menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 18, 2012
30 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Wegstrompelen uit Afghanistan
 
Lawrence Korb, een staatssecretaris van defensie in de regering van president Reagan, heeft een artikel gepubliceerd met de kop: “Het is tijd voor Karzai om ons er uit te gooien.” Korb redeneerde dat de Verenigde Staten sinds 1945 “een stuk beter zijn geweest in het beginnen van oorlogen dan het op een fatsoenlijke manier beëindigen ervan.” Hij legde uit dat er in zijn opvatting onnodig veel levens verloren waren gegaan in de laatste twee jaar van de Koreaanse Oorlog en de Vietnamoorlog.
 
De uitzondering, redeneerde hij, was Irak, waar de Verenigde Staten zich terugtrokken omdat “de Iraakse premier Nouri al-Maliki ons geen keus liet.” Opgewekt ging hij verder: “In Irak heeft de regering van de VS geluk gehad.” Zijn conclusie: “Net zoals al-Maliki ons gedwongen heeft het goede te doen, moeten we Karzai de kontrole over zijn land geven, zodra hij het wil.” Korb is een conservatieve Republikeinse commentator en hij vindt dat de Verenigde Staten er maximaal voordeel van zouden hebben als ze zo snel mogelijk worden gedwongen weg te gaan uit Afghanistan.
 
Korb is niet de enige. De opiniepeiling van de Washington Post/ABC News van 12 april laat zien dat nog maar 30% van de bevolking vindt dat de oorlog de moeite waard was, en nog opmerkelijker, voor de eerste keer vindt ook een meerderheid van de Republikeinen dat het niet de moeite waard was. Er gebeuren twee dingen in de Amerikaanse publieke opinie. Ten eerste lijken de Afghanen niet positief te zijn over de Amerikaanse pogingen en de militaire verliezen van de VS. Het tegendeel is het geval. Het machodenken in de VS maakt plaats voor terugtrekken na afgewezen te zijn. En ten tweede zijn de kosten van de oorlog in Afghanistan tot astronomische waarden opgelopen op een moment dat de Verenigde Staten, en in het bijzonder conservatieve Republikeinen, de uitgaven drastisch willen beperken.
 
Mijn voorspelling: Langzaam, maar zeker zal president Obama het advies van Lawrence Korb gaan opvolgen.
 
Immanuel Wallerstein bij CommonDreams, 15 april 2012
 

Onvertaalde berichten:

De weg terug uit de vergetelheid
Herinneringen aan sectarische strijd, ontvoeringen en moorden op kinderen zijn aan het vervagen in Irak. Maar negen jaar na de val van Saddam komt Robert Fisk veel Irakezen tegen die het gevoel hebben hun vaderland kwijt te zijn.
Robert Fisk in The Independent (GB), 24 april 2012
 
Het dramatische falen van Bahrain
Het regime van Bahrain heeft nagelaten om serieuze hervormingen in gang te zetten. Dit zal waarschijnlijk zijn tegenstanders verder radicaliseren en de hoop op politieke stabiliteit ondermijnen.
Foreign Policy (VS), 22 april 2012
 
Het schreeuwen van Afghanen wordt niet gehoord
Analytici zouden de patronen van het leven in Afghanistan beter kunnen begrijpen als ze zich zouden begeven onder Afghanen in hun huizen en straten - ongewapend. Als ze communiceerden met Afghaanse mensen in plaats van ze alleen maar te bekijken door middel van drones hoog in de lucht, zouden ze beter toegerust zijn om "terrorisme" te bestuderen, wat toch hun bedoeling heet te zijn.
Voices for Creative Nonviolence (VS), 20 april 2012
 
"Op Israël afgevuurde raketten uit Libië gesmokkeld na val Khadaffi"
Een functionaris van het Israëlische leger heeft gezegd dat raketten die deze maand vanuit Egypte op Israël werden afgevuurd uit Libië gesmokkeld zijn.
Associated Press (VS), 20 april 2012
 
Navo-leden met elkaar overhoop over financiering Afghanistan na terugtrekking
De Navo heeft beloofd om aanzienlijke financiële steun aan Afghanistan te geven in de komende tien jaar. Maar het blijkt moeilijk om tot overeenstemming te komen over wie hoeveel gaat betalen.
Spiegel Online (BRD), 19 april 2012
 
Petraeus en Amerikaanse terreur
CIA-directeur David Petraeus heeft om bevoegdheid gevraagd om de geheime drone-campagne in Yemen uit te breiden door aanslagen uit te voeren op terreurverdachten - zelfs als de identiteit van degenen die mogelijk daardoor gedood worden niet bekend is.
Salon.com (VS), 19 april 2012
 
Hoe Obama de nachtmerrie werd van burgerrechten-activisten
Toen Barack Obama aan de macht kwam was hij de grote hoop van de burgerrechten-gemeenschap. Maar hij is een nachtmerrie geworden: een vermeend vooruitstrevende president die in plaats daarvan veel van de slechtste maatregelen van de regering-Bush heeft uitgebreid en versterkt.
AlterNet (VS), 18 april 2012
 
Wie heeft Syrië gebroken?
In plaats van de motieven van de Syrische regering te hekelen is het nu wellicht een goed moment om een frisse blik te werpen op wat er nu precies is bereikt met de internationalisatie van het Syrische "probleem".
Foreign Policy (VS), 17 april 2012
 
Syrische activisten tegen rebellen: Geef ons onze revolutie terug
Veel van de activisten die de opstand in Syrië begonnen, meer dan een jaar geleden, hebben het gevoel dat hun vreedzame strijd voor verandering gekaapt is door het Vrije Syrische Leger van de rebellen.
The Christian Science Monitor (VS), 16 april 2012
 
Taliban kreeg "protectiegeld" van Afghaanse regering
De leiding van de Taliban heeft zijn vroegere militaire topman en twee hogere bevelhebbers gearresteerd op grond van beweringen dat zij "grote hoeveelheden" geld en vastgoed hebben aangenomen van de Afghaanse regering.
The Telegraph (GB), 16 april 2012
 
Misten VS in 2010 kans op kernenergie-akkoord met Iran?
De Verenigde Staten zouden bijna twee jaar geleden een gelegenheid gemist hebben om bezorgdheid te verminderen over het kernprogramma van Iran, toen men een zorgvuldig onderhandeld akkoord afwees dat Westerse mogendheden toegestaan zou hebben om Iran uranium te leveren voor zijn kernreactoren.
McClatchy Washington Bureau (VS), 13 april 2012
 
Checklist voor invasie van Syrië
Turkije is al bijna een jaar bezig om interventie-mogelijkheden in Syrië te onderzoeken. Een vluchtelingenstroom zou wel of geen schending kunnen betekenen van het verdrag uit 1998 tussen de twee landen; in ieder geval zendt het bespreken ervan een signaal dat Turkije op zoek is naar een volkenrechtelijke rechtvaardiging voor interventie.
Strategy Page (VS), 12 april 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |