menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 26, 2012
25 juni

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
CIA helpt bij distributie wapens aan Syrische oppositie - spanningen met Rusland lopen op
 
Volgens de New York Times is een klein team van CIA-officieren in Zuid-Turkije betrokken bij het verdelen van de wapens die onder meer door de Golfstaten worden geleverd aan het Syrische verzet. De automatische vuurwapens, granaatwerpers, munitie en antitankwapens worden meest over de Turkse grens gesmokkeld door een schemerig netwerk van tussenpersonen, onder wie Syrische moslimbroeders, en betaald door Turkije, Saoedi-ArabiŽ en Irak. De CIA-ers proberen volgens een bron van een Arabische inlichtingendienst nieuwe informanten bij het verzet te werven en mensen te rekruteren. Overwogen wordt extra steun te geven, zoals het verschaffen van satellietbeelden en andere gedetailleerde inlichtingen over Syrische troepenbewegingen en militaire locaties.
 
Ondertussen meldt de Britse Independent dat de spanning tussen Engeland en Rusland is opgelopen, nadat premier Cameron overwoog een order te geven om het Russische schip MV Alead te onderscheppen dat via het Kanaal met drie opgekalefaterde helikopters op weg was naar SyriŽ. Daartoe was het crisiscomitť van de Britse regering Ė in de wandeling bekend staand als het Cobra-Comitť Ė bijeengeroepen. De gewapende onderschepping van het schip zou worden uitgevoerd door de Special Boat Service (SBS), de speciale eenheid van de marine die dit soort operaties op zee kan uitvoeren. Het zou tot een zeer ernstig diplomatiek incident met Rusland geleid hebben.
 
Dit scenario werd op het laatste moment voorkomen toen de Alead de steven wendde, nadat een internationale maritieme verzekeringsmaatschappij was overgehaald om de dekking van de lading en het schip in te trekken. De Alead is nu weer terug in de Baltische Zee.
 
The New York Times, 21 juni 2012
The Independent, 21 juni 2012

 

 
De scheiding met Pakistan
 
Er is een achtergrond bij de afbrokkelende relatie die verder gaat dan de Amerikaanse frustratie met het Pakistaanse dubbelspel (en de Pakistaanse woede over de Amerikaanse arrogantie). Een grootscheepse heroriŽntatie van de politiek van de VS is zich aan het voltrekken. Die heroriŽntatie, die in twee regioís plaatsvindt - het Midden-Oosten in ruime zin en Oost-AziŽ - reduceert de status van Pakistan in de ogen van de VS tot die van een strategische onbeduidendheid.
 
In het Midden-Oosten in ruime zin - de geografische ruimte waarin de wereldwijde oorlog tegen het terrorisme grotendeels is gevoerd - heeft de regering Obama nu elke pretentie opgegeven om de islamitische wereld te bevrijden of te pacificeren of domineren. Via een doelgerichte moordkampanje (in het geval van Iran gecombineerd met cyberaanvallen)) is het doel nu alleen nog maar om de tegenstander uit balans te houden via een eindeloos spelletje whack-a-mole. In die context dient Pakistan hoogstens als een terrein met heel veel doelwitten.
 
Maar er zijn enorme risico's. Pakistan is het gevaarlijkste land ter wereld. Geteisterd door armoede, zuchtend onder een disfunctionele regering en zwakke instituties, gedomineerd door paranoÔde militairen en inlichtingendiensten, die weinig op hebben met civiele controle of democratische praktijken, bezit het ťťn enkele troefkaart; een formidabel nucleair arsenaal. De potentiŽle bereidheid om dit arsenaal te gebruiken maakt Pakistan uiteindelijk zo gevaarlijk - en zou de makers van de politiek van de VS te denken moeten geven voordat ze dat land in de steek laten zoals de VS eerder zo vaak hebben gedaan.
 
Andrew J. Bacevic in de Los Angeles Times, 19 juni 2012
 

Onvertaalde berichten:

Mubarak's schurkenleger bestaat nog steeds, ondanks verkiezingen
Het leger heeft een slim spel gespeeld - erop staan dat Mubarak voor de rechter komt en tegelijk zijn aanhangers te vriend houden door hun privileges te handhaven.
Robert Fisk in The Independent (GB), 18 juni 2012
 
LibiŽ zakt af tot militaire chaos
Terwijl er steeds meer slachtoffers vallen in botsingen in zuidelijk LibiŽ tussen soldaten en stamleden, blijft de veiligheid in de hoofdstad Tripoli en andere steden wankel met milities die hun machtsbereik uitbreiden.
Sidney Morning Herald (Aus.), 16 juni 2012
 
Marchanderen over Afghanistan
De toekomst van Afghanistan is voor Pakistan veel belangrijker dan voor de Verenigde Staten. Dit elementaire gegeven wordt vergeten in de Amerikaanse beraadslagingen over de beste manier om Pakistan onder druk te zetten om een politiek akkoord te bereiken in Afghanistan.
The Washington Post (VS), 15 juni 2012
 
Geef het maar toe: de VS zijn ook al in Yemen in oorlog
Na jarenlang drones en commando's Pakistan ingestuurd te hebben gaf minister van Defensie Panetta eindelijk toe wat allang duidelijk was: de VS "voeren een oorlog" daarginds. Maar Amerikaanse robots en speciale eenheden zijn niet alleen in Pakistan op militanten aan het jagen. Ze doen hetzelfde - steeds vaker en steeds dodelijker - in Yemen.
Wired (VS), 14 juni 2012
 
Rusland verbindt harde voorwaarden aan oplossing voor Syrische 'burgeroorlog'
Door Assad gevechtshelikopters te sturen en erop te staan dat Iran bij besprekingen wordt betrokken geeft Moskou signalen af van een veranderd geopolitiek evenwicht.
Tony Karon in Time (VS), 13 juni 2012
 
Congres stuurt aan op oorlog met Iran
Met zijn eerdere besluit om een wet aan te nemen die in feite alle onderhandelingen tussen de VS en Iran verbiedt heeft een enorme meerderheid in het Congres - van twee partijen - de president duidelijk gemaakt dat slechts oorlog of de dreiging hiermee een aanvaardbaar beleid is.
Foreign Policy in Focus (VS), 13 juni 2012
 
Naar een nieuwe Arabische culturele revolutie
Het 'Ontwaken' is een wending aan het nemen die volkomen verschilt van de opwinding en belofte waarmee het in het begin begroet werd. In plaats van hoop geeft de metamorfose ervan aanleiding tot een stemming van onzekerheid en wanhoop - vooral onder die groepen die in toenemende mate worden aangeduid als 'de minderheden'.
Alastair Crooke in Asia Times (Hong Kong), 13 juni 2012
 
Wat zou nieuw '11 september' kunnen veroorzaken?
Het zijn aanhangers van de agressie van Obama, niet tegenstanders, die mogelijk een nieuwe terreuraanslag zullen uitlokken.
Glenn Greenwald in Salon.com (VS), 12 juni 2012
 
SyriŽ niet enige die burgers vermoordt
Ongelukkig genoeg voor die westerse leiders die zo graag Assad veroordelen voor zijn medeplichtingheid aan de dood van onschuldige burgers, heeft een verdwaalde Navo-luchtaanval in Afghanistan ze alweer van hun hoge morele paard geblazen.
The Chronicle Herald (Can.), 11 juni 2012
 
Oorlog der leugens
Dertig jaar geleden trok het IsraŽlische leger Libanon binnen en begon het de domste oorlog in de geschiedenis van IsraŽl. Vrijwel iedere oorlog is gebaseerd op leugens. De 'eerste Libanon-oorlog' (zoals het later genoemd werd) was daar een prachtig voorbeeld van.
Uri Avnery in Antiwar.com (VS), 11 juni 2012
 
Stuxnet: het virus dat een hypocriet maakte van Obama?
De president die zo'n roerende proclamatie weggaf over internet-vrijheid gaf ook toestemming voor een golf cyber-aanvallen op Iran, zo is nu onthuld.
The Observer (GB), 10 juni 2012
 
De kijk van Teheran op Amerikaanse politiek en nucleaire besprekingen
Het heersende regime van Iran houdt de Amerikaanse politiek goed in de gaten in zijn eigen berekeningen over hoe met Washington te onderhandelen - en hoe te gokken in de nieuwe diplomatieke inspanningen.
The Iran Primer (VS), 8 juni 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |