menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 44, 2012
29 oktober

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Obama's oorlogsstaat van dienst
 
Obama hoopt te voorkomen in verlegenheid te worden gebracht door een machtsovername door de Taliban of een nieuwe gewelddadige Afghaanse burgeroorlog (zoals in de jaren negentig gebeurde) na de aftocht van het merendeel van de Amerikaanse troepen eind 2014. Hij heeft een akkoord gesloten met de regering in Kabul waarbij Washington tot 2024 duizenden troepen in het land kan laten - militairen, de CIA-ers met hun drones, special forces en luchtmachtpiloten.
 
Daar zijn twee redenen voor. De ene is om zo lang mogelijk een door de VS gecontroleerde regering in Kabul te laten zitten. De andere is om nog tien jaar lang Amerikaanse soldaten in de buurt van de grens met Iran in het westen en die met China in het oosten te kunnen stationeren, een beslissing die in Teheran en Peking niet bepaald zal worden gewaardeerd.
 
Obama als oorlogspresident bracht de Republikeinen in verwarring, die bij eerdere verkiezingen de Democraten altijd konden afschilderen als Ďzwak op het punt van defensieí. Pogingen om dat dit jaar weer te doen zijn de mist in gegaan, nadat de president in feite zijn onverdiende Nobelprijs heeft omgesmolten om er kogels van te gieten. Obama heeft ook nog een extra dividend opgestreken. Hij werd niet belegerd door anti-oorlogsprotesten zoals zijn voorganger, omdat de meeste Ďvredes-Democratení die tegen Bush waren de militaristische politiek van Obama niet openlijk wilden afvallen. (Dit heeft de massale anti-oorlogsbeweging in de VS feitelijk vernietigd, waarbij de activiteiten nu op veel kleinere schaal worden voortgezet door radicaal-links en de pacifisten.)
 
CounterPunch, 16 oktober 2012
 

Onvertaalde berichten:

Afghanistan mogelijk nooit "levensvatbaar"
Het Verenigd Koninkrijk zal mogelijk moeten erkennen dat het scheppen van een levensvatbare staat in Afghanistan niet haalbaar is, aldus een invloedrijke groep Britse parlementariŽrs.
BBC News (GB), 25 oktober 2012
 
Verhongeringsdieet voor Gaza toont aan dat blokkade zal mislukken
Zes en een half jaar geleden, kort nadat Hamas de Palestijnse landelijke verkiezingen had gewonnen en de macht greep in Gaza, beschreef een hogere IsraŽlische functionaris de reactie die IsraŽl in gedachten had. "Het idee", zei hij, "is om de Palestijnen op dieet te zetten, maar niet om ze van honger te laten sterven".
Jonathan Cook in The National (UAE), 24 oktober 2012
 
VS moeten Bahrain onder druk zetten op punt mensenrechten
Er ligt geen dreiging voor de Verenigde Staten in de duidelijk neergezette eisen van de legaal geregistreerde oppositiepartijen van Bahrain. Het enige dat door de agenda van de oppositie bedreigd wordt is het privilege van straffeloosheid dat op dit moment genoten wordt door de heersende elite.
Informed Comment (VS), 23 oktober 2012
 
De donderslag van besprekingen met Iran
Neem ze niet serieus, de woedende ontkenningen uit Washington en Teheran over de donderslag die de New York Times liet vallen in zijn bericht dat de Verenigde Staten en Iran "in principe" overeen zijn gekomen om directe besprekingen te gaan voeren na de verkiezingen.
Robert Dreyfuss in The Nation (VS), 22 oktober 2012
 
Twee campagnes draaien om hete brij heen van moeilijke keuzes in Afghanistan
Misschien moeten we ons niet te zeer verbazen over de afwezigheid van enige discussie van betekenis over Afghanistan in de campagnes rond de presidentsverkiezing.
The New York Times (VS), 21 oktober 2012
 
Westerse politiek over SyriŽ is monumentale mislukking
De enige weg vooruit voor SyriŽ is het bemiddelen van een politieke oplossing, in overleg met Rusland en Iran.
The Guardian (GB), 21 oktober 2012
 
Het einde van de Nieuwe Wereldorde
De onrust en opstanden van de vroege 21e eeuw hebben onze wereld veranderd. In het kiezog van mislukte oorlogen en economische rampen kan de druk om tot een sociaal alternatief te komen alleen maar toenemen.
Seumas Milne in The Guardian (GB), 19 oktober 2012
 
Diplomaten zien Koerden als doelwit van versterkingen aan Turkse grens
De Turkse troepenbewegingen bij de Syrische grens staan mogelijk niet zozeer in verband met de burgeroorlog die in SyriŽ woedt maar met een conflict dat voor Turkije veel dodelijker is: de al lang lopende oorlog tegen de militante Koerdische afscheidingsbeweging.
McClatchy Newspapers (VS), 16 oktober 2012
 
De herwinning van Pakistan
Pakistan kan zijn economie, internationale reputatie en soevereiniteit niet herstellen tot zijn strijdkrachten en inlichtingendiensten hun houding richting India en Afghanistan veranderen.
Arms Control Wonk (VS), 15 oktober 2012
 
Het spoor bijster in SyriŽ
De CIA heeft nog steeds niet echt een idee wie nu wie is onder de Syrische rebellen, maar ze zijn bang dat de wapens die het land in stromen bij de verkeerde mensen terechtkomen.
Paul Woodward in War in Context (VS), 15 oktober 2012
 
Kijk uit voor die vreselijke Malinezen
De VS hebben hun invloed in de vroegere Franse invloedssfeer in Afrika in snel tempo uitgebreid, zowel in een jacht op grondstoffen als in een poging om de toenemende activiteit van China op het continent een halt toe te roepen.
Eric Margolis (Can.), 13 oktober 2012
 
Irak maakt het cirkeltje rond
De loop van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten gaat - zelfs met duwtjes of onder leiding van de Verenigde Staten - niet noodzakelijk in de richting van meer politieke vrijheid, meer vrij ondernemingschap, of zoiets.
The National Interest (VS), 10 oktober 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |