menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 8, 2012
20 februari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Alles wijst op een sectarische burgeroorlog in SyriŽ, maar niemand wil het toegeven
 
Het verzet bewapenen doet het bloedvergieten alleen maar toenemen
 
Wat de crisis in SyriŽ zo onhanteerbaar maakt is dat het eigenlijk om drie crisissen gaat, die met elkaar zijn verstrengeld. Aan de ene kant is het een volksopstand tegen een brute, corrupte politiestaat die in maart is begonnen, nadat de veiligheidstroepen kinderen, die leuzen tegen het regime hadden geklad op een muur in de zuidelijke stad Deraa, hadden gemarteld. De staat beoordeelde de situatie totaal verkeerd. Wreed optreden, bedoeld om demonstranten bij voorbaat te intimideren en het zwijgen op te leggen, provoceerde in plaats daarvan een opstand. De haat voor een despotisch regime en de woede vanwege voortgaande moordpartijen brengt nog steeds grote aantallen SyriŽrs ertoe de straat op te gaan om ondanks de risico's te blijven demonstreren.
 
Aan hun moed hoeven we niet te twijfelen, maar er zitten twee andere dimensies aan hun strijd: het is een onderdeel van een escalerend conflict tussen sunnieten en sjiíieten en de al 33 jaar oude strijd tussen Iran en zijn vijanden. Het sektarisme van de Syrische oppositie wordt stelselmatig verwaarloosd door de internationale media, maar de macht in SyriŽ is verdeeld langs sektarische lijnen, net als in het recente verleden het geval was in Irak, de Libanon en Ierland. Zelfs als je veronderstelt dat er een anti-sectarische oppositie bestaat, betekent democratie in SyriŽ machtsverlies voor de alavieten en hun bondgenoten en winst voor de sunnieten.
 
Patrick Cockburn in The Independent, 12 februari 2012
 

Onvertaalde berichten:

Westerse interventie in SyriŽ zal meer kwaad dan goed doen
Als het aan de Amerikaanse Republikeinen ligt, of aan de IsraŽlische minister Lieberman, zal de Arabische lente alleen "regime change" voortbrengen en andere verschrompelde vruchten, in de vorm van regeringen die net zo plooibaar zijn als Saudi-ArabiŽ. Maar dat is niet verkoopbaar. Daarom wordt het verpakt in de retoriek van humanitaire interventie, gebruik makend van de sentimenten van diegenen die werkelijk bewogen zijn door het lijden in SyriŽ.
The Guardian (GB), 17 februari 2012
 
LibiŽ, een jaar later: de strijd tegen clusterbommen en landmijnen
Vrijdag 17 februari markeert de eerste verjaardag van de "Dag van Opstand" in LibiŽ, het symbolische begin van de opstand tegen Khadaffi. Ontwikkelingsorganisaties staan nu tegenover een andere bedreiging voor mensen ter plaatse: achtergebleven mijnen en clusterbommen.
Reuters AlertNet (GB), 17 februari 2012
 
Kan Obama oorlog met Iran afwenden?
De contradicties van Obama's Iran-beleid werden in de VS misschien niet opgemerkt, maar in Iran en IsraŽl wel degelijk.
Gareth Porter in Al Jazeera (Qatar), 15 februari 2012
 
Pentagon wil drie miljard dollar voor oorlog in Irak die over zou zijn
Het Amerikaanse publiek heeft te horen gekregen dat de oorlog in Irak tot het verleden behoort. En toch vraagt het Amerikaanse ministerie van Defensie de regering om bijna drie miljard dollar voor "activiteiten" in een land waar het niet hoort te zijn.
Russia Today TV (Rus.), 14 februari 2012
 
IsraŽlische aanval op Iran: makkelijker gezegd dan gedaan
Ondanks hernieuwde speculatie in de media over mogelijke IsraŽlische aanvallen tegen de nucleaire installaties van Iran in het komende voorjaar blijft de scepsis over het succes van een dergelijke campagne relatief groot. Dat roept de vraag op of er geen sprake is van een IsraŽlische hond die wel blaft maar niet bijt.
Inter Press Service (Int.), 13 februari 2012
 
Uitgelekt rapport VS-leger maakt korte metten met succesverhaal Afghaanse oorlog
Een analyse van een hoge Amerikaanse legerofficier, niet vrijgegeven voor de openbaarheid maar uitgelekt naar het tijdschrift Rolling Stone, geeft de meest gezaghebbende weerlegging tot dusver van het officiŽle militaire succesverhaal in de Afghaanse oorlog sinds de troepenversterkingen van de "surge" begin 2010.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 11 februari 2012
 
Aantal amputaties onder Amerikaanse soldaten in 2011 hoogste sinds "11 september"
In 2011 hebben meer Amerikaanse soldaten ledematen verloren dan in enig voorgaand jaar sinds de aanslagen van "11 september", zo blijkt uit recent gepubliceerde gegevens van het Pentagon.
Stars and Stripes (VS), 9 februari 2012
 
VS kan vermiste raketten in LibiŽ niet terugvinden
Terwijl de regering-Obama geruststellend zegt dat de Libische voorraad van zo'n 20.000 draagbare raketten voor het grootste deel veilig gesteld is, groeit de zorg over de mogelijkheid dat de wapens in handen van plunderaars terechtkwamen en verloren gingen in de doolhof van een onstabiel Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Digital Journal (Can.), 9 februari 2012
 
De Syrische crisis en de nieuwe Koude Oorlog
De opkomst van een gewapende oppositie heeft het Syrische regime de rechtvaardiging gegeven die het nodig had om de tegenstand steeds bloediger neer te slaan.
Middle East Online (GB), 8 februari 2012
 
Vanuit Washington ziet dit eruit als Syrie's "Benghazi-moment". Maar niet vanuit hier.
Kijk naar het oosten, wat ziet Bashar dan? Iran dat aan zijn kant staat, en Irak dat weigert om aan sancties mee te werken.
Robert Fisk in The Independent (GB), 7 februari 2012
 
Dood van Amerikaanse droom in Afghanistan
Een vernietigend uitgelekt Navo-rapport laat de omvang zien van het Amerikaanse falen, terwijl de Taliban zich voorbereiden op vertrek van de bezettingstroepen.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 5 februari 2012
 
CIA-tactiek in Pakistan neemt reddingswerkers en begrafenissen op de korrel
De drone-campagne in Pakistan van de CIA heeft tientallen burgers gedood die bezig waren met de redding van slachtoffers of die begrafenissen bijwoonden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Britse Bureau of Investigative Journalism voor de Sunday Times.
Bureau of Investigative Journalism (GB), 4 februari 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |