menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over het Midden-Oosten
 
week 2, 2012
9 januari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Midden-Oosten'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
De VS als wereldmacht: nieuwe wanorde in de wereld
 
In zijn hoofdartikel ter afsluiting van het oude jaar zegt de Britse Guardian dat de VS worstelen met een paradox: terwijl hun militaire macht de wereld blijft beheersen, loopt hun rol als wereldleider langzaam maar zeker ten einde.
 
"De mislukking van al-Qaida was des te belangrijker omdat het antwoord van het Westen, de interventies in Afghanistan en Irak, ook mislukte. Niet omdat de vijand zo bijzonder vervaarlijk was, maar omdat de missie vanaf het begin onmogelijk was. De mission creep [sluipende uitholling van de missie] begon met het bevorderen van democratie, voortgezet als wederopbouw van een staat en eindigde tenslotte met een terugtocht ten koste van alles op de afgesproken datum. De kwaliteit van het leven in het land dat de Amerikaanse gevechtstroepen achterlieten - in Irak vermoedelijk bepaald door het uiteenvallen in een losse federatie langs sektarische breuklijnen - werd minder belangrijk dan de aftocht zelf. Militaire plechtigheden die de overwinning in de oorlog in Irak verkondigen hebben net zoveel realiteitsbesef als de begrafenis van Kim Jong-Il. Dit is een ander kenmerk van de tijd waarin we leven. Het is een tijd van interventies die zichzelf verslaan. De pogingen om met militaire middelen staten te bouwen met als vertrekpunt een dictatuur (Irak) of een mislukte staat (Afghanistan) zijn nu en vroeger niet mislukt door toedoen van een conventionele vijand. Ze imploderen. Ze vernietigen zichzelf.
 
Als erfenis van militaire overspanning en een reeks economische crises hebben we nu te maken met een generatie leiders van klein formaat die worstelen met gebeurtenissen die te groot zijn voor hen. Ze zijn opgehouden met pogingen de ontwikkelingen te bepalen en doen nu een beroep op defensieve emoties. Niet internationalisme maar protectionisme is aan de orde van de dag. Het Midden-Oosten is veranderd van een zone van bondgenoten in een regio waarin de rol van Washington beperkt is tot waarnemer. De VS volgen de politiek in het Midden-Oosten nu grotendeels in plaats van die te maken. Er zijn andere delen van de wereld waar de machtsuitoefening door de VS natuurlijke bondgenoten vindt, zoals in de Stille Oceaan waar de opkomst van China gevreesd wordt. De paradox is dus dat terwijl de militaire macht van de VS wereldwijd blijft (ze werken aan supersonische kruisraketten en drones voor de lange afstand), hun rol als wereldleider, als schepper van het grote idee van de toekomst, langzamerhand ten einde loopt. Misschien zal er een tijd komen waarin internationale instellingen geschikt worden gemaakt om dit vacuŁm op te vullen. Maar zo ver is het nog niet. Tot die tijd lijkt de wereld eerder een nieuwe wanorde te beleven."
 
The Guardian, 28 december 2011
 
Original link
 

Onvertaalde berichten:

Het wordt menens, maar voorlopig schommelen VS en Iran nog
De Amerikaanse president Obama wil geen oorlog voeren tegen Iran, of is dat niet van plan. Maar dat hoeft niet te betekenen dat hij het niet gaat doen.
The National (UAE), 4 januari 2012
 
Nieuwe defensie-wet is historische aanslag op Amerikaanse vrijheid
Door de nieuwe defensiebegrotingswet goed te keuren, maar daarin een voorziening voor detenties voor onbepaalde tijd, heeft de president de strijdkrachten buitengewone bevoegdheden gegeven om Amerikaanse burgers gevangen te houden zonder proces.
The Guardian (GB), 2 januari 2012
 
Afghanistan blokkeert voortgang gaspijpleiding
Naar verluidt heeft Afghanistan verdere voortgang geblokkeerd met betrekking tot de Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India-pijpleiding, vanwege meningsverschillen over de prijsvorming van het gas waarvoor de pijpleiding bedoeld is.
Business Recorder (Pak.), 2 januari 2012
 
Zijn we nu getuige van de uiteindelijke uiteenvalling van Irak?
De drie voornaamste bevolkingsgroepen van Irak lijken het land niet samen te kunnen besturen, maar geen van hen kan het alleen af.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 1 januari 2012
 
IsraŽlische oorlogsgedram negeert verandering bij Hamas
In plaats van matiging aan te moedigen - of deze nu oprecht is of denkbeeldig, strategisch of tactisch - doet IsraŽl zijn uiterste best om het in de knop te breken.
Gideon Levy in Haaretz (Isr.), 1 januari 2012
 
IsraŽl plant hek bij Jordaanse grens om migranten te stoppen
De IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu heeft collega-minsters gezegd dat hij van plan is om de barriŤres langs de IsraŽlische grens met JordaniŽ te versterken. Dit heeft de Jerusalem Post gemeld.
Agence France Presse (Fr.), 1 januari 2012
 
Hoeveel Amerikaanse soldaten werden gewond in Irak? We weten het niet.
Het werkelijke aantal militairen dat in Irak gewond is geraakt ligt in de honderdduizenden - wellicht zelfs meer dan een half miljoen - als je maar iets verder gaat dat de wel heel smalle Pentagon-definitie van "gewond". Dus waarom houdt niemand dat bij?
Nieman Watchdog (VS), 30 december 2011
 
Afghanistan: man, 60, trouwt vrouw, 8
Activisten hebben hun zorg geuit over de voortdurende marginalisatie van vrouwenrechten in Afghanistan. En nergens wordt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen schriller tentoon gespreid dan in het gebrekkige rechtssysteem van het land.
Inter Press Service (Int.), 29 december 2011
 
Afsluiten zeestraat is duur voor Iran
Iran kan het verkeer door de Straat van Horuz ontwrichten maar het kan deze belangrijkste olieroute ter wereld niet helemaal afsluiten, zo zeggen militaire analisten. De grote vraag voor de Iraanse leiders is of het de hoge prijs waard is.
The Associated Press (VS), 29 december 2011
 
Regering VS bereidt in geheim opties voor om Syrische oppositie te helpen
Terwijl het geweld in SyriŽ onbeheersbaar wordt zijn topfunctionarissen in de regering van president Barack Obama stilletjes bezig met het voorbereiden van opties om de Syrische oppositie te hulp te komen.
Foreign Policy (VS), 28 december 2011
 
Vrouwen grootste verliezers in Irak-oorlog
Iraakse vrouwen "zijn de grootste verliezers" van de oorlog, aldus Yanar Mohammed van de Organization of Women's Freedom in Iraq (OWFI). En daarnaast zijn Amerikaanse vrouwelijke soldaten ook grote verliezers geweest.
CommonDreams (VS), 27 december 2011
 
Media-consensus over IsraŽl valt uit elkaar
Langzaam maar zeker komt er ruimte onder Amerikaanse commentatoren voor nieuwe, kritische ideeŽn over IsraŽl en zijn relatie met de Verenigde Staten.
Salon.com (VS), 21 december 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |