menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 28, 2012
9 juli

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
De Amerikaanse nederlaag in Afghanistan
 
De regering van de Verenigde Staten gaat een nederlaag in Afghanistan tegemoet. Maar dat is minder erg dan het alternatief: nog tien jaar doorgaan met deze oorlog.
 
Er zullen gevolgen zijn van de nederlaag. In Afghanistan zelf misschien een nieuwe burgeroorlog. In de VS en de NAVO zullen de nationale veiligheidselites zich weten in te dekken tegen de consequenties van hun verschrikkelijke vergissingen. Een verlammend debat in de VS over “wie Afghanistan heeft verloren?” En een mist van depressieve verwarring voor de Amerikanen die hun zoons en dochters “de goede oorlog” hebben ingestuurd.
 
Een uitstekend relaas van de terminale crisis is een artikel in de New Yorker van Dexter Filkins, de beste Amerikaanse correspondent in Afghanistan van de laatste tien jaar. Maar als journalist die dicht bij het Afghaanse volk staat kan Filkins de gevolgen van écht daar weggaan niet verdragen. Hij is niet de enige. Niemand in de grote media heeft ooit opgeroepen tot een volledige terugtocht uit Afghanistan. En dat is precies het gevaar: dat de VS net zoals bij “Zuid-Vietnam” blijven treuzelen totdat men de schuld van de totale ineenstorting van de hele operatie kan geven aan degenen die “de koers niet wilden volhouden". (..)
 
Tom Hayden, 6 juli 2012
 

Onvertaalde berichten:

Iran's gambiet in Perzische Golf krijgt vorm
Iran heeft op het ingaan van het olie-embargo van de EU gereageerd met een uitdagende show van militaire kracht en hernieuwde dreigementen om de Straat van Hormuz af te sluiten. Een teken aan het westen dat het land geen passief slachtoffer van economische oorlogsvoering wenst te worden.
Asia Times (Hong Kong), 6 juli 2012
 
Libische verkiezingen op voorwaarden Navo
De eerste verkiezingen in 47 jaar zouden een historisch moment moeten zijn. Maar de democratische strijd van Libië werd verwrongen door westerse bemoeienis.
Spiked (VS), 4 juli 2012
 
ExxonMobil kondigt bod aan op Afghaanse olievelden
ExxonMobil heeft een aanvraag gedaan bij de Afghaanse regering om te mogen bieden op een groep olievelden in Afghanistan, met naar schatting een miljard vaten olie en gas.
Antiwar.com (VS), 2 juli 2012
 
Amerika's oorlog tegen Iran: het plan onthuld
De Verenigde Staten zijn serieuzer bezig met voorbereidingen voor militaire actie tegen Iran dan men zich in brede kringen realiseert. Een aanval - die de noodzaak zal voorkomen van een Israëlische actie - zal wellicht niet meteen komen en is nog niet zeker, maar er worden intensief plannen gemaakt.
OpenDemocracy (GB), 30 juni 2012
 
Westerse instemming 'zou Syrië voor nog eens twee jaar in handen Assad laten'
President Bashar al-Assad van Syrië zou het wel eens veel langer kunnen uithouden dan zijn tegenstanders geloven - en dat met de stilzwijgende acceptatie van westerse leiders die mikken op het veiligstellen van nieuwe olieroutes naar Europa via Syrië, vóór het regime valt.
Robert Fisk in The Independent (GB), 29 juni 2012
 
Irak's toewijding aan Amerikaanse missie in twijfel getrokken in Congres
Irak zet vraagtekens bij de voortdurende aanwezigheid van grote aantallen Amerikanen op Iraakse bodem, zo hebben Amerikaanse parlementariërs te horen gekregen. En dit terwijl het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van plan is om de omvang van zijn missie met bijna éénderde terug te brengen in de komende zestien maanden.
Reuters (GB), 28 juni 2012
 
Syrië en Het Fantoom
Waar was die Turkse F-4 Phantom II-straaljager mee bezig toen de Syriërs hem neerschoten?
Dispatches From The Edge (VS), 26 juni 2012
 
Het kwaad van onze interventie-oorlogen
Sinds "11 september" hebben de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in Europa ons ervan overtuigd dat zij een reeks "goede" oorlogen voeren tegen "slechte" regimes in het Midden-Oosten. En elk daarvan is ons misleidend verkocht als een "humanitaire interventie".
Jonathan Cook in Common Dreams (VS), 26 juni 2012
 
Syrië: oorlog kan alleen gestopt worden met diplomatie
De menselijke prijs van het Syrische conflict is onvoorstelbaar hoog. Het hoeft niemand te verbazen dat de normale menselijke reactie is: "we moeten iets doen". Maar wat nodig is, is serieuze diplomatie - niet een actie van land- of luchtmacht.
Phyllis Bennis in Al Jazeera (Qatar), 26 juni 2012
 
Biden vertelde Obama dat oorlogsplan niet deugde
Terwijl president Barack Obama in 2009 overwoog om maar liefst 40.000 Amerikaanse soldaten méér te sturen naar een achteruit boerende oorlog in Afghanistan, waarschuwde vice-president Joe Biden hem dat de militaire redenering achter dit plan niet deugde. Dit wordt gezegd in een nieuw boek over Obama's uitbreiding van het conflict.
Associated Press (VS), 25 juni 2012
 
Iemand in regering stelt eindelijk belastende vraag over volgende oorlog
Eindelijk, na elf jaar waarin de VS in oorlog zijn, een paar minuten publiek debat over een belasting om het vechten te bekostigen. Maar dan wel pas voor de volgende oorlog.
Walter Pincus in The Washington Post (VS), 21 juni 2012
 
VN-rapporteur: Drone-aanvallen bedreigen vijftig jaar internationaal recht
Het Amerikaanse beleid om vliegende drones te gebruiken voor gerichte moordaanslagen betekent een enorme bedreiging voor het systeem van internationaal recht dat sinds de Tweede Wereldoorlog heeft bestaan, aldus een rapporteur van de Verenigde Naties.
The Guardian (GB), 21 juni 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |