menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 36, 2012
3 september

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Nieuw rapport IAEA laat zien dat Iran rode lijn van Israël nadert, maar niet die van VS
 
De belangrijkste bevindingen uit het nieuwe rapport over Iran van het atoomagentschap IAEA in de visie van een anoniem blijvende ‘voormalige VS-functionaris’:
  1. Iran heeft zijn bestand aan centrifuges voor uraniumverrijking in de (ondergrondse) installatie in Fordow enorm uitgebreid
     
  2. Ze hebben het aantal draaiende centrifuges die verrijken tot 20% niet uitgebreid en hebben zelfs een deel van het tot 20% verrijkte materiaal bestemd voor de onderzoeksreactor in Teheran. Deze maakt medische isotopen, zodat het materiaal dat geschikt is voor verwerking tot een verrijkingsgraad voor kernwapens netto niet is toegenomen.
Dit is een briljante combinatie omdat de eerste ontwikkeling Iran dichter bij immuniteit voor een Israëlische aanval brengt, terwijl de tweede maatregel bewust vermijdt om de rode lijn die door de VS is getrokken te overschrijden. Het resultaat hiervan is dat Iran in de ogen van de functionaris Israël uitdaagt om aan te vallen, waarbij, als Israël hierop zou ingaan, de aanval door de VS (en verder ook door iedereen) als voorbarig zou worden gezien.
 
Gareth Porter van Inter Press Service concludeert uit het rapport dat hiermee de capaciteit van Iran om “uit te breken” en verder te verrijken tot materiaal dat geschikt is voor kernwapens de laatste maanden eerder is verkleind dan vergroot. De verrijkingstrategie van Iran is volgens hem eerder gericht op het versterken van de onderhandelingspositie tegenover de VS.
 
Blog The Back Channel van Laura Rozen, 1 september 2012
 
Inter Press Service (IPS), 1 september 2012
 

Onvertaalde berichten:

Waarom ik Tony Blair wel moest afwijzen
De immoraliteit van de Amerikaanse en Britse beslissing om Irak binnen te vallen in 2003, gebaseerd op de leugen dat Irak massavernietigingswapens had, heeft de wereld instabieler gemaakt en meer gepolariseerd dan enig ander conflict in de geschiedenis. Het heeft ons gedreven naar de rand van een afgrond waar we nu voor staan - met het spookbeeld van Syrië en Iran voor onze ogen.
Desmond Tutu in The Observer (GB), 2 september 2012
 
Obama in de fout over actie tegen Syrië, zegt hoge generaal
Amerikaanse top-bevelhebber waarschuwt dat Navo niet in staat is om dreiging president met interventie waar te maken.
The Independent (GB), 31 augustus 2012
 
Wapenverkoop: enige groeisector van Obama?
De droge getallen in dollars in het meest recente jaarlijkse rapport over wapenverkopen van de Congessional Research Service laten een lelijk beeld zien.
CounterPunch (VS), 30 augustus 2012
 
Daraya van binnenuit - hoe een mislukte gevangenenruil een bloedbad werd
De eerste Westerse journalist die de stad in komt die slachtoffer werd van de furie van Assad hoort getuigenverslagen van de bloedigste episode van Syrië.
Robert Fisk in The Independent (GB), 29 augustus 2012
 
Arabische staten proberen IAEA-bijeenkomst tot referendum te maken over Israëlische kernwapens
De Israëlische regering zegt dat een poging om kritiek uit te lokken over Israël's kernwapenprogramma bedoeld is om aandacht af te leiden van Iran's streven om kernwapens te maken.
Associated Press (VS), 28 augustus 2012
 
Het Amerika van Obama: wachten op de ontploffing
De Verenigde Staten hebben drie breed erkende militaire rampen gekend sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog: in Korea, Vietnam en Irak. Het Amerikaanse publiek reageerde op iedere crisis door nieuwe leiders te kiezen met een mandaat om de oorlogen te beëindigen en nieuwe te voorkomen. Maar iedere keer lieten de nieuwe leiders na om dit mandaat werkelijk waar te maken.
The Huffington Post (VS), 28 augustus 2012
 
Waarom Afghanistan niet genoemd wordt in verkiezingscampagne
"Praat nou niet over de oorlog" was het motto van Basil Fawlty, de door de Britse komiek John Cleese vertolkte hotelhouder, als er Duitse toeristen in de zaak kwamen. Hetzelfde motto lijkt gehanteerd te worden door beide kandidaten in de Amerikaanse campagne voor de presidentsverkiezing van 2012.
Time (VS), 24 augustus 2012
 
Israël's afscheid van vredesproces bereidt weg voor volgende intifada
Het is alweer bijna een jaar geleden sinds wie dan ook maar deed alsof hij geïnteresseerd was in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Sinds de "diplomatieke tsunami" die dat helemaal niet was, lijkt het wel alsof iedereen zich heeft neergelegd bij de huidige realiteit: er is geen vredesproces.
Maariv (Isr.), 24 augustus 2012 (translation: Al-Monitor)
 
Nieuw bewijsmateriaal onthult doofpot over burgerdoden door drone-aanvallen
Gedetailleerde informatie vanuit de families of burgers die gedood zijn in drone-aanvallen in Pakistan, en vanuit plaatselijke bronnen over aanvallen die begrafenisstoeten en reddingswerkers onder vuur namen, heeft geloofwaardige nieuwe aanwijzingen opgeleverd dat de meeste doden in de drone-oorlog in Pakistan burgers zijn die niet bij gevechten betrokken waren. En geen "militanten", zoals de regering-Obama beweert.
Truthout (VS), 17 augustus 2012
 
Syrische opstand verworden tot regionale en wereldwijde oorlog
Een verdeeld, gebalkaniseerd Syrië dreigt als gevaarlijke mogelijkheid nu zelfs VN-secretaris-generaal Ban ki-Moon erkent dat het conflicht in feite een oorlog tussen wereldmachten geworden is.
Phyllis Bennis via Institute for Policy Studies (VS), 10 augustus 2012
 
Waarom blijven mensen oorlog met Iran voorspellen?
Het terugkerende thema van een preventieve aanval op Iran door Israël steunt zwaar op de medewerking van sympathiserende journalisten en onderdanige media-organisaties, die een platform bieden om de verschillende duistere profetieën te verspreiden.
Stephen M. Walt in Foreign Policy (VS), 10 augustus 2012
 
Vier Syrische scenario's
Terwijl de gevechten in Syrië in hevigheid toenemen is het duidelijk dat er vier plausibele uitkomsten zijn. Ongelukkig genoeg zijn de meeste hiervan nogal onplezierig voor zowel regionale stabiliteit als Westerse waarden.
The National Interest (VS), 7 augustus 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |