menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 52, 2011
27 december

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
- Er zijn deze week geen vertaalde berichten -
 

Onvertaalde berichten:

De waarde van een mensenleven
Zijn we goden met de macht en het morele gezag om te bepalen wie zal leven en wie zal sterven? En als dat niet zo is: waarom verklaren we dan dat iets de dood van mensen aan het andere eind van de wereld "waard" is?
CounterPunch (VS), 26 december 2011
 
Kerstmis is geen tijd om over oorlog en vrede te praten
Als een geestelijke de preekstoel opgaat en met de vlag zwaait en voor de troepen bidt, wordt dat niet 'politiek' genoemd. Maar als een geestelijke vraagtekens zet bij welke oorlog dan ook, wordt dat beschouwd als het vermengen van godsdienst en politiek.
TruthOut (VS), 25 december 2011
 
Drie jaar geleden: een 'gewone ochtend' wordt tot verschrikking in Gaza
De herinnering aan de 22 dagen waarin IsraŽl Gaza bombardeerde roept verdriet op, kwaadheid, pijn en een onverklaarbaar gevoel van trots.
The Electronic Intifada (Int.), 24 december 2011
 
Sectarische chaos dreigt in Irak na bloedbad in Bagdad
De aanval van de Iraakse premier al-Maliki op de Sunnitische politieke klasse wijst op een nieuwe ronde politieke waaghalzerij. Het draagt het gevaar in zich van een terugval in burgeroorlog die versterkt wordt door regionale spanningen, in het bijzonder tussen Iran - de belangrijkste beschermheer van Maliki's regering - en Saudi-ArabiŽ, dat altijd de Sunnieten heeft gesteund.
Tony Karon in Time (VS), 22 december 2011
 
Egyptische vrouwen demonstreren tegen geweld leger
Het was een beeld dat Egypte shockeerde en binnen een paar uur het hele internet overging: de vrouw in de blauwe bh die werd geslagen en geschopt door een bende soldaten tijdens een aanval op demonstranten op Tahrir Square. Op dinsdag kwamen vrouwen in actie: zo'n 4000 van hen gingen de straat op.
Al-Masry Al-Youm (Egypte), 20 december 2011
 
Traangas van Amerikaanse makelij wordt dodelijk ingrediŽnt demonstraties
Eťn belangrijk gevolg van de Arabische revoluties van dit jaar was hernieuwde belangstelling voor het gebruik van traangas van Amerikaans fabrikaat om sociale protesten uiteen te drijven in het hele Midden-Oosten. Een aantal Amerikaanse fabrikanten heeft de productie opgevoerd en de winsten zijn omhoog geschoten toen regeringen van Bahrain tot aan Egypte om steeds meer traangas vroegen om politieke opstand te onderdrukken.
The National (UAE), 18 december 2011
 
Dit is maar het begin van de strijd
Het afgelopen jaar heeft het Midden-Oosten van boven tot beneden in opschudding gebracht, maar de uiteindelijke resultaten van de Arabische Lente zijn verre van duidelijk.
The Independent (GB), 18 december 2011
 
Hamas neemt afstand van geweld in akkoord met Palestijnse Autoriteit
De islamistische partij die al vijf jaar aan de macht is in Gaza wil de nadruk verschuiven van gewapende strijd naar geweldloos verzet.
The Guardian (GB), 18 december 2011
 
Verzwegen aantal burgerdoden in Navo-aanvallen op LibiŽ
De zeven maanden durende luchtaanvallen-campagne in LibiŽ eiste een niet uitgesproken prijs: tientallen burgerdoden die het bondgenootschap al lange tijd weigert te erkennen of onderzoeken.
The New York Times (VS), 17 december 2011
 
Hoe Maliki en Iran de VS te slim af waren bij terugtrekking troepen
Het echte verhaal achter de Amerikaanse terugtrekking uit Irak is hoe een uitgekookte strategie van bedrog en diplomatie, toegepast door premier Nuri al-Maliki in samenwerking met Iran, Bush en de Amerikaanse militaire leiding te slim af was en de VS zo ver kreeg het terugtrekkingsakkoord te ondertekenen.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 17 december 2011
 
Amerikaanse terugtrekking uit Irak betekent einde van Amerika's grote verwachtingen
In de Amerikaanse geschiedenis krijgen we van tijd tot tijd een definitief einde. De beurskrach van oktober 1929 betekende het einde van de Roaring Twenties; "VJ-day" het einde van de Tweede Wereldoorlog. De terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak deze maand is minder dramatisch, maar betekent evengoed het einde van een tijdperk.
The Washington Post (VS), 16 december 2011
 
Frustratie dreigt tweede Libische revolutie te ontketenen
De burgeroorlog in LibiŽ is voorbij; de heerschappij van Muammar al-Khadaffi is tot een eind gekomen en de man zelf is dood. Maar de jonge revolutionairen die tegen zijn regime vochten om de macht in LibiŽ zijn verre van tevreden.
Deutsche Welle (BRD), 16 december 2011
 
Kan de wereld leven met een bijna-nucleair Iran?
Gegeven de bijna-zekerheid dat Iran op een onomkeerbare koers ligt naar de capaciteit om kernwapens te produceren zijn er maar twee strategieŽn die ingezet kunnen worden - misschien niet om het nucleaire programma te stoppen, maar wel om het tenminste minder tot een bedreiging van Amerikaanse belangen te maken.
CNN (VS), 14 december 2011
 
Navo laat 15.000 manschappen achter in Afghanistan na terugtrekking
Navo is van plan om rond de 15.000 manschappen achter te laten in Afghanistan na de terugtrekking van alle gevechtstroepen tegen einde 2014. Dit heeft de chef-staf van de Navo in Europa gezegd.
Deutsche Presse-Agentur (BRD), 13 december 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |