menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 4, 2012
23 januari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Een evaluatie van de Afghaanse oorlog: Drie keer raden? We zijn niet aan het winnen
 
Een nieuw rapport van de gezamenlijke Amerikaanse inlichtingendiensten stelt vast dat er een patstelling is in de oorlog in Afghanistan en waarschuwt dat de vooruitgang in de veiligheidssituatie door het grotere aantal Amerikaanse troepen teniet wordt gedaan door diepgaande corruptie, incompetent bestuur en Talibanstrijders, die opereren vanuit het buurland Pakistan.
 
Het rapport concludeert ook dat de Afghaanse regering in Kabul de voorgaande terugtocht van Amerikaanse troepen en het terugbrengen van militaire en civiele bijstand mogelijk niet zal kunnen overleven.
 
Sommigen zullen zeggen dat de gebrachte offers tevergeefs zullen zijn geweest als we nu weggaan. Maar we kunnen ons niet nog meer tragische offers voor een verloren zaak veroorloven. We kunnen nu niet veel meer voor Afghanistan doen. President Obama zegt dat we in 2014 weg zullen gaan. Dat zou mooi zijn en laten we hopen dat hij dat plan doorzet. En dat we geen Republikeinse havik als president krijgen.
 
Paul Whitefield in Los Angeles Times, 12 januari 2012
 

Onvertaalde berichten:

Navo beschuldigd van oorlogsmisdaden in LibiŽ
Een onafhankelijk rapport van enkele mensenrechtenorganisaties in het Midden-Oosten stelt dat er bewijzen zijn van oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen door alle strijdende partijen in de Libische opstand van vorig jaar - Navo, opstandelingen en troepen die loyaal waren aan Khadaffi.
The Independent (GB), 19 januari 2012
 
Meeste SyriŽrs staan achter president Assad, maar westerse media zwijgen
Stel je eens voor dat een respectabele opiniepeiling uitwees dat de meeste SyriŽrs er vůůr zijn dat Bashar al-Assad aanblijft als president, zou dat geen belangijk nieuws zijn? Helemaal als de uitslag in zou gaan tegen het dominante verhaal over de Syrische crisis, en de media het onverwachte nieuwswaardiger vinden dan het bekende.
The Guardian (GB), 17 januari 2012
 
Nucleair Iran zou IsraŽl van militaire actie kunnen afhouden
Een Iran met kernwapens zou het lastiger kunnen maken voor IsraŽl om op te treden tegen vijanden dichter bij huis, zo heeft een hoge IsraŽlische militair gezegd. Van IsraŽl zelf wordt algemeen verondersteld dat het een groot arsenaal aan kernwapens heeft. Anders dan Iran heeft IsraŽl het Non-Proliferatieverdrag niet getekend.
Associated Press (VS), 17 januari 2012
 
IsraŽlische leger bereidt grote militaire operatie voor tegen Gaza
De generale staf van het IsraŽlische leger heeft de bevelhebbers in het zuiden van het land opdracht gegeven om een mogelijke grote operatie in Gaza voor te bereiden die binnen een paar maanden zou kunnen plaatsvinden. Dit meldt The Jerusalem Post.
The Jerusalem Post (Isr.), 16 januari 2012
 
Hoe Obama met Iran zou moeten praten
In plaats van de kernwapenkwestie op te lossen schuiven Iran en de VS dichter naar een militaire confrontatie toe. Maar oorlog is niet onvermijdelijk. Diplomatie, eerder door de regering-Obama voortijdig aan de kant geschoven, heeft nog steeds kans van slagen.
The Washington Post (VS), 14 januari 2012
 
Afghanistan: "Het oorlogstij loopt terug"
De journalist wiens publicaties leidden tot ontslag van generaal McChrystal spreekt over de mythes van al-Qaida, de bizarheid van Karzai, en oorlog zonder einde.
Salon (VS), 14 januari 2012
 
Spaanse rechter heropent onderzoek naar martelingen Guantanamo
Een Spaanse rechter heeft een onderzoek heropend naar de vermeende marteling van gevangenen in het Amerikaanse gevangenkamp in Guantanamo Bay. Dit kwam een dag nadat Britse autoriteiten een onderzoek begonnen naar illegaal transport van gevangenen door de CIA naar LibiŽ.
McClatchy Newspapers (VS), 13 januari 2012
 
Dit gaat niet over "slechte elementen"; dit is de verschrikking van de oorlog
Dus nu gaat het over foto's van Amerikaanse mariniers die op Afghaanse doden pissen. Hoeveel andere wandaden zijn er buiten het oog van de camera gebeurd? Hoeveel verkrachtingen? Hoeveel massaslachtingen?
Robert Fisk in The Independent (GB), 13 januari 2012
 
Iran-hype ondermijnd door bekentenissen regering-Obama
De aankondiging door de Iraanse regering dat de uranium-verrijkingsfabriek in Fordow geactiveerd zal worden heeft - voorspelbaar - een nieuwe ronde opgeroepen van Amerikaanse oorlogspropaganda door minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. In contrast hiermee berichtten de Chinese media correct de Iraanse bevestiging dat de nieuwe fabriek onderworpen is aan inspecties van de VN en zodoende volmaakt wettig is.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 11 januari 2012
 
Heeft Obama de "preventie"-strategie van Bush naar hoger niveau getild?
Heeft president Obama zich de "politie-agent van de wereld"-benadering van George W. Bush eigen gemaakt in de strijd tegen terrorisme?
The Washington Post (VS), 10 januari 2012
 
"IsraŽl breekt nederzettingen-bouwrecord"
De IsraŽlische regering heeft in 2011 al haar eigen records gebroken in het bouwen van nederzettingen en zo de vooruitzichten voor een levensvatbare Palestijnse staat nog verder verminderd, aldus de IsraŽlische vredesgroep 'Peace Now'.
Reuters (GB), 10 januari 2012
 
Waarom negeren we de burgerdoden van Amerikaanse oorlogen?
Toen de Verenigde Staten vorige maand officieel de oorlog in Irak beŽindigde sprak president Obama mooie woorden van lof voor de troepen en van verdriet over de bijna 4500 Amerikaanse militairen die in Irak de dood vonden. Maar hij noemde de slachtoffers aan de kant van het Iraakse volk niet ťťn keer.
The Washington Post (VS), 6 januari 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |