menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 36, 2011
5 september

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Overwinning van rebellen ďslechtst mogelijke uitkomstď voor LibiŽ
 
De ineenstorting van het regime van kolonel Muammar Khadaffi zal leiden tot een gevaarlijk machtsvacuŁm in LibiŽ, waarbij de door het Westen gesteunde leiding van de rebellen in verwarring verkeert en niet klaar is om de zaak onder controle te krijgen, zo waarschuwen diplomatieke en militaire bronnen. Een in Benghazi gestationeerde westerse diplomaat beschreef het vooruitzicht van de val van Tripoli door toedoen van de rebellen als ďhet ergste scenarioĒ onder de huidige omstandigheden. Functionarissen van de NAVO zeiden tegen de Times dat een nederlaag van het regime zou uitlopen op wat nu genoemd wordt een ďcatastrofaal succes.Ē
 
Een hoge NAVO-diplomaat vertelde de Times: ďDit is de formulering die binnen de NAVO nu algemeen wordt gehanteerd, dat we rekening moeten houden met een catastrofaal succes in LibiŽ. en zelfs als het niet catastrofaal is, dan zal het een chaotisch succes zijn omdat de oppositie niet klaar is om te regeren en er een vacuŁm zal ontstaan als Khadaffi verdwijnt."
 
De diplomaat in Benghazi waarschuwde dat het Westen de toenemende invloed van de islamisten en de ďbelangrijkeĒ rol die gespeeld wordt door de Libische stammen ernstig had onderschat en zich in plaats daarvan had geconcentreerd op in het Westen opgeleide liberale elementen die ďons vertelden wat we wilden horenĒ.
 
The Times, 17 augustus 2011
 

Onvertaalde berichten:

De werkelijke prijs van "11 september"
De aanslagen door al-Qaida op 11 september 2001 waren bedoeld om de Verenigde Staten schade toe te brengen. Dat deden ze ook, maar op manieren die Osama bin Laden waarschijnlijk nooit bedacht had.
Joseph E. Stiglitz in Slate (VS), 1 september 2011
 
LibiŽ's spectaculaire revolutie te schande gebracht door racisme
De moord op zwarte mannen in de nasleep van de opstand laat een samenleving zien die decennialang verdeeld is geweest door toedoen van Muammar Khadaffi.
The Guardian (GB), 30 augustus 2011
 
IsraŽlische leger traint kolonisten in voorbereiding op verwachte "massale wanorde"
Kolonisten op de Westelijke Jordaanoever zullen traangas- en verdovingsgrananten ontvangen van het IsraŽlische leger ter voorbereiding op de mogelijkheid van confrontaties met Palestijnen. Deze worden verwacht na de waarschijnlijke acceptatie van een Palestijnse staat eind september door de Algemene Vergadering van de VN.
Haaretz (Isr.), 30 augustus 2011
 
Augustus dodelijkste maand voor Amerika in lange Afghaanse oorlog
Augustus is de dodelijkste maand tot nu toe voor Amerikaanse troepen in de bijna tien jaar oude oorlog in Afghanistan. Dit verhoogt de druk op de regering-Obama om de troepen terug naar huis te roepen, liever vandaag dan morgen.
Associated Press (VS), 30 augustus 2011
 
Rebellen in Misrata in verzet tegen nieuwe regime LibiŽ
De Libische stad Misrata weigert om een benoeming door de Nationale Overgangsraad te aanvaarden van een vroegere bondgenoot van Khadaffi als hoofd veiligheid van Tripoli.
The Guardian (GB), 29 augustus 2011
 
Libisch machtsvacuŁm kan tot nachtmerrie leiden
LibiŽ heeft te maken met een aantal nachtmerrie-scenario's. Deze variŽren van een nieuwe burgeroorlog tussen rivaliserende facties tot de opkomst van met al-Qaida verbonden Islamisten, mocht het land opnieuw in wetteloosheid en chaos belanden door een machtsvacuŁm.
Deutsche Welle (BRD), 29 augustus 2011
 
Ambtsberichten onthullen moord op familie in Irak in 2006
Een ambtsbericht van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, vorige week vrijgegeven door WikiLeaks, onthult dat Amerikaanse soldaten in 2006 een afschuwelijke oorlogsmisdaad begingen. Bij een inval in een huis werden ťťn man, vier vrouwen, twee kinderen en twee baby's standrechtelijk doodgeschoten.
Antiwar.com (VS), 29 augustus 2011
 
Haat voor Khadaffi bracht LibiŽrs samen. Maar wat kan hen nu verenigen?
"We zijn allemaal ťťn familie", zei een Libische zakenman hoopvol tegen me terwijl we door de lege straten reden van het centrum van Tripoli. De komende zes maanden, of het komende jaar, zal laten zien of de LibiŽrs echt ťťn familie zijn.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 27 augustus 2011
 
Erfenis Martin Luther King: geweldloosheid niet hetzelfde als overgave
Dr. Martin Luther King was een man van vrede, maar hij was geen passieve man. Hij geloofde dat - waar de menselijke waardigheid geschonden is - verzoening voorafgegaan wordt door confrontatie.
Jesse Jackson in CommonDreams.org (VS), 27 augustus 2011
 
LibiŽ is geen reclame voor interventie
Er zijn verschillende beweringen over de betrokkenheid van de Navo in LibiŽ die maar een smalle basis in de werkelijkheid hebben.
The Guardian (GB). 26 augustus 2011
 
Het fiasco van sancties tegen Iran
Internationale sancties hebben de moeilijkheden verergerd van de Iraanse middenklasse die te kampen heeft met hoge werkloosheid.
Al Jazeera (Qatar), 26 augustus 2011
 
Kan Tahrir Square naar Tel Aviv toe komen?
Een uitkomst van de IsraŽlische protesten die de verhoudingen laat zoals ze zijn, zou een verspilde mogelijkheid betekenen. De omvang daarvan wordt bovendien dramatisch versterkt door de uitdagingen vanuit de Arabische Lente.
The Nation (VS), 24 augustus 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |