menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 33, 2012
13 augustus

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Interventie laat Syrië afglijden naar duisternis
 
De VS, die de eerste staatsgreep in Syrië steunden in 1949, hebben al heel lang oppositiegroepen gefinancierd. Maar eerder dit jaar gaf Obama een geheime order om de gewapende oppositie in het geheim te gaan ondersteunen, maar ook openlijk met geld en diplomatieke middelen. Daaronder vallen ook de paramilitairen van de CIA ter plaatse, hulp bij commandovoering en verbindingen en het smokkelen van wapenvoorraden uit de Golfstaten over de Turkse grens naar hun favoriete Syrische groeperingen.
 
De activisten van de oppositie benadrukken dat zij autonoom blijven en zich baseren op diepgewortelde steun van de bevolking. Maar de dynamiek van externe steunverlening heeft overduidelijk het risico dat de groepen die daarvan afhankelijk zijn instrumenten worden van hun geldgevers in plaats van de mensen die ze willen vertegenwoordigen. Financiering vanuit de Golf heeft het religieus sectarisme in het kamp van de rebellen al versterkt terwijl deze week berichten over weerstand van het publiek tegen de rebellen in Aleppo getuigen van de gevaren voor gewapende groepen die vertrouwen op buitenstaanders in plaats van op hun eigen gemeenschappen.
 
In werkelijkheid heeft de Syrische crisis altijd meerdere dimensies gekend die dwars door de meest gevoelige breuklijnen van de regio lopen. Vanaf het begin was het een onvervalste opstand tegen een autoritair regime. Maar in toenemende mate heeft een gedaanteverwisseling plaatsgevonden tot een sectarisch conflict, waarbij de door Alawieten gedomineerde regering Assad zich heeft kunnen portretteren als de beschermer van minderheden - Alawieten, Christenen en Koerden - tegen een door Sunnieten gedomineerde oppositionele vloedgolf.
 
Seumas Milne in The Guardian, 7 augustus 2012
 

 

Onvertaalde berichten:

Egypte's probleem met Sinai niet op te lossen met luchtaanvallen
De recente oplaaiing van geweld in de Sinai herinnert ons weer aan de dringende noodzaak om het Arabisch-Israëlische conflict op te lossen en om een onafhankelijke Palestijnse staat te vestigen. Ironisch genoeg krijgt Hamas nu de schuld van de aanval van militanten tegen Egyptische soldaten. Terwijl diezelfde militanten Hamas juist bestrijden en beschuldigen van uitverkoop van de Palestijnse zaak.
The Guardian (GB), 8 augustus 2012
 
Vijfduizend Afghaanse 'militanten' hebben zich overgegeven - echt waar?
Functionarissen beweren dat het Afghaanse Peace and Reintegration Program stabiliteit heeft gebracht voor verschillende gebieden. Maar critici van het programma zeggen dat de echte strijders tegen de regering er niet aan meedoen.
The Christian Science Monitor (VS), 8 augustus 2012
 
Geen directe dreiging van een Iran met kernwapens, aldus experts
Israëlische en Amerikaanse politici zijn de laatste tijd weer bezig over het vooruitzicht van een luchtaanval op Iraanse kernenergie-installaties, en rakelen zo de angst op dat er nóg een destabiliserende botsing uitgelokt zou kunnen worden in een regio die al bol staat van burgeroorlog in Syrië en andere religieuze en politieke spanningen.
Los Angeles Times (VS), 3 augustus 2012
 
De impasse in Mali
Het heeft er niet de schijn van dat de impasse tussen de regering van Mali en de gewapende islamisten die tweederde van het land in handen hebben vreedzaam zal worden opgelost. De vooruitzichten van een nieuwe oorlog in de Sahel lijken steeds waarschijnlijker.
Foreign Policy in Focus (VS), 3 augustus 2012
 
In de schaduw van Hirosjima
De oorlog tegen Iran is allang aan de gang, met sluipmoorden op kernwetenschappers en economische druk die het niveau heeft bereikt van een "oorlog zonder oorlogsverklaring". De huidige escalatie van die oorlog-zonder-oorlogsverklaring verhoogt de dreiging van een "per ongeluk" uitbrekende grootschalige oorlog.
Noam Chomsky in Truthout (VS), 2 augustus 2012
 
De Syrische paradox: het regime wordt sterker, zelfs terwijl het zijn greep verliest
Terwijl het regime steeds minder in staat is om Syrië te regeren is het bezig zich om te vormen tot een sterke militie die weinig behoefte heeft aan compromissen.
Tony Karon in Time (VS), 2 augustus 2012
 
Syrische crisis brandstof voor geweld in Irak en revival van al Qaida
Met het binnendruppelen van Sunnitische militanten in buurland Syrië om te vechten tegen Bashar al-Assad doet al Qaida goede zaken, aldus veiligheidsexperts. Het levert geld, nieuwe recruten en een beter moreel op aan beide kanten van de grens, en betekent zo een nieuwe impuls na jaren van verliezen tegen Amerikaanse troepen en hun Iraakse bondgenoten.
Reuters (GB), 2 augustus 2012
 
Alleen een staakt-het-vuren kan nachtmerrie in Syrië beëindigen
Geweld zonder einde, sectarische spanningen en de geopolitiek met betrekking tot Iran dreigen de territoriale eenheid van Syrië te vernietigen en de regio in een bloedig conflict te storten.
Gulf News (VAE), 1 augustus 2012
 
Israëlische muur gebruikt voor rassenscheiding, niet alleen veiligheid
Tienduizenden inwoners van Oost-Jeruzalem met Israëlische identiteitskaarten die wonen in Palestijnse wijken achter de Afscheidingsmuur zijn afgesneden van het grootste deel van de stad en gedwongen om iedere dag door checkpoints te passeren om naar het werk, naar school of naar het ziekenhuis te gaan of zelfs maar familie te bezoeken.
Al Jazeera (Qatar), 31 juli 2012
 
Syrische oorlog van leugens en hypocrisie
Is er ooit een oorlog geweest in het Midden-Oosten met zoveel hypocrisie? Ik heb het niet eens over de fysieke slachtoffers van de Syrische tragedie. Ik heb het over de enorme leugenachtigheid van onze meesters en van onze eigen publieke opinie - zowel in het Oosten als in het Westen - in reactie op de slachting.
Robert Fisk in The Independent on Sunday (GB), 29 juli 2012
 
Mensenrechtenrapport stagneert vanwege angst voor krijgsheren
Een regeringsrapport over dertig jaar geweld zal wellicht het daglicht niet zien omdat het krijgsheren noemt met goede politieke connecties.
Al Jazeera (Qatar), 28 juli 2012
 
Obama's mythe over Guantanamo
Op die schaarse momenten dat de kwestie van gevangenkamp Guantanamo Bay wordt genoemd halen de verdedigers van Obama er een schaamteloze mythe bij om de president van schuld vrij te spreken. Obama probeerde zo hard om een einde aan 'Gitmo' te maken, maar het Congres stond het niet toe. Helemaal nu we in een verkiezingsjaar zitten, en in het licht van heel recente ontwikkelingen, is het meer dan hoog tijd om duidelijk vast te leggen hoe misleidend dat excuus is.
Glenn Greenwald in Salon.com (VS), 23 juli 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |