 2011
 
Egypte zet duizenden manschappen en tanks in de Sinai in, in coŲrdinatie met IsraŽl
Egypte heeft - in coŲrdinatie met IsraŽl - zijn strijdkrachten ingezet in het noorden van het Sinai-schiereiland om greep te krijgen op de anarchie die de regio in zijn greep houdt, zo zei een hogere IsraŽlische defensiefunctionaris op 14 augustus.
Haaretz (Isr.), 14 augustus 2011
 
IsraŽlische leger legt nieuwe mijnen langs Syrische grens
Het IsraŽlische leger is bezig om nieuwe landmijnen te leggen langs de grens met SyriŽ in een poging om demonstranten te ontmoedigen als die de Golanhoogte op willen.
Associated Press (VS), 13 augustus 2011
 
Nieuwe sancties tegen Iran kunnen verkeerd uitpakken
Een nieuwe campagne van het Amerikaanse Congres om sancties op te leggen aan de Centrale Bank van Irak is bedoeld om de Iraanse olie-inkomsten in te perken. Maar het zou verkeerd kunnen uitpakken en schade kunnen toebrengen aan de internationale economie.
Inter Press Service (Int.), 11 augustus 2011
 
Amnesty dringt bij Navo aan op onderzoek burgerdoden door luchtaanvallen op LibiŽ
De Navo moet alle nodige voorzorgen nemen om burgerslachtoffers te voorkomen bij militaire operaties. Dit heeft Amnesty International gezegd na aantijgingen door Libische functionarissen die trouw zijn gebleven aan Muammar Khadaffi dat 85 mensen werden gedood bij een luchtaanval op 8 augustus.
Amnesty International (Int.), 10 augustus 2011
 
'Nieuwe' Irak nachtmerrie voor vrouwen en minderheden
Een rapport van de Verenigde Naties over Irak stelt dat de mensenrechtensituatie daar fragiel blijft en dat grote ontwikkelingsproblemen dreigen terwijl het land uit het dal van een bijna tien jaar lang conflict probeert te komen.
Inter Press Service (Int.), 9 augustus 2011
 
Wat Petraeus nalaat in Afghanistan
De instroom van troepen, op verzoek van generaal Stanley McChrystal, met goedkeuring van president Barack Obama en onder commando van generaal David Petraeus, heeft stabiliteit gebracht aan een paar gebieden in het zuiden. Maar de 'surge' - en andere initiatieven van generaal Petraeus - is niet het onverdeelde succes geweest dat ons voorgehouden werd.
Time (VS), 8 augustus 2011
 
Amerikaanse wapens in handen Somalische opstandelingen
Slecht nieuws in de vijf jaar oude oorlog die de VS door anderen laat uitvechten tegen Somalische opstandelingen met banden met al-Qaida. De helft van de door de Amerikanen geleverde wapens die de platzakke Ugandese en Burundische troepen in staat stellen om de Somalische al-Shabab te bestrijden komt terecht in de handen van diezelfde al-Shabab.
Wired (VS), 2 augustus 2011
 
Afghaanse burgers betalen dodelijke prijs voor nieuw beleid luchtaanvallen
Het terugdringen van 'bijkomende schade' wordt gezien als een 'bijkomende overweging' terwijl de coalitie zich klaarmaakt om terug te trekken.
The Independent (GB), 31 juli 2011
 
Terugvechten tegen de 'drone'-oorlog van de CIA
Mensenrechtenadvocaten en activisten in Groot-BrittanniŽ en Pakistan zijn op zoek naar recht en transparantie.
Aljazeera (Qatar), 30 juli 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |