menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 38, 2011
19 september

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Ja, al-Qaida heeft ons aangevallen vanwege onze agressieve buitenlandse politiek
 
In zijn column in The Daily Caller wil Jamie Weinstein ons laten geloven dat Amerika voorafgaand aan 9/11 niet heeft geïntervenieerd in het Midden-Oosten. Maar de VS-interventie in die regio heeft een lange en smerige geschiedenis. Al in 1954 stelde een topgeheime briefing van de Nationale Veiligheidsraad; "Het Midden-Oosten is van groot strategisch, politiek en economisch belang," aangezien het "de grootste petroleumvoorraden ter wereld bevat" en "essentiële locaties voor militaire bases bij elk wereldwijd conflict."
 
Daarom moest Amerika brute dictators in het zadel houden die het Amerikaanse overwicht konden garanderen. Dit heeft ons beslist een aantal vijanden opgeleverd. En in 2004 erkent het ministerie van defensie dit feit in een rapport aan defensieminister Donald Rumsfeld. "Als er een overkoepelend doel is dat ze gemeen hebben," aldus het rapport, "dan is het de omverwerping van wat islamisten 'afvallige' regimes noemen: de tirannieke regeringen van Egypte, Saudi-Arabië, Pakistan, Jordanië en de Golfstaten" en de Verenigde Staten bevinden zich in de strategisch lastige - en potentieel gevaarlijke - situatie de langdurige steunpilaar en bondgenoot te zijn van deze autoritaire regimes. Zonder de VS zouden deze regimes niet kunnen overleven."
 
Na de eerste Golfoorlog vestigden de VS niet alleen militaire bases in Saudi-Arabië - iets dat Bin Laden beschreef als een ernstige provocatie - maar werden er ook harde sancties en een gewelddadige no-fly zone opgelegd aan Irak. Deze maatregelen worden vaak genoemd als oorzaak van de dood van honderdduizenden burgers. De voormalige minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright deed in een interview de bekende uitspraak dat deze directe bijdrage aan de dood van "een half miljoen kinderen het waard was." In een boodschap aan het Amerikaanse volk in 2002 vroeg Bin Laden zich af waarom "Iraakse kinderen zijn gestorven als resultaat van jullie sancties en jullie je daar geen zorgen over maken."
 
Niets kan de moord op 3000 onschuldige Amerikanen rechtvaardigen. Maar zolang de basisfeiten over 9/11 ontkend worden, zal Amerika een politiek voortzetten die de haat tegen Amerika verergert, hetgeen zowel Bush als Obama hebben gedaan. Amerika hoeft niet in elke hoek van de wereld te interveniëren en zeker niet als het resultaat dood en vernietiging is voor hen en voor ons.
 
John Glaser bij The Daily Caller (VS), 15 september 2011
 

Onvertaalde berichten:

Aanslagen Kabul versterken controle Taliban over kijk bevolking op oorlog
De Taliban-aanvallen op verschillende doelen in Kabul, waaronder de Amerikaanse ambassade en het VS-Navo-hoofdkwartier, zijn de meest recente én meest spectaculaire van een lange reeks operaties. Deze hebben de opstandelingen de overhand gegeven in het bepalen van de manier waarop de oorlog door de Afghaanse bevolking wordt gezien.
Inter Press Service (Int.), 14 september 2011
 
Israël vreest gebruik terreurtactieken door kolonisten West Bank
Shin Bet, de binnenlandse inlichtingendienst van Israël, heeft gezegd dat Joodse extremisten nieuwe "terreurgroepen" aan het vormen zijn die zich welbewust richten op Palestijnen en Israëlische vredesactivisten.
The Independent (GB), 14 september 2011
 
En haat bracht haat voort
In hun shocktoestand na 11 september 2001 vroegen Amerikanen vaak: "waarom haten ze ons toch zo?" Het was niet duidelijk wie "ze" precies waren - moslims, Arabieren, of simpelweg iedereen die geen Amerikaan was. Het makkelijke antwoord waar veel Amerikanen troost bij zochten was al even vaag: dat "ze" jaloers waren op de welvaart, democratie en wat al niet meer van Amerika.
Today Online (Singapore), 13 september 2011
 
Het grote taboe
Grote afwezige in de stroom van commentaar op de tiende verjaardag van '11 september' was enige vermelding van hoe de Amerikaanse militaire bezetting van moslimlanden en de oorlogen die nog steeds moslimburgers doden het jihadistische sentiment hebben gevoed, en zo de terreurdreiging nog vele jaren na nu op hoog peil zullen houden.
Gareth Porter in CounterPunch (VS), 12 september 2011
 
Het onbeheersbare momentum van de oorlog
De aanvankelijke beslissing om terug te slaan na de aanslagen van 11 september is eenvoudig te begrijpen. Maar de geschiedenis zal niet vragen waarom het Westen Afghanistan binnenviel, maar waarom het vervolgens zo lang daar bleef.
The New York Times (VS), 9 september 2011
 
Nieuwe Amerikaanse bondgenoot in Somalië: krijgsheer 'de Slager'
Als je dacht dat het een slechte zaak was dat Washington een schimmige Franse huurling betaalt om zijn vuile werk te doen in Somalië, is dat nog niets. Wacht tot je onze nieuwste bondgenoot ziet: een bewonderaar van Osama bin Laden met een bloedig verleden.
Wired (VS), 8 september 2011
 
'Vijanden' van binnenlandse veiligheidsdienst VS zijn ook eigen burgers
Ergens tussen 11 september en vandaag veranderde de vijand van een handvol terroristen in de Amerikaanse bevolking in het algemeen. We kunnen nergens meer heen.
Politico (VS), 8 september 2011
 
Libië dreigt nu toneel verschillende gevechten te worden
Een groeiende kloof tussen de Nationale Overgangsraad en plaatselijke leiders laat conflicterende visies zien op de toekomst van Libië.
The Guardian (GB), 6 september 2011
 
Iran biedt nieuw kernenergie-akkoord aan
Iran zegt dat het zijn kernenergieprogramma wil openen voor vijf jaar van "volledig toezicht" door het Internatioaal Atoomagentschap als de VN zijn sancties opheft. Maar het hoofd van het kernenergieprogramma heeft duidelijk gesteld dat de uranium-verrijkingsprogramma's doorgaan.
Los Angeles Times (VS), 5 september 2011
 
Wapenopslag Khadaffi onbewaakt in Tripoli
De omvang van de mogelijke veiligheidscrisis waar het Libië van na de revolutie voor staat is volledig aan het licht gekomen nadat de Daily Telegraph een enorme - en onbewaakte - wapenopslag van Khadaffi heeft ontdekt in de hoofdstad Tripoli.
The Telegraph (GB), 4 september 2011
 
WikiLeaks: Israeli's weten geen raad met geweldloze demonstraties op West Bank
Een nieuw Amerikaans diplomatiek ambtsbericht van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv van februari 2010 - naar buiten gebracht door WikiLeaks - onthult dat de Israeli's op dat moment steeds meer gefrustreerd raakten door geweldloze demonstraties door Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. "We zijn niet zo goed in Gandhi."
ThinkProgress (VS), 3 september 2011
 
Westerse multinationals maakten Khadaffi's onderdrukking van Libiërs mogelijk
Vanuit Tripoli hebben Paul Sonne en Margaret Coker de omvang aan het licht gebracht van het samenspannen tussen de agenten van kolonel Khadaffi en hun medeplichtigen uit het buitenland.
Foreign Policy in Focus (VS), 31 augustus 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |