menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 22, 2012
28 mei

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Afghanistan: exit zonder strategie
 
Het is huichelachtig om, zoals Barack Obama op de NAVO-konferentie in Chicago, te beweren dat over twee jaar, als de VS-troepen hun gevechtsrol in Afghanistan hebben beŽindigd, de oorlog ďzoals wij die begrijpenĒ voorbij zal zijn. In de eerste plaats heeft het leger van de VS nooit begrepen wat het aan het doen was in Afghanistan en evenmin tegen wie ze aan het vechten waren. Een van de gevallen sterren van de oorlog, generaal Stanley McChristal, gaf dit vorig jaar ook toe. Het is hem nooit gelukt de tegenstellingen te overwinnen die inherent zijn aan het voeren van een campagne tegen terrorisme en tegelijkertijd een levensvatbare staat op te bouwen, zonder welke terreinwinst geen enkele zin heeft. De agenda om een staat te bouwen is na de tijd van McChrystal stilletjes op de plank gezet, maar dat maakt de mislukking niet kleiner. In de tweede plaats is Washington, terwijl de NAVO op hol slaat naar de uitgang, niet bij machte om het einde van de oorlog af te kondigen. Dat kunnen alleen de Afghanen zelf doen, als ze zien dat de tijd voor vrede is gekomen.
 
Het minste dat je mag verwachten van een president die het lijden van de Afghanen heeft verlengd door extra troepen te sturen om het karwei af te maken, is dat hij iets heeft dat de naam van een exitstrategie waardig is. Maar zoals Henry Kissinger zuur opmerkte, de exitstrategie is helemaal exit geworden, zonder strategie.
(..)
 
Commentaar The Guardian, 21 mei 2012
 

Onvertaalde berichten:

VS overwegen goedkeuring wapenleveranties aan Syrische rebellen
Terwijl het ene diplomatieke initiatief na het andere geen einde kan maken aan meer dan een jaar meedogenloos geweld in SyriŽ, werkt de regering-Obama aan een plan dat in feite Amerikaanse goedkeuring geeft aan wapenleveranties vanuit Arabische landen aan sommige Syrische oppositiestrijders.
The Associated Press (VS), 24 mei 2012
 
Koerdische oliedeal met Turkije gaat Irak pijn doen
Plannen van de semi-autonomische Koerdische enclave in Irak voor constructie van een oliepijpleiding naar Turkije wijzen op een grote politieke en economische verschuiving in het Midden-Oosten, waar Irak hard door geraakt zal worden.
UPI (VS), 24 mei 2012
 
Aanwijzingen nemen toe dat Afghaans bloedbad wraak Amerikaanse militairen was voor bermbom
Interviews met overlevenden, familieleden van de afgeslachte burgers in Panjwai op 11 maart en andere plaatselijke inwoners hebben nieuwe aanwijzingen opgeleverd die erop wijzen dat het bloedbad mogelijk een wraakactie was van een Amerikaanse Special Forces-eenheid voor een bermbom die drie dagen eerder een Amerikaanse pantserwagen had opgeblazen.
Truthout (VS), 23 mei 2012
 
Amerikaanse senatoren snijden geldstoom af voor trainingsprogramma Iraakse politie
Een Amerikaanse Senaatscommissie heeft gestemd voor het stopzetten van gelden voor een trainingsprogramma voor Iraakse politie. De commissie zegt dat de risico's en de kosten te groot zijn na de terugtrekking van Amerikaanse troepen vorig jaar.
Reuters (GB), 22 mei 2012
 
Afghanen in geheime deals met Taliban
De ťťn is een Taliban-commandant die een in zijn ogen heilige oorlog voert tegen de buitenlandse troepen die Afghanistan bezetten. De andere is een Afghaanse legerofficier, getraind en betaald door de Navo om de Taliban-rebellen te bestrijden. Maar in plaats van te vechten hebben de twee mannen een geheim bondgenootschap gesmeed.
The Australian (Aus.), 22 mei 2012
 
Sovjets hebben weg om Afghanistan te verlaten al laten zien
Gesprekken met de Taliban en een staakt-het-vuren zijn conditio sine qua non voor welke waardige terugtrekking dan ook.
The Guardian (GB), 21 mei 2012
 
Obama predikt geduld, maar zijn generaal bereidt oorlog met Iran voor
Terwijl westerse diplomaten deze week in Bagdad samen komen om te proberen Iran's leiders te verleiden tot het onthullen van hun volledige kernenergieprogramma houdt generaal James Mattis een oogje op de Perzische strijdkrachten.
The Daily Beast (VS), 21 mei 2012
 
Palestijnse hongerstaking laat kracht zien van geweldloos verzet
De week van 18 mei zag opnieuw een overwinning in het voortdurende Palestijnse verzet tegen de IsraŽlische bezetting. Honderden Palestijnse gevangenen gingen in hongerstaking en dwongen zo de IsraŽlische autoriteiten om hun detentiebeleid te wijzigen.
The Progressive (VS), 18 mei 2012
 
Yemen: Amerikaanse troepen voor het eerst direct aan hoofd aanval op Qaida-militanten
Yemenitische gevechtsvliegtuigen en troepen, met steun van zware artillerie, hebben een aanval op vier fronten ingezet tegen al-Qaida-militanten. Ze probeerden om hun greep op de zuidelijke woestijn te breken met de hulp van een team Amerikaanse soldaten van een nabijgelegen luchtmachtbasis.
Associated Press (VS), 15 mei 2012
 
"Navo bagatelliseerde burgerdoden in LibiŽ"
Navo-luchtaanvallen hebben vorig jaar 72 burgers in LibiŽ gedood, aldus Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie beschuldigt het westerse bondgenootschap van ontkenning van de omvang van bijkomende schade die werd veroorzaakt tijdens de campagne die Muammar Khadaffi hielp verdrijven.
Reuters (GB), 14 mei 2012
 
Karzai's gooi naar een dictatoriale detentie-wet
In maart kondigden de Verenigde Staten en Afghanistan aan dat de Amerikaanse Bagram-gevangenis in de buurt van Kabul op korte termijn overgedragen wordt aan de Afghanen. Maar het akkoord om Bagram over te dragen heeft geleid tot een dramatische en gevaarlijke uitbreiding van detentiebevoegdheden in Afghanistan - en een mogelijk rampzalige erfenis voor de Verenigde Staten.
Foreign Policy (VS), 14 mei 2012
 
Honderdduizenden ontworteld door gevechten in Khyber
Volgens schattingen van regeringsfunctionarissen en hulporganisatie is bijna een half miljoen Pakistani's gevlucht voor de gevechten tussen soldaten en milities bij de Afghaanse grens.
Agence France Presse (Fr.), 14 mei 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |