menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 16, 2012
16 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
De Syrische crisis: wapens versus onderhandelingen
 
Meer wapens in de handen van burgers zou SyriŽ leiden naar een combinatie van Libanon in de jaren zeventig [burgeroorlog], Algerije in de jaren tachtig [brute repressie en terrorisme] en Irak sinds 2003 [etnische zuivering]. Bovendien smokkelen Saudi-ArabiŽ en Qatar al wapens naar de rebellen, maar willen duidelijk alleen maar een bondgenoot van hun aartsvijand Iran ten val te brengen en hebben geen humanitaire motieven.
 
Humanitaire corridors zijn in principe een idee dat aanspreekt, maar roepen in de praktijk veel vragen op. Hoe zouden ze in gang gezet en beschermd worden en hoe kunnen mensen die op de vlucht zijn ze bereiken? Begin jaren negentig werden de beschermde zones in BosniŽ een val voor de mensen die wilden ontsnappen. Uiteindelijk vereisen zulke corridors of beschermde no-kill zones buitenlandse troepen om erop toe te zien en wapens, adviseurs en inlichtingen zodat de rebellen ze kunnen beveiligen. De rebellen zouden deze zones dan als uitvalsbasis gaan gebruiken en de regering zou ze niet langer respecteren als humanitaire zones.
 
De onverantwoordelijke keuze zou nu beslist zijn om wapens te gaan geven aan een zwakke, verdeelde oppositie. Verantwoordelijk is om een stap terug te doen bij de geweldsescalatie, op die manier mensenlevens en infrastructuur te sparen en in plaats daarvan een tweede ronde voor te bereiden met een steviger interne en externe oppositie.
 
De Syrische regering heeft een uitweg nodig; de oppositie moet een andere strategie krijgen dan alleen maar offers brengen en wachten op een internationale interventie.
 
Mariano Aguirre bij OpenDemocracy, 7 april 2012
 

Onvertaalde berichten:

Hoogtevrees
Israel zal niet werkeloos toezien als duizenden activisten zich klaarmaken om het land binnen te komen. Het zal geen gelegenheid missen om zichzelf belachelijk te maken in de ogen van de wereld.
Haaretz (Isr.), 12 april 2012
 
Akkoord over nachtelijke invallen in Afghanistan is voornamelijk symbolisch
Het Pentagon zal er niet rond voor uitkomen, maar de overeenkomst die nachtelijke invallen moet regelen in Afghanistan is een voornamelijk symbolisch document dat Amerikaans-Afghaanse relaties wat makkelijker maakt, maar weinig effect heeft op het vermogen van de Amerikaanse strijdkrachten om Taliban-opstandelingen in te rekenen.
Stars and Stripes (VS), 10 april 2012
 
Libische olie kan land op hellend vlak brengen
Historisch was LibiŽ in drie delen verdeeld: Tripolitania in het westen, Barca in het oosten en Fezzan in het zuiden. Maar nu er pogingen worden gedaan om Barca tot federale regio te verklaren wekt een oppervlakkige blik de indruk dat oude verdeeldheden de kop hebben opgestoken. En olie speelt daarbij een nieuwe en cruciale rol.
The National (UAE), 10 april 2012
 
Wapensmokkelaars floreren in chaos van westelijk Pakistan
Dat aan Al-Qaeda gelieerde groepen zelfs de beschikking hebben over dezelde wapens als het SEAL-team dat Osama bin Laden doodde, laat zien met welk gemak Pakistaanse criminelen en militanten door wapensmokkelaars worden voorzien van allerlei Westerse, Russische en Chinese wapens.
McClatchy Newspapers (VS), 9 april 2012
 
Een vuile deal: dictator Uzbekistan heeft Britten "aan een lijntje"
Groot-BrittanniŽ is aan het onderhandelen met ťťn van de wreedste dictators ter wereld omdat men het land nodig heeft als doorvoerroute om duizenden tonnen militair materieel uit Afghanistan terug te halen.
The Independent (GB), 8 april 2012
 
De "NGO's" die in Egypte spioneerden
Egypte heeft Interpol gevraagd om arrestatiebevelen uit te vaardigen voor de arrestatie van zes Amerikanen die door de Egyptenaren worden beschuldigd van het stoken van onrust. De Amerikanen zijn alle zes werkzaam bij drie zogenaamd particuliere organisaties die geld krijgen uit Washington "om democratie te bevorderen" in Egypte en andere landen.
Salon.com (VS), 7 april 201
 
Dispuut rond Exxon Mobil vergroot Arabisch-Koerdische verdeeldheid in Irak
Een controverse over olie-deals in Irak heeft een bittere politieke kloof doen ontbranden tussen Koerdische en Arabische leiders. Het haalt al lang lopende meningsverschillen naar de voorgrond over autonomie en controle in het olie-rijke land.
The Washington Post (VS), 5 april 2012
 
Retoriek over Iran blokkeert realistische diplomatie
Drie weken geleden waarschuwde president Obama dat hij militaire actie zou ondernemen als dat nodig was om Iran te weerhouden van het verwerven van een kernwapen. Maar in dezelfde adem wees hij erop dat Iran niet bezig is om een kernwapen te bouwen, en in feite geen besluit had genomen om dit te doen, ondanks zich gestaag uitbreidende infrastructuur die dit mogelijk zou maken.
The National (UAE), 4 april 2012
 
Waarom het leger uit Afghanistan weg moet, en snel
Het is naÔef om aan te nemen dat alle Afghanen willen dat de tanks blijven.
The Sidney Morning Herald (Aus), 3 april 2012
 
Amerika op het hellende vlak met SyriŽ
Kunnen we dan niet op z'n minst eerlijk zijn over waar we mee bezig zijn? De VS zijn, door de rebellen communicatie-apparatuur te geven, nu officieel SyriŽrs aan het helpen om andere SyriŽrs te doden. Dat is een grote stap.
The Atlantic (VS), 2 april 2012
 
Irak wil dodelijke raketten, maar VS houden af
Irak is bezig om een arsenaal te verwerven aan raketten en andere geavanceerde systemen voor de 36 F-16's die het land aan het kopen is om zijn luchtmacht op te bouwen. Maar Washington is niet zo happig om Bagdad te voorzien van de modernste Amerikaanse wapens.
UPI (VS), 30 maart 2012
 
Plan IsraŽlische ministerie van Defensie wijst 10 procent van West Bank aan voor uitbreiding nederzettingen
Recent gepubliceerde kaarten geven aan dat de IsraŽlische overheid in het geheim extra land heeft aangewezen voor Joodse nederzettingen, vermoedelijk met de bedoeling om ze uit te breiden.
Haaretz (Isr.), 30 maart 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |