menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 50, 2012
10 december

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Chemische wapens in Syrië: feiten, fictie en leugens
 
Mijn idee is dat enkele inlichtingendiensten inderdaad signalen op hebben gepikt dat chemische wapens getransporteerd worden, maar dat de dramatische informatie over het “mengen van sarin en het laden in bommen” pure propaganda is. Het lijkt bedoeld om het grote publiek schrik aan te jagen, een pleidooi voor interventie te ondersteunen en tot op zekere hoogte de regering Obama onder druk te zetten om op te gaan treden.
 
In het onwaarschijnlijke geval dat Assad echt is begonnen zijn capaciteit voor chemische wapens te activeren kan het een militair doel hebben of een politiek signaal zijn. Er zijn eigenlijk drie dingen waar hij belang bij kan hebben: 1) het afschrikken van landen die zich opmaken om te interveniëren zoals Turkije. 2) iedereen te laten weten dat hij een laatste dodelijke aanval op Israël kan doen als het regime valt 3) mogelijk om chemisch materieel te verplaatsen naar zijn bondgenoten in Libanon om een soort second strike capability (mogelijkheid om terug te slaan) te creëren als het regime wordt aangevallen en niet in staat is tot een tegenzet.
 
Geen van deze mogelijkheden impliceert het met gas van vliegtuigbommen bestoken van dichtbevolkte gebieden in Syrië. Misschien zou het mogelijk zijn, maar het zou enorm contraproductief zijn, in het bijzonder vanwege het internationale antwoord daarop en verder is het natuurlijk gevaarlijk op een complex slagveld, waar de partijen vlak bij elkaar zitten, zoals in Syrië. Het is zeker mogelijk dat het regime in elkaar stort en irrationele keuzes gaat maken, maar tot nu toe lijken degenen die beslissen rationeel en in hun welbegrepen eigenbelang te handelen. Vanuit dat uitgangspunt zullen ze niet zo snel Aleppo met gifgas gaan bestoken. De andere kant van de zaak is dat sommige oppositiegroepen en hun sympathisanten de hele tijd proberen dit soort verhalen in omloop te brengen.
 
Aron Lund van het Swedish Institute of Foreign Affairs in Syria Comment, 8 december 2012
 

 
Leiding NAVO overweegt militaire interventie in Syrië
 
Volgens meerdere bronnen zou secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO tijdens een informeel diner met de NAVO-ministers hebben verklaard dat het Westen met het oog op de ontwikkelingen in Syrië en rond de Straat van Hormuz "de kop niet in het zand moest steken". Daarmee bedoelde hij "dat de NAVO voorbereidingen moest treffen om in het geval van Syrië militair te interveniëren." Dat zou een radkale koerswijziging betekenen. Rasmussen kreeg bijval van de Turkse en de Britse minister van buitenlandse zaken en van Hillary Clinton. Dit ontketende een heftig en ruzieachtig debat waarbij de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle en zijn collega's, zoals die uit Nederland, Tsjechië en Polen, zich tegen Rasmussen keerden.
 
Men was het ook niet eens over de mogelijke inzet van chemische wapens door Syrië. Europese geheime diensten, waaronder de in het Midden-Oosten goed ingevoerde Bundesnachrichtendienst hebben geen inlichtingen die in deze richting wijzen.
 
Er lijken twee tegengestelde kampen te ontstaan binnen de NAVO. Het ene kamp schaart zich rond de VS, Turkije, Groot-Brittannië en de secretaris-generaal van de NAVO. Ook Frankrijk neigt in deze richting. Het andere kamp, waartoe ook Duitsland behoort, wijst deze ideeën scherp af. Een van de redenen is dat men het risico groot acht dat daarmee in Damascus mensen aan de macht worden gebracht die nog gevaarlijker kunnen zijn dan het huidige regime en die dan ook nog chemische wapens in handen krijgen.
 
Süddeutsche Zeitung, 6 december 2012
 

Onvertaalde berichten:

Beëindig 'oorlog tegen terreur' en spaar miljarden uit
Terwijl we erover debatteren of de twee partijen ooit samen kunnen komen om werkelijk iets voor elkaar te krijgen, is er iets dat president Obama waarschijnlijk helemaal zelf kan doen en dat een glansrijke prestatie zou zijn van zijn presidentschap: een punt zetten achter de 'oorlog tegen terreur'.
The Washington Post (VS), 7 december 2012
 
Waarom leger waarschijnlijk niet zal ingrijpen in Egypte's rommelige machtsstrijd
Zelfs als het huidige scenario in Egypte tekenen laat zien die veel lijken op de omstandigheden waaronder staatsgrepen hebben plaatsgevonden in instabiele samenlevingen met machtige legers, blijft een coup van de Egyptische generaals onwaarschijnlijk.
Tony Karon in Time (VS), 5 december 2012
 
IJzeren rijken, ijzeren vuisten, ijzeren koepels
Ik ben blij dat de muur en het 'Iron Dome' ('IJzeren Koepel')-systeem Israeli's beschermen tegen vijanden die hen kwaad willen doen, maar ik ben ook bang dat de muur en de 'Iron Dome' hen verblinden voor waarheden die ze dringend onder ogen moeten zien.
Thomas L. Friedman in The New York Times (VS), 4 december 2012
 
Amerikaanse leger keurt bombarderen van kinderen goed
In een walgelijk artikel in de Military Times zegt het Amerikaanse leger dat kinderen rechtmatige doelwitten zijn in de oorlog in Afghanistan, omdat de Taliban en andere opstandelingen soms kinderen zouden inzetten.
Robert Dreyfuss in The Nation (VS), 4 december 2012
 
Het aftellen begint
Vorige week vertoonden de Verenigde Staten een veelbetekende verschuiving in hun Iran-strategie. Als deze verandering zich doorzet zou het kunnen leiden tot de al lang in het geruchtencircuit rondspokende en veelbesproken militaire aanval op de bekende kernenergie-installaties van Iran.
Foreign Policy (VS), 4 december 2012
 
De fout van Morsi
Opnieuw zijn Egyptenaren de straat opgegaan. Maar deze demonstraties zijn heel verschillende van die in januari en februari 2011, toen mensen van ieder geloof, klasse en politieke overtuiging de krachten bundelden om een dictator ten val te brengen.
Foreign Affairs (VS), 2 december 2012
 
In door rebellen veroverde Syrische steden wordt nog steeds gedemonstreerd
Zelfs nu het land overspoeld wordt door een burgeroorlog gaan de demonstraties, die zo lang geleden het startsein gaven voor de opstand tegen de regering van president Bashar Assad, nog steeds door. Vaak is het doel niet langer het Assad-regime maar de rebellen die in veel gebieden de dienst uitmaken.
McClatchy Newspapers (VS), 30 november 2012
 
Zijn VS werkelijk bezig om oorlog in Afghanistan te beëindigen?
Het is verbazend om te zien hoe politici proberen om onder hun beloftes uit te komen. President Obama biedt ons een goede illustratie van deze kunst.
CounterPunch (VS), 30 november 2012
 
Het sterke en het zoete van de succesvolle VN-stemming over Palestina
Wat gebeurd is, is dat de stichting van de Staat Palestina nu officieel erkend is als het doel van de wereldgemeenschap. De 'tweestaten-oplossing' is nu de enige oplossing die nog op tafel ligt. De 'één-staat-oplossing', als die al ooit echt bestond, is zo dood als een dodo.
Uri Avnery in Antiwar.com (VS), 30 november 2012
 
Zal nieuwe Syrische oppositie het redden?
De keus om alleen te mikken op versterking van een Syrische oppositie tegen Assad is een misleide keuze die afleidt van de steeds sterker wordende sectarische aard van het conflict en de invloed ervan op de interne en regionale stabiliteit.
AL-Monitor (VS), 27 november 2012
 
"Voor meer dan een miljard dollar schade in Gaza"
Het acht dagen durende Israëlische bombardement op de Gazastrook heeft meer dan 1,2 miljard Amerikaanse dollars gekost aan directe en indirecte schade, aldus een woordvoerder van de Hamas-regering.
Herald Sun (Aus.), 26 november 2012
 
Teheran lijkt dans te willen aangaan
Terwijl veel beleidsmakers en experts hun aandacht richten op de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, lijkt de rol en het belang van het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid niet opgemerkt te worden.
Al Jazeera (Qatar), 16 november 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |