menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 20, 2012
14 mei

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Echoís van verwaande ijdelheid uit de Vietnamtijd in het Pentagon
 
Het is duidelijk dat de VS alle middelen en de strategische wil moeten inzetten om de oorlog in Afghanistan te beŽindigen door een jaar lang met de Taliban te praten voordat het Amerikaanse leger zich in 2014 terugtrekt. En toch is de onenigheid binnen de regering-Obama in toenemende mate het belangrijkste obstakel voor vooruitgang in deze onderhandelingen geworden. Het aandringen van het Pentagon om zelfs tijdens de ontwikkeling van het eindspel keihard door te blijven vechten voorkomt dat gebeurt waar Obama zelf om heeft gevraagd: vredesoverleg. Veel daarvan kan worden toegeschreven aan de verwaande ijdelheid van de Amerikaanse militairen, die op een of andere manier nog steeds denken dat er veldslagen, of zelfs de hele oorlog gewonnen kan worden, Taliban gedood kunnen worden, in elk geval nog enig succes behaald kan worden. Ze hebben ongelijk.
 
Ongelukkigerwijs, zoals het in Washington vaker gaat, zijn de functionarissen van het State Department en het Witte Huis niet sterk en slim genoeg gebleken om het Pentagon af te troeven en het idee van onderhandelingen door te drijven. Het lijkt nu onwaarschijnlijk dat er enige beweging in de besprekingen zal komen voor de verkiezingen in november, omdat het team van Obama weinig geneigd zal zijn om de hoon van de Republikeinen uit te lokken, dat het zwak optreedt tegen de Taliban. Dus voor de zoveelste keer is de agenda van de Amerikaanse verkiezingen belangrijker dan de echte kwesties van oorlog en vrede. Dit alles laat het Pentagon feitelijk de politiek controleren tot de inhuldiging van de president begin 2013 Ė minder dan een jaar voor de terugtocht.
 
Deze politiek van militarisering terwijl een bezetting ten einde loopt, was de politiek in Vietnam - en we weten allemaal hoe het toen is afgelopen met de verwaande ijdelheid van de Amerikanen.
 
Ahmed Rashid in de Financial Times, 1 mei 2012
 

Onvertaalde berichten:

Vijf kinderen dood door Amerikaanse aanval
De manier waarop de Amerikaanse media dit soort gebeurtenissen negeert spreekt boekdelen over de manier waarop we er tegenaan kijken.
Glenn Greenwald in Salon.com (VS), 8 mei 2012
 
VS heeft 'oorlog tegen terreur' tot een oorlog zonder einde gemaakt
Terwijl de VS de slagvelden verlaten van het Midden-Oosten in ruime zin, zit de Amerikaanse regering tot over de oren in de oorlog tegen terreur in eigen land. Daarvoor hoeft men alleen maar te kijken naar de uitbreiding van de federale bureaucratische organisaties die bij deze oorlog betrokken zijn.
CNN (VS), 6 mei 2012
 
Een decennium oorlog - en waarvoor?
"Amerika heeft geen plannen die verder reiken dan een einde aan de toevluchtsoorden voor al-Qaida", zei president Obama bij zijn toespraak in het Afghaanse Bagram. Maar als dat het doel is, was dat dan al niet bereikt in begin 2002? Waar hebben we dan de tien jaar daarna voor gevochten?
Antiwar.com (VS), 4 mei 2012
 
SyriŽrs zetten vraagtekens bij gewapende opstand
De vrouw in de bloedrode jurk stond midden op een drukke kruising buiten het Syrische parlementsgebouw. "Stop het doden, wij willen een thuis voor alle SyriŽrs bouwen", stond er op haar rode spandoek. Automobilisten toeterden en mensen applaudisseerden.
Associated Press (VS), 4 mei 2012
 
Hoe Amerikaanse hoogmoed een val werd in Afghanistan
Ondanks wat 'Washington' denkt te weten was de echte fout in het Afghanistan-beleid, na het vertrek van de Sovjets in 1989, niet het abrupte afsnijden van Amerikaanse hulp. Het was juist het tegenovergestelde: voortzetting van de CIA-steun voor de islamistische mujahedeen en afwijzing van toenadering vanuit Moskou.
Consortiumnews (VS), 3 mei 2012
 
IsraŽlische leger sluit onderzoek naar luchtaanval die Gazaanse familie doodde
De militaire aanklager van het IsraŽlische leger heeft gezegd dat hij geen juridische stappen zal ondernemen tegen de verantwoordelijken voor de dood van 21 leden van de familie Samouni uit Gaza, die in januari 2009 in hun huis werden gedood tijdens de IsraŽlische invasie van de Gaza-strook.
Amira Hass in Haaretz (Isr.), 1 mei 2012
 
Dood Osama bin Laden heeft geen enkele invloed gehad op veiligheid Amerika
Hoezeer er ook over gepocht werd: Obama's moordaanslag op de leider van al-Qaida heeft niets veranderd in het moeras van rampzalige buitenlandse oorlogen waar de VS in verstrikt zijn.
The Guardian (GB), 1 mei 2012
 
"Iraakse opstandelingen profiteerden van Amerikaans hulpgeld"
Een aantal Amerikaanse bevelhebbers gelooft dat fondsen bestemd voor hulp en wederopbouw tijdens de Amerikaanse oorlog in Irak mogelijk ten goede zijn gekomen aan opstandelingen.
Agence France Presse (Fr.), 1 mei 2012
 
Al-Qaida's trieste utopia en de strijd om harten en hoofden
Ghaith Abdul-Ahad doet verslag vanuit zuidelijk Yemen over de jihadi's die gratis water en electriciteit aanbieden, tegelijk met de sharia.
The Guardian (GB), 30 april 2012
 
Het breekbare veiligheidsnet van Irak
In een land met enorme potentiŽle olierijkdom wordt een groot deel van de bevolking in leven gehouden door voedselrantsoenen en distributie.
Al Jazeera (Qatar), 30 april 2012
 
Het begrijpen van Iran's diplomatieke strategie
Iran ontwikkelt nucleaire energie om met de vuist op tafel te kunnen slaan in diplomatieke besprekingen met de Verenigde Staten.
Al Jazeera (Qatar), 27 april 2012
 
Bewijsmateriaal in Britse rechtbank spreekt beweringen CIA over drone-aanval tegen
Een belangrijke zaak in het Britse Hooggerechtshof heeft nieuw bewijsmateriaal aan het licht gebracht over burgerdoden tijdens een beruchte aanval met CIA-drones vorig jaar in Pakistan.
Bureau of Investigative Journalism (GB), 24 april 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |