menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 48, 2011
28 november

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Egypte roept halt toe aan pogingen om Arabische revolutie te laten ontsporen
 
Het was de poging [van het militaire regime] om een grondwettelijke greep te doen naar een permanente machtspositie die de opstand opnieuw deed ontvlammen en het liet botsen met de machtige Moslim Broederschap. Nu wordt de militaire junta opnieuw gedwongen om serieuze concessies te doen en kan ze mogelijk ten val worden gebracht, als kan worden voorkomen dat de grote massa van de demonstranten geïsoleerd raakt van de bevolking als geheel.
 
Wat de VS en hun bondgenoten - die Egypte nog steeds willen behandelen als een trouwe volgeling - hiervan vinden, kan worden opgemaakt uit hun reacties op het doden van tenminste 38 demonstranten en het verwonden van meer dan 1500 anderen. "Het gezag moet worden hersteld", legde de Britse onderminister van buitenlandse zaken Alistair Burt uit, terwijl het Witte Huis herhaaldelijk opriep tot zelfbeheersing "aan beide kanten" - net als in januari en februari toen de troepen van Mubarak in drie weken 850 mensen doodden.
 
Sinds de Egyptische dictator werd verjaagd, zijn er vastbesloten pogingen geweest van de westerse mogendheden, hun bondgenoten in de Golf en de oude regimes, om de Arabische opstanden af te kopen, neer te slaan of over te nemen. In Tunesië en Egypte is Amerikaans en Saudisch geld binnengestroomd om bondgenoten op te peppen. De regering-Obama trok 120 miljoen dollar uit om "democratie te bevorderen" in de twee landen, terwijl Jordanië - de favoriete, zij het wankele, Arabische politiestaat - nu per hoofd van de bevolking in grootte de tweede ontvanger van Amerikaanse hulp is, na Israël.
 
De tweede benadering is steun aan het breken van het verzet met geweld. In maart gaven de VS Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten groen licht om Bahrein binnen te vallen, de thuisbasis van de Amerikaanse Vijfde Vloot, om te helpen de democratische beweging te onderdrukken - naar verluidt in ruil voor steun van de Arabische Liga aan de westerse interventie in Libië.
 
De derde tactiek van het Westen en zijn autocratische Arabische bondgenoten is om zich aan het hoofd van de opstanden te stellen - hetgeen in Libië is gebeurd, waar de militaire interventie van de NAVO werd mogelijk gemaakt door Qatar en andere autoritaire Golfstaten. Het resultaat was de omverwerping van het regime van Khaddafi, naar schatting 30.000 doden en een nieuwe orde, die is gebaseerd op etnische zuivering, foltering en gevangenis zonder proces. Maar vanuit het perspectief van de NAVO lijkt de nieuwe regering in Tripoli in elk geval pro-westers.
 
Seumas Milne in The Guardian (GB), 23 november 2011
 

Onvertaalde berichten:

Gelekt VN-rapport laat martelingen en lynchpartijen zien in Libië na Khadaffi
Duizenden mensen, waaronder vrouwen en kinderen, worden illegaal gevangengehouden door rebellenmilities in Libië, aldus een rapport van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Veel van de gevangenen lijden onder martelingen en systematische mishandeling tijdens hun gevangenschap in privé-gevangenissen waar de nieuwe regering van het land niets over te zeggen heeft.
The Independent (GB), 24 november 2011
 
Commissie Bahrain uit felle kritiek op neerslaan Arabische Lente
Een onafhankelijke commissie in Bahrain heeft op 23 november verslag uitgebracht over mishandelingen door de veiligheidstroepen tijdens de opstanden tijdens de Arabische Lente in het land. De commissie heeft aanbevelingen gedaan om het olierijke koninkrijk te helpen om zijn image bij Westerse bondgenoten op te vijzelen.
The Christian Science Monitor (VS), 23 november 2011
 
VS houdt militairen in Irak
Geloof de klaaglijke stemmen in het Amerikaanse Capitool niet die beweren dat president Obama "de oorlog gewonnen heeft maar de vrede gaat verliezen" in Irak omdat hij niet scherp genoeg onderhandeld heeft met premier Maliki over het handhaven van 10.000 tot 15.000 Amerikaanse troepen in het land. De VS houdt wel degelijk militairen in Irak.
The Washington Post (VS), 22 november 2011
 
Egyptische staatsveiligheidsdient nog steeds actief
In Libië is het regime ineengestort en in Tunesië werd na de revolutie het ministerie van binnenlandse zaken grondig schoongeveegd en gereorganiseerd. Maar in Egypte is de gevreesde staatsveiligheidsdienst, die eerder vakbonden en universiteitscampussen infiltreerde en tientallen jaren lang activisten en andere vermeende staatsvijanden bespioneerde, grotendeels intact gebleven.
Financial Times (GB), 21 november 2011
 
Vergeleken met Syrië stelde de val van Libië niets voor
De verdrijving van Khadaffi had maar op één land invloed. Maar als het Assad-regime omvergeworpen wordt zullen de gevolgen nog tientallen jaren voelbaar zijn in het hele Midden-Oosten.
The Independent (GB), 20 november 2011
 
Op zoek naar de uitgang
"De spoken van Afghanistan" is een goede titel voor dit voortreffelijke moderne geschiedwerk door Britse journalist Jonathan Steele. Niet alleen omdat zoveel mensen in de oorlogen van dat land omgekomen zijn, maar ook omdat "de spoken van fouten in het verleden" nog steeds de besluitvorming compliceren van de door de NAVO geleide en door de Amerikanen gedomineerde International Security Assistance Force (ISAF).
The Economist (GB), 19 november 2011
 
Assad gaat pas als zijn eigen tanks zich tegen hem keren
Ik durf een gevaarlijke voorspelling aan: Assad raakt door zijn tijd heen, en snel ook. Maar geloof niet wat de Amerikanen en de EU en de Arabische Liga zeggen. Hij gaat nog niet weg.
Robert Fisk in The Independent (GB), 16 november 2011
 
De nucleaire potten verwijten de Iraanse ketel
Voor de rechtse Republikeinen in de VS lijkt Israël vaak een belangrijkere kwestie dan hun eigen land. Maar ze leggen niet uit waarom Iran het risico zou lopen van nucleaire verwoesting door de machtige van kernwapens voorziene Israëlische strijdkrachten ter land, ter zee en in de lucht, alleen om een paar kernwapens (die ze wellicht niet eens hebben, en die mogelijk niet eens werken) op Israël los te laten.
Eric Margolis in Lew Rockwell.com (VS), 15 november 2011
 
Israël en Iran: geheime oorlogsvoering verhoogt risico van vergelding en escalatie
Als Iran de beweringen gelooft dat de ontploffing in het weekend van 12 november op een raketbases van de Revolutionaire Garde - waarbij 17 gardisten de dood vonden - het werk was van de Israëlische geheime dienst, zou de regio wel eens een toename van de onrust tegemoet kunnen zien.
Time (VS), 14 november 2011
 
Bagram: het andere Guantanamo?
Vandaag de dag zijn er meer dan 3000 gevangen in het Afghaanse Bagram, ofwel vijf keer het aantal van bijna drie jaar geleden toen president Obama zijn termijn begon. Er zijn 18 keer zoveel gevangenen in Bagram dan in de Amerikaanse militaire gevangenis in Guantanamo Bay, waar het aantal ooit 780 was maar nu is gedaald tot 170.
CBS News (VS), 13 november 2011
 
VS neemt voortouw tegen pogingen om clusterbommen uit te bannen
Wetend hoe gevaarlijk clusterbommen zijn voor de burgerbevolking - en omdat ze geen enkel onderscheid maken tussen militairen en burgers - hebben meer dan honderd landen een verdrag getekend dat de productie en het gebruik ervan verbiedt en compensatie van de slachtoffers verplicht stelt. Nodeloos te zeggen dat de VS categorisch geweigerd heeft om zich hierbij aan te sluiten, net als de andere grootverbruikers van deze wapens zoals Rusland, Israël en China.
Salon.com (VS), 12 november 2011
 
Olie-akkoord Exxon met Koerden zorgt voor opschudding in Irak
De overeenkomst om naar olie en gas te boren van Exxon Mobil met de semi-autonome Koerden van Irak, die overhoop liggen met Bagdad over de energierijkdom van het land, markeert een veelbetekende gedragsverandering van Amerikaanse oliemensen temidden van de huidige militaire terugtrekking.
UPI (VS), 11 november 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |