menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 2, 2013
7 januari

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
De grootste bedreiging voor de wereldvrede
 
De twee kandidaten bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen waren het erover eens dat een nucleair Iran de grootste bedreiging voor de regio, zo niet voor de hele wereld is.
 
Dit laat kritische vragen onbeantwoord zoals: Wie ziet precies Iran als de grootste bedreiging voor de veiligheid? En wat denkt de Arabische wereld (en het overgrote deel van de rest van ons) dat er kan worden gedaan om welke dreiging zij dan ook zien het hoofd te bieden? De eerste vraag kan gemakkelijk worden beantwoord. De "Iraanse dreiging" is voor het overgrote deel een obsessie van het Westen, die wordt gedeeld door Arabische dictators, maar niet door hun bevolking.
 
Talloze opinieonderzoeken laten zien dat de burgers van Arabische landen over het algemeen Iran niet graag mogen, maar dat ze het land niet als een serieuze bedreiging zien. Ze zien de dreiging eerder komen van IsraŽl en de Verenigde Staten. Veel mensen, in sommige gevallen een aanzienlijke meerderheid, zien een Iraans kernwapen als een middel om deze dreiging tegen te gaan.
 
Sommigen in de hogere Amerikaanse kringen, waaronder generaal Lee Butler, een voormalig hoofd van het Strategische Commando, zijn het eens met die opvatting van de Arabische bevolking. In 1998 zei Butler: "Het is extreem gevaarlijk dat in de baaierd van emoties die we het Midden-Oosten noemen," ťťn natie, namelijk IsraŽl, een machtig kernwapenarsenaal heeft dat "andere naties inspireert om net zo te doen."
 
Noam Chomsky in Truthout, 4 januari 2013
 
Lees hier het hele artikel van Noam Chomsky
 

Onvertaalde berichten:

Mensen die zeggen "ik sta achter de troepen" doen dat niet echt
Een hoop Amerikaanse soldaten en matrozen en piloten en mariniers doorzien de lulkoek van die woorden, "ik sta achter de troepen!", die Amerikanen zo graag uitspreken met valse oprechtheid. Vals, omdat onze handelingen niet kloppen met onze woorden.
Michael Moore in The Huffington Post (VS), 3 januari 2013
 
Binnen de betwiste Westelijke Sahara
De Westelijke Sahara wordt al tientallen jaren door Marokko overheerst. Sommigen zeggen dat ze lijkt op de bezette Palestijnse gebieden.
Al Jazeera (Qatar), 3 januari 2013
 
Nieuw jaar, nieuw probleem? De tactische kernwapens van Pakistan
Pakistan is bezig om een nieuwe generatie van kleinere 'tactische' kernwapens te ontwikkelen. De gevaren die door zulke wapens worden opgeroepen zijn maar al te realistisch.
The Diplomat (Japan), 2 januari 2013
 
Het derde front in Turkije's 'Koerdische probleem'
Het meest hachelijke gevolg van de Syrische opstand is voor Turkije de "regionalisering van het Koerdische probleem".
Al-Monitor (VS), 2 januari 2013
 
Britse compensatie laat menselijke prijs Afghaanse oorlog zien
Een lijst van compensatie die is uitbetaald door het Britse ministerie van Defensie laat betalingen zien voor doden en gewonden onder de burgerbevolking, en ook vaak voor schade aan landbouwgewassen.
The Guardian (GB), 1 januari 2013
 
De hoge prijs voor terugtrekking
De Verenigde Staten hebben bijna 600 miljard dollar uitgegeven in de afgelopen tien jaar om gevechtstroepen in Afghanistan te onderhouden. En nu gaat het in de komende twee jaar nog eens 5,7 miljard dollar kosten om het grootste deel van troepen en uitrusting het land weer uit te krijgen.
Walter Pincus in The Washington Post (VS), 27 december 2012
 
Syrische rebellen afgeleid door jacht op oorlogsbuit
Plundering, vetes en verdeelde loyaliteit dreigen de eenheid van de strijders teniet te doen nu de oorlog een nieuwe fase ingaat.
The Guardian (GB), 27 december 2012
 
Als Amerikaanse drones burgers doden probeert regering Yemen dit te verbergen
Een incident met een Amerikaanse drone vorig jaar in september laat iets zien van de pogingen van de Yemenitische regering om de fouten van Washington te verhullen, en ook van de onbedoelde gevolgen van burgerdoden bij Amerikaanse luchtaanvallen.
The Washington Post (VS), 25 december 2012
 
Geen makkelijke weg in SyriŽ, of Assad nu gaat of blijft
Hoe Bashar Al-Assad zal reageren op de inspanningen van VN-gezant Brahimi om het bijna twee jaar oude conflict op te lossen hangt van veel factoren af. Onder andere van zijn inschatting over wat hem wacht als hij blijft: overwinning, of dood door toedoen van zijn eigen volk.
The New York Times (VS), 25 december 2012
 
Bahrain, een hardvochtige bondgenoot
Ondanks alle offers van Bahrainse burgers lijkt de strijd voor vrijheid en democratie in Bahrain hopeloos. De heersers van het land hebben immers machtige bondgenoten, waaronder Saudi-ArabiŽ en de Verenigde Staten.
The New York Times (VS), 25 december 2012
 
We hebben het 'omslagpunt' bereikt op het gebied van clichťs
Een advies aan potentaten, dictators, Westerse aanstellers, televisiepresentatoren en journalisten in het Midden-Oosten. Gebruik de volgende woorden of uitdrukkingen liever niet in 2013: gematigd, democratie, aftreden, een stap opzij doen, omslagpunt, in verkeerde handen vallen, oprukken, opties op tafel of - terreur, terreur, terreur, terreur.
Robert Fisk in The Independent (GB), 24 december 2012
 
Olie-akkoord Exxon in verband gebracht met dreigende burgeroorlog in Irak
Met hun respectievelijke legers samengebracht aan beide kanten van de betwiste grens tussen zuidelijk en noordelijk Irak, geven leiders in Bagdad en de semi-autonome Koerdistan-regio de waarschuwing af dat ze dichtbij een burgeroorlog zijn - en die zou wel eens op gang gebracht kunnen zijn door Exxon Mobil.
The Washington Post (VS), 23 december 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |