menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 38, 2012
17 september

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Een tragische dood in het consulaat in LibiŽ en de dubbele moraal van Amerika
 
De totaal verschillende reacties op gebeurtenissen waarbij onschuldige Amerikanen worden gedood en die waarbij de Amerikanen zelf onschuldige slachtoffers maken is opvallend en verontrustend. De woede en de scherpe veroordeling van de moorden in Benghazi is volledig gerechtvaardigd, maar je zou willen dat maar een fractie van dit soort woede zou worden geuit wanneer de VS onschuldige mannen, vrouwen en kinderen doden in de islamitische wereld, zoals regelmatig gebeurt. Maar het is gebruikelijk dat deze doden worden genegeerd, of op zijn best gerechtvaardigd met amorele bureaucratische slogans (Ďcollateral damageí) of clichťmatige excuses (Ďoorlog is nu eenmaal een helí), die de Amerikanen uit hun hoofd lijken geleerd te hebben.
 
Het is begrijpelijk dat de zinloze moord op een ambassadeur belangrijker nieuws is dan de zinloze moord op een onbekend, naamloos Jemenitisch of Pakistaans kind. Maar het is niet te vatten dat het eerste gezien wordt als een grotere tragedie dan het laatste. En toch kan niet worden ontkend dat dezelfde mensen die nu luidkeels de moorden in Benghazi aanklagen er als de eerste bij zijn om een rechtvaardiging te vinden als het doden van onschuldigen gebeurt door de eigen regering in plaats van dat het juist gericht is tegen die regering.
 
Deze gebeurtenis is ook belangrijk omdat hij ons er weer eens aan herinnert dat het verwijderen van een gruwelijke dictator nog niet bewijst dat de interventie succesvol, rechtvaardig of de moeite waard is geweest. Om die vraag te beantwoorden moet je weten wat de gevolgen zijn voor een land en voor zijn bevolking, nadat de interveniŽrende mogendheden de regering ten val hebben gebracht.
 
Het uitroepen van de overwinning in LibiŽ en de rechtvaardiging ervan is altijd voorbarig, bevooroordeeld vanuit eigenbelang en ongegrond geweest - precies omdat die gevolgen nog niet bekend waren. Laten we hopen dat de gebeurtenissen van dinsdag geen inktzwart antwoord op die vraag betekenen.
 
Glenn Greenwald in The Guardian, 12 september 2012
 

Onvertaalde berichten:

Afghanistan probeert video te weren om rellen te voorkomen
Gehaast om mogelijk gewelddadige demonstraties te voorkomen vanwege een anti-islamitische video, heeft de Afghaanse regering geprobeerd om internetproviders te bewegen tot het sluiten van websites waar de video op te zien is, aldus Afghaanse functionarissen.
The New York Times (VS), 13 sep12
 
Het had duidelijk moeten zijn dat Khadaffi afzetten het makkelijkste deel was
Het Westen heft opnieuw een brand gesticht die het niet kan blussen, nu de Libische revolutie die erdoor aangestoken werd in chaos dreigt te ontaarden.
The Guardian (GB), 12 september 2012
 
Probeert Obama om Bibi uit de tent te lokken?
Met al zijn waarschuwingen over het "nucleaire arsenaal" van Iran, over het overschrijden van rode lijnen, over de internationale gemeenschap die haar plicht verzaakt, over een "existentiŽle bedreiging" voor IsraŽl: waar is Bibi Netanyahu op uit?
Antiwar.com (VS), 11 sep12
 
De doofheid voor de storm
Hadden de aanslagen van "11 september" tegengehouden kunnen worden als George W. Bush en zijn team tijdig gereageerd hadden op de dringende waarschuwingen in alle briefings van de inlichtingendiensten in de weken ervůůr?
The New York Times (VS), 10 sep12
 
Liefdesaffaire VS met IsraŽl maskeert werkelijke geschiedenis van wantrouwen
Politici mogen dan wel graag hun eeuwige liefde aan IsraŽl verklaren, en ieder jaar miljarden dollars aan militaire hulp geven, maar de Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben - tenminste, achter gesloten deuren - IsraŽl altijd gezien als onbetrouwbare partner.
Jonathan Cook in The National (VAE), 10 sep12
 
Potentieel aan grondstoffen verdeelt facties in Afghanistan
Als er een weg is naar een "happy ending" in Afghanistan, zou die wel eens voor een groot deel onder de grond kunnen liggen: in het reservoir van natuurlijke hulpbronnen dat hoop heeft gebracht voor een land dat op eigen benen kan staan, als de rijkdom maar uit de met bloed doordrenkte grond kan worden ontworsteld.
The New York Times (VS), 8 sep12
 
India: luchtaanvallen Westen op LibiŽ schending van resolutie VN-Veiligheidsraad
Tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties over het "responsibility to protect"-concept heeft India naar voren gebracht dat westerse luchtaanvallen op LibiŽ een complete schending waren van resolutie 1973 van de VN-Veiligheidsraad.
The Hindu (India), 7 sep12
 
Repercussies drone-aanvallen in Yemen
Een nieuwe analyse heeft vijf manieren gevonden waarop drone-aanvallen in Yemen schadelijk zijn voor Amerikaanse belangen.
Salon (VS), 5 sep12
 
Record aantal vluchtelingen uit Syrische burgeroorlog in augustus
Meer dan 100.000 SyriŽrs hebben in augustus om vluchtelingenstatus gevraagd in wat de Verenigde Naties omschrijft als een verbluffende escalatie in het aantal mensen dat vertrokken is sinds het begin van de vijandelijkheden.
CBS News (VS), 4 sep12
 
Aanval op Iran zou doorbraak kunnen zijn voor defensie-aandelen
Slecht nieuws voor iedereen betekent vaak goed nieuws voor bedrijven die zaken doen met het leger. Defensie-investeerders zien dan ook mogelijkheden nu geruchten de ronde doen dat IsraŽl mogelijk de kernenergie-installaties van Iran gaat aanvallen in de herfst.
AOL Defense (VS), 4 sep12
 
We zijn ťťn belangrijke stap verder om Tony Blair naar Den Haag te krijgen
Desmond Tutu heeft ons geholpen om de werkelijke aard te zien van wat de vroegere premier Irak aangedaan heeft, en de druk verhoogd om tot vervolging van Tony Blair door het Internationaal Strafhof te komen.
George Monbiot in The Guardian (GB), 3 sep12
 
VS deelt in verantwoordelijkheid voor dood Rachel Corrie
Het blijkt dat zowel Republikeinen als Democraten geloven dat de levens van Amerikanen die aan vrede en recht werken in conflictgebieden ondergeschikt zijn aan het verzekeren van de winsten van Amerikaanse wapenhandelaren en aan het nastreven van strategische doelen.
Stephen Zunes in Foreign Policy in Focus (VS), 30 augustus 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |