menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 24, 2012
11 juni

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Waarom de VS niet afzien van het plan van Kofi Annan
 
[Minister van buitenlandse zaken] Clinton weet beter dan de commentatoren en politici die [VN-gezant] Annan ervan langs geven, dat zijn opdracht geen obstakel is voor krachtiger actie Ė het is een product van de beperkte invloed en keuzemogelijkheden die de westerse mogendheden hebben om regimeverandering in SyriŽ tot stand te brengen. De regering blijft vasthouden aan Annans mislukte plan omdat de alternatieven nog veel erger lijken. Toch kunnen we er ook wel vanuit gaan dat Clinton niet erg tevreden zal zijn met de boodschap van de speciale gezant over wat er moet gebeuren om een houdbare oplossing via onderhandelingen tot stand te brengen.
 
Sommige deskundigen Ė en ook de VN-gezant zelf Ė suggereren dat Teheran moet worden betrokken bij de onderhandelingen over SyriŽ. Naar verluidt stelt Annan het vormen van een ďcontactgroepĒ voor over de Syrische crisis, bestaande uit de VS, Engeland, Frankrijk, Rusland, China, Turkije, Saoedi-ArabiŽ, mogelijk Qatar Ė en Iran. Volgens David Ignatius van de Washington Post zou het doel van die groep zijn om alle belanghebbenden van buiten met invloed op het conflict ter plaatse bij elkaar te brengen om een overgangsplan overeen te komen. Zoín akkoord zou een tijdlijn voor wijziging van de grondwet en het houden van nieuwe verkiezingen vaststellen en voorzien in politiek asiel voor Assad.
 
Tony Karon in Time (VS), 7 juni 2012
 

 
In SyriŽ leidt buitenlandse interventie alleen maar tot meer bloedvergieten
 
In werkelijkheid zijn de VS en hun bondgenoten al begonnen met de interventie in SyriŽ. De westerse machten steunen de onderling verdeelde oppositie van de Syrian National Council vanaf het begin van de opstand vorig jaar. Dat geldt ook voor de autocratische regimes van de Golf die onder leiding van Saudi-ArabiŽ de stroom van wapens en geld naar hun favoriete Syrische rebellengroeperingen de laatste maanden hebben opgevoerd, terwijl Turkije een basis aan de andere kant van de grens heeft verschaft. Dit wordt gecoŲrdineerd met de VS, die dezelfde groepen helpen met ďniet-dodelijke bijstandĒ en ďverbindingsapparatuurĒ.
 
Met andere woorden, de VS en hun bondgenoten zijn de sponsors van regimeverandering via burgeroorlog en terwijl ze lippendienst bewijzen aan het Annan-plan voor demilitarisering en onderhandelingen zorgen ze ervoor dat het geen kans van slagen heeft. De resultaten zien we ter plaatse. Sinds het plan verondersteld werd in werking te zijn getreden is de totale hoeveelheid dodelijk geweld, zoals geschat door mensenrechtengroeperingen, afgenomen met 36%. Maar het aantal slachtoffers aan de kant van de regering is in dezelfde periode enorm toegenomen (sinds half maart 953 slachtoffers gerapporteerd). Alleen al het afgelopen weekend melden strijders van de rebellen 80 van de regeringstroepen te hebben gedood.
 
Seumas Milne in The Guardian (GB), 5 juni 2012
 

Onvertaalde berichten:

De realpolitik van de NAVO en het lot van Afghaanse vrouwen
Terwijl de VS zich terugtrekken uit Afghanistan wordt de kwestie van vrouwenrechten overboord gegooid - met de stilzwijgende medewerking van anti-oorlogsactivisten.
The Guardian (GB), 5 juni 2012
 
NAVO neemt zelfde weg uit Afghanistan als Sovjets, door Centraal-AziŽ
De NAVO heeft akkoorden getekend met Uzbekistan, KirgiziŽ en Kazachstan om zijn militaire materieel terug te trekken uit de Afghaanse oorlog via Centraal-AziŽ, in plaats van via de afgesloten Pakistaanse route - dezelfde weg die de Sovjet-troepen namen bij hun terugtrekking in 1988 en 1989.
The Christian Science Monitor (VS), 5 juni 2012
 
Waarom de oorlog op weg is naar Damascus
Damascus voelt aan als een stad die het ergste vreest en geen manier ziet om dit te vermijden. Oorlog breidt zich uit in het land, en het is onwaarschijnlijk dat de hoofdstad ervan verschoond zal blijven.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 3 juni 2012
 
We lopen slaapwandelend het drones-tijdperk binnen, onbewust van de gevolgen
Obama's politiek van het doden van 'militanten' in Pakistan doet het misschien goed in de VS, maar daarbuiten lokt het extremistische reacties uit.
The Guardian (GB), 2 juni 2012
 
Toenemend geweld in Yemen trekt VS en bondgenoten mee
Amerikaanse beleidsmakers kunnen "laarzen op de grond" in Yemen wel bagatelliseren - maar met een geschat aantal van enkele honderden militaire adviseurs die daar nu al worden ingezet, worden Washington en zijn bondgenoten steeds dieper erin getrokken.
Reuters (GB), 1 juni 2012
 
Onderzoek: dertien procent VS-mariniers in actieve dienst denkt aan zelfmoord
Meer dan ťťn op de tien mariniers die overzee worden ingezet meldt zelfmoordgedachten of plannen om zelfmoord te plegen, aldus een onderzoek naar signalen hiervan.
Marine Times (VS), 31 mei 2012
 
"SyriŽ krijgt lange, bloedige oorlog"
Robert Fisk, Midden-Oostencorrespondent voor de Britse krant The Independent, zegt dat het Syrische regime niet omvergeworpen zal worden zolang het leger er trouw aan blijft.
Australian Broadcasting Corporation (Aus.), 31 mei 2012
 
Woedend over gruweldaden (tenzij we ze zelf begaan)
In de oorlogskoorts die tegen SyriŽ steeds verder opgevoerd wordt is er brede publieke verontwaardiging over de slachting van meer dan honderd burgers in de stad Houla. Waren het Amerikaanse corps diplomatique en de commerciŽle pers maar even verontwaardigd over de gruweldaden van onze eigen strijdkrachten.
CounterPunch (VS), 31 mei 2012
 
"Saudi-ArabiŽ heeft plan om Irak en Iran tot bankroet te brengen"
Barton Biggs, de legendarische hedge fund manager van Traxis Partners, had kort geleden een interessante lunch-ontmoeting met een Saudische zakenman die hem de werkelijke motieven uiteenzette achter de Saudi-Arabische opdrijving van de olieproductie.
Business Insider (VS), 30 mei 2012
 
Een aanval op vrede in het Midden-Oosten vanuit twee kampen
In mei nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een gevaarlijk stuk wetgeving aan, dat het IsraŽlisch-Palestijnse vredesproces ernstig zal ondermijnen, gematigde en naar vrede strevende Israeli's zal verzwakken, het internationaal recht onderuit zal halen, het Midden-Oosten verder zal militariseren, en IsraŽl steeds afhankelijker zal maken van de Verenigde Staten.
Stephen Zunes in Foreign Policy in Focus (VS), 29 mei 2012
 
Voorspelbare reacties op besprekingen in Bagdad
Reacties op de onderhandelingen in de derde week van mei tussen Iran en de "P5+1" vallen in vertrouwde patronen. De uitkomst van deze ronde besprekingen kon al voorspeld worden vanuit die kwesties die ieder van de twee kanten op de eerste dag op tafel legde.
The National Interest (VS), 28 mei 2012
 
Amerikaanse inspanningen om handel in Afghaanse opium in te perken mislukken
Jarenlang worstelen Amerikaanse functionarissen nu al om de opium-industrie van Afghanistan aan banden te leggen. Iedere paar seizoenen wordt de strategie herschreven, en in het afgelopen decennium is meer dan zes miljard dollar het land in gestroomd om de papavers te bestrijden die de opstand helpen financieren en voedsel geven aan corruptie.
The New York Times (VS), 26 mei 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |