menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 40, 2012
1 oktober

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Niet langer de schijn ophouden in Afghanistan
 
(..) De beslissing om de gemeenschappelijke patrouilles [van de NAVO met de Afghaanse strijdkrachten] op te schorten of te “verminderen” zal geen jota verschil uitmaken voor de Amerikaanse of Britse strategie. En dat komt omdat de enige strategie waar Washington en Londen het helemaal over eens zijn een exit-strategie is. Het interesseert ze in feite niets hoe het Afghaanse leger eraan toe is als ze vertrekken. Afghanistan zal worden overgelaten aan de Afghanen, of hun leger nu in staat is het land te controleren of niet.
 
Eerder dit jaar vertelde een Britse functionaris mij in vertrouwen dat de prioriteit voor Hare Majesteits regering simpelweg is om “weg te gaan voor het erger wordt en het over te laten aan de Afghanen.” Door de patrouilles op te schorten zegt de NAVO dit in feite nu ook openlijk. (..)
 
Behalve in het onwaarschijnlijke geval van een vredesovereenkomst met de Taliban zal het Westen een land verlaten dat op zijn best verdeeld is tussen Taliban, lokale sterke mannen en de door de motten aangevreten regering van president Hamid Karzai in Kabul - of op zijn slechtst verscheurd door burgeroorlog. (..)
 
De NAVO heeft de mogelijkheid om van Afghanistan een beter land te maken verprutst. Het Westen heeft verloren. En nu de westerse landen zelfs niet langer de schijn ophouden de Afghaanse troepen op te leiden, wat is dan nog de reden om te blijven rondhangen tot 2014?
 
Michael Glackin in de Daily Star (Libanon), 21 september 2012
 

Onvertaalde berichten:

Weer Amerikaanse Special Forces in Irak ingezet
Ondanks de officiële Amerikaanse militaire terugtrekking van vorig jaar december zijn er “recentelijk” Amerikaanse speciale eenheden teruggekeerd naar Irak voor een anti-terreurmissie. Dit zegt een Amerikaanse generaal die belast is met wapenverkopen ter plaatse.
The Nation (VS), 25 september 2012
 
Woede over ‘dubbele’ drone-aanvallen CIA
Een rapport stelt dat slechts één op de vijftig slachtoffers van ‘precisie-aanvallen’ door Amerikaanse drones in Pakistan bekende militanten zijn.
The Independent (GB), 25 september 2012
 
Iraanse diplomaat: Iran bood akkoord aan om verrijking te beperken
Iran heeft opnieuw aangeboden om de verrijking van uranium te beperken tot 20 procent, iets dat de VS heeft vastgesteld als hoogste prioriteit, in ruil voor versoepeling van de sancties tegen Iran. Dit meldt de permanente Iraanse vertegenwoordiger bij het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 24 september 2012
 
Deze ‘overwinning’ over milities Libië zou probleem wel eens kunnen verergeren
Milities zoals Ansar al-Sharia dwingen om ondergronds te gaan en tegelijk andere milities als onaantastbaar te behandelen is slecht voor de veiligheidssituatie én voor de democratie in Libië.
The Guardian (GB), 24 september 2012
 
De wonden van Syrië
Anders dan de ‘bliksemrevoluties’ in Tunesië en Egypte, waar dictators in een aantal weken omver geworpen werden, heeft de Syrische opstand een langzame desintegratie betekend van het rijke weefsel dat de Syrische samenleving eeuwenlang kenmerkte.
Foreign Policy in Focus (VS), 24 september 2012
 
Mislukte pogingen en uitdagingen in Amerikaanse uittocht uit Irak
Het verzoek was ongebruikelijk, en president Obama zelf voerde het vertrouwelijke telefoongesprek met Jalal Talabani, de Iraakse president. Obama riep zijn beste overredingskunsten te hulp toen hij Talabani, een bekwame politieke overlever, vroeg om zijn positie op te geven.
The New York Times (VS), 22 september 2012
 
Lessen uit een Iraanse oorlogssimulatie
Het griezligste aspect van een VS-Iran-oorlogssimulatie in de derde week van september was de manier waarop beide kanten de reactie van de ander verkeerd inschatten - en richting oorlog bewogen terwijl de spelers dachten dat ze voor beheersing gekozen hadden.
David Ignatius in The Washington Post (VS), 21 september 2012
 
Taliban zijn Amerikaanse strategie te slim af met aanvallen van binnenuit
Sterk toegenomen aanvallen op Amerikaanse en andere Navo-manschappen door Afghaanse veiligheidstroepen - die zowel infiltratie van deze troepen laten zien als de Taliban-invloed erop - blijken de overhand te hebben gekregen op de strategie van VS en Navo om de opstand onder controle te houden.
Inter press Service (Int.), 20 september 2012
 
De drone-oorlog en de burgerslachtoffers: een persoonlijke kijk
Ik was maar een paar minuten verwijderd van het bevel tot een drone-aanval op een Taliban-opstandeling - tot ik me realiseerde dat ik naar een spelend Afghaans kind keek.
The Guardian (GB), 19 september 2012
 
Wat zagen we nu werkelijk?
Het is altijd leerzaam maar ook ergerlijk om in de Verenigde Staten te zijn als er zich rumoerige gebeurtenissen voordoen rond het Midden-Oosten of de bredere Arabisch-Aziatische regio met zijn hoofdzakelijk uit moslims bestaande bevolkingen.
Rami G. Khouri in The Daily Star (Lib.), 19 september 2012
 
Top-mythes over het kernenergieprogramma van Iran
Midden-Oostenexpert Juan Cole zet de negen meest hardnekkige mythes neer over het Iraanse verrijkingsprogramma.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 17 september 2012
 
De vergeten slachting
De stank van onrechtvaardigheid is nog steeds overal te ruiken in de kampen waar dertig jaar gelden 1700 Palestijnen werden afgeslacht.
Robert Fisk in The Independent (GB), 15 september 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |