menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 30, 2012
23 juli

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Greep Assad verslapt, maar SyriŽ blijft in impasse
 
Als buitenlandse interventie al gevaarlijk was toen het regime een verenigd front vormde en een stevige greep had op het machtsapparaat, dan is dat nog meer het geval nu Assad minder vat heeft gekregen op de situatie. Een dergelijke interventie zou alleen maar bijdragen aan escalatie van het geweld, leiden tot verdere versplintering van de verschillende fracties van het verzet en een bedreiging vormen voor de territoriale integriteit en de onafhankelijkheid van het land.
 
Ondanks de verzwakking van het regime door de recente gebeurtenissen blijft het Syrische conflict in een impasse. Aan de ene kant gaat het regime door met de militaire veiligheidsaanpak die ten doel heeft om de volksopstand tegen elke prijs de kop in te drukken. Aan de andere kant zijn sommige rebellengroepen ter plaatse en de georganiseerde oppositie in ballingschap er overwegend toe gekomen om de militaire optie als enige middel te zien om een eind te maken aan het regime.
 
Om uit deze impasse te komen moeten SyriŽrs uit alle sectoren van de maatschappij overeenkomen dat een oplossing niet met militaire middelen bereikt kan worden, maar dat ze moeten onderhandelen over een politieke regeling voor een regering na Assad en een programma van nationale verzoening.
 
Salwa Ismail in The Guardian, 19 juli 2012
 

Onvertaalde berichten:

Volksvertegenwoordigers VS veroordelen Afghaanse oorlog in debat defensiebegroting
Leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben de oorlog in Afghanistan veroordeeld als een verspilling van mensenlevens en geld. De volksvertegenwoordigers deden dit tijdens het debat over de defensiebegroting voor 2013, die ruim 600 miljard dollar bedraagt.
Reuters (GB), 18 juli 2012
 
VS creŽren onbedoeld terroristen-vrijplaats in Mali
De huidige ramp in Mali is niet "zomaar gebeurd". Het is het directe gevolg van een episode die er op het eerste gezicht niets mee te maken heeft: de door de VS geleide interventie in LibiŽ van vorig jaar.
The Boston Globe (VS), 14 juli 2012
 
Irak waarschuwt Turkije voor afzonderlijk olie-akkoord met Koerden
Bagdad heeft Turkije gewaarschuwd dat zijn afzonderlijke olie-akkoord met de Koerdische regio in noord-Irak de handelsbetrekkingen kan schaden. Dit is het meest recente teken van spanningen tussen de twee buurlanden.
Associated Press (VS), 15 juli 2012
 
Tekenen van een overgangsmoment in IsraŽlisch-Palestijnse dynamiek
De broosheid van de Palestijnse Autoriteit en de toenemende steun binnen IsraŽl voor directe controle over de Westelijke Jordaanoever zijn een nieuwe vorm aan het geven aan de politieke dynamiek.
Noam Sheizaf in +972 (Isr.), 15 juli 2012
 
Sancties Iran: oorlog met andere middelen
De Israeli's dreigen er vrijwel iedere week mee en de regering-Obama heeft, naar verluidt, een aanvalsplan klaar liggen. Maar in zekere zin zijn we al in oorlog met Iran.
Foreign Policy in Focus (VS), 14 juli 2012
 
Legerleiding denkt dat Iraanse raketten VS toch niet kunnen bereiken
Weer een jaar, weer een rapport van het Pentagon over de militaire slagkracht van Iran. En dat betekent: weer een ronde onnauwkeurige voorspellingen over wanneer Iran mogelijk een eerste test uit gaat voeren met een intercontinentale ballistische raket.
Wired (VS), 12 juli 2012
 
De Syrische oppositie: wie voert het woord?
De media zijn te passief als het gaat over Syrische bronnen. Achtergronden en politieke connecties worden niet nagetrokken. Tijd om eens beter te gaan kijken.
The Guardian (GB), 12 juli 2012
 
Is corruptie prijs voor redding Afghanistan?
In feite is er zo goed als geen kans dat de Afghaanse regering de corruptie zal aanpakken. En de niet uitgesproken realiteit is dat de Verenigde Staten, het land dat het internationale beleid over Afghanistan bepaalt, zich kennelijk hebben neergelegd bij deze kleptocratie.
The Globe and Mail (Can.), 11 juli 2012
 
Midden-Oosten heeft dialoog nodig, geen oorlog
Zelfs als president Bashar al-Assad het toneel zou verlaten, moest de oppositie nog altijd een compromis zien te bereiken met het machtige officierskorps van SyriŽ, met de veiligheidsdiensten en met vertegenwoordigers van de diverse minderheden, die een eeuwenoud en essentieel deel vormen van de Syrische sociale structuur.
Middle East Online (GB), 10 juli 2012
 
Weet je nog, Irak? Nog steeds een puinhoop, maar VS moeten wegblijven
In de komende campagne voor de presidentsverkiezingen zul je Obama waarschijnlijk niet veel horen zeggen over Irak - dat wil zeggen, over hoe Bush en zijn kornuiten daar zonder aanleiding een agressie-oorlog begonnen. En Mitt Romney zul je ook niet veel, of niets, horen zeggen over Obama's terugtrekking uit Irak. Maar dit alles betekent niet dat de Verenigde Staten zich weer met het land moeten gaan bemoeien.
Robert Dreyfuss in The Nation (VS), 9 juli 2012
 
Arafat vergiftigd
Wat eerder een logische waarschijnlijkheid was, is nu zekerheid geworden. Een onderzoek van zijn eigendommen door een zeer gerespecteerd Zwitsers wetenschappelijk instituut, in opdracht van Al Jazeera, heeft bevestigd dat Arafat vergiftigd werd met polonium, een dodelijke radioactieve stof die zich onttrekt aan detectie tenzij er specifiek naar gezocht wordt.
Uri Avnery in Information Clearing House (VS), 6 juli 2012
 
Rechter hielp Egyptische leger om macht te versterken
Hoewel ze beloofd hadden om de macht over te dragen aan gekozen leiders maakten de heersende generaals van Egypte plannen - samen met ťťn van de hoogste rechters van het land - om hun politieke macht te behouden en de opkomst van de islamisten tegen te houden.
The New York Times (VS), 3 juli 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |