menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 52, 2012
24 december

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Anti-NAVO demonstraties uit angst dat Turkije slagveld wordt
 
De inzet van NAVO-troepen en Patriotraketten die deze week begonnen is in Turkije, heeft de ongerustheid van Turkse burgers dat de Syrische burgeroorlog overslaat naar hun land doen toenemen.
 
Er zijn al een aantal protestdemonstraties tegen de inzet van de raketten gehouden en dit weekend zullen er nog meer plaatsvinden in Hatay, een Turkse grensprovincie met SyriŽ, en in Izmir in het westen, de derde stad van Turkije.
 
Volgens Adil Gur, een bekende opiniepeiler, weerspiegelen de protesten een wijdverbreide ongerustheid bij de Turken dat de komst van de NAVO-wapens een voorbode is van een conflict met SyriŽ.
 
De meeste demonstraties trekken tot nu toe nog maar enkele honderden betogers. Maar er zijn tekenen dat grotere groepen, zoals de belangrijkste oppositiepartij CHP en de grote Koerdische partij KDP, zich aan gaan sluiten.
 
The National (Ver. Arabische Emiraten), 20 december 2012
 

Onvertaalde berichten:

"Syrische revolutie wordt door jihad-strijders gekaapt", zegt Amman
JordaniŽrs zagen de eerste tekenen twee maanden geleden toen hun inlichtingendienst een cel van elf Salafisten oprolde, die zich verzameld hadden in SyriŽ. De jihad-strijders hadden plannen voor aanslagen op winkelcentra en Westerse ambassades in JordaniŽ.
Haaretz (Isr.), 20 december 2012
 
Nu troepen weg zijn, komen VS steeds meer aan zijlijn in Irak
Als Amerikaanse functionarissen tevoorschijn komen uit hun zwaar versterkte ambassadecomplex in Bagdad zijn ze duidelijk niet langer de heersers van het land, zoals eerder het geval was.
Reuters (GB), 20 december 2012
 
Derde intifada aan horizon?
Een nieuwe Palestijnse groep, de Nationale Unie-Bataljons (NUB), waar Palestijnen in zitten vanuit het hele politieke spectrum, heeft opgeroepen tot een derde Palestijnse opstand of Intifada. Tegelijk waarschuwt ook de IsraŽlische inlichtingendienst dat de situatie ter plaatse op de Westelijke Jordaanoever hier rijp voor is.
Inter Press Service (Int.), 19 december 2012
 
Interventie in SyriŽ kan tot regionale oorlog leiden
De pogingen van het Westen om de oorlog in SyriŽ verder op te voeren zal alleen maar het moorden doen escaleren. Alleen onderhandelingen kunnen voorkomen dat het conflict zich uitbreidt.
Seumas Milne in The Guardian (GB), 19 december 2012
 
De crisis in Mali: is het plan voor Westerse interventie 'rotzooi'?
Vrijwel de hele internationale gemeenschap is het erover eens dat er iets moet gebeuren om de islamistische militanten weg te krijgen die het noorden van Mali bezet houden. De beste manier om dit voor elkaar te krijgen is echter onderwerp van nogal wat debat.
Time (VS), 18 december 2012
 
Amerikaanse wapens naar bondgenoten in Perzische Golf wijzen op strategie
De grootste toevloed van Amerikaanse wapens die ooit naar bondgenoten in de Perzische Golf is gegaan, is verschoven naar meer op aanval gerichte wapens. Tegelijk geeft de militaire strategie van president Obama aan dat ze meer op de vuurkracht van bondgenoten zal steunen in enige toekomstige oorlog. En de enige oorlog aan de horizon voor de coalitiepartners in de Golf zou er een met het naburige Iran zijn.
The Washington Times (VS), 16 december 2012
 
VS-uniformen, gebruikt in aanslagen op legerbases, nog steeds in winkels Kabul
Het is illegaal om ze te verkopen, maar Amerikaanse militaire uniformen zijn makkelijk te vinden op de markt in Kabul. Taliban-strijders hebben zich verkleed als Amerikaanse soldaten bij twee grote aanslagen in de afgelopen vier maanden, waaronder een aanslag die acht gevechtsvliegtuigen op een grote Amerikaanse basis vernielde of beschadigde.
Stars & Stripes (VS), 13 december 2012
 
Europees mensenrechtenhof doet uitspraak tegen mishandeling Duitse burger door CIA
Amerika moet zijn excuses aanbieden aan de Duitse staatsburger Khaled el-Masri, een slachtoffer van persoonsverwisseling die ontvoerd en mishandeld werd door de CIA.
The Guardian (GB), 13 december 2012
 
Onderzoek naar mishandelingen in Irak was 'doofpot', zegt klokkenluider tegen rechtbank
Een vroegere onderzoeker naar aantijgingen dat Britse soldaten Iraakse gevangenen mishandeld hebben, nam ontslag omdat ze niet betrokken wilde worden in een 'doofpotaffaire', zo heeft het Britse hooggerechtshof gehoord.
The Guardian (GB), 11 december 2012
 
Anatomie van een interventie in Mali
Het inschatten van Amerikaans militair beleid is niet zo moeilijk als het lijkt, zolang je een paar algemene stelregels in gedachten houdt. Zoals: wat vandaag waar lijkt, zal vrijwel zeker morgen anders zijn. En ook: luister nooit ofte nimmer naar een viersterrengeneraal als hij zegt dat "direct Amerikaans ingrijpen onwaarschijnlijk is".
Antiwar.com (VS), 10 december 2012
 
Vredesplan Afghanistan zou grotere rol Pakistan inhouden
De Afghaanse regering streeft een ambitieus nieuw vredesinitiatief na. Hierin zou Pakistan de VS vervangen als degene die directe besprekingen organiseert tussen de strijdende partijen, en de Taliban zouden regeringsposten krijgen die hen in de praktijk politieke macht zouden geven over hun bolwerken in het zuiden en oosten.
McClatchy Newspapers (VS), 8 december 2012
 
Ontsnappingsgedrag in het Midden-Oosten
Dit zou de maand moeten worden van een internationale conferentie om een mogelijke massavernietigingswapens-vrije zone te bespreken in het Midden-Oosten. Maar een paar weken geleden kondigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat de conferentie niet doorgaat. De voornaamste tegenstander van de bijeenkomst was IsraŽl.
The National Interest (VS), 6 december 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |