menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 6, 2013
4 februari

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Hoe stoppen we het bloedvergieten in Syrië?
 
De motieven van de Israëlische aanval op Syrië deze week zijn nog even duister als de aard van het bestookte doelwit. Maar twee dingen lijken wel vast te staan. Het had eerder te maken met de langdurige oorlog van Israël met Hezbollah, dan met de wens om te interveniëren in de strijd in Syrië. Maar de aanval maakte ook weer eens duidelijk dat de chaos in Syrië gevaarlijke en onvoorspelbare gevolgen heeft in de hele regio.
 
Het vinden van een levensvatbare politieke oplossing is daarom urgenter dan ooit. Dus het was goed om te horen dat Moaz al-Khatib, de leider van de Syrische Nationale Coalitie - de groep ballingen die voorstander zijn van gewapende interventie tegen de Syrische regering en gesteund worden door het Westen en de Arabische Golfstaten - nu voorstander is van gesprekken met de mensen van Bashar al-Assad. Dit is niet de opvatting van de Franse, Britse en Amerikaanse leiders en van veel van Khatibs Syrische collega’s, die vage taal uitslaan over een politieke oplossing, maar alleen bedoelen dat Assad zich onvoorwaardelijk moet overgeven.
 
Diverse burgergroeperingen die de gewapende strijd afwijzen waren ook tamelijk pessimistisch tijdens een bijeenkomst in Genève. Dit is de stem van de seculiere intelligentsia van Syrië die tegen buitenlandse militaire interventie is en voorstander van een staakt-het-vuren en een onderhandelingsoplossing langs de lijnen die Lakhdar Brahimi, de bemiddelaar van de VN en de Arabische Liga, probeert te bereiken. Omdat ze de westerse lijn niet steunen, worden ze meestal door de politici in het buitenland genegeerd.
 
Veel van hen wonen in Syrië. En hun delegatie was indrukwekkender geweest als de Zwitsers niet hadden geweigerd aan zo’n 60 mensen een visum te verstrekken. De leider van de buitenlandse afdeling van dit National Co-ordinating Body for Democratic Change, Haytham Manna, denkt dat Frankrijk de Zwitsers heeft gevraagd om deze insiders te weren. Zij zouden de mythe dat de clientèle van het Westen het volledige spectrum van de Syrische meningen vertolkt kunnen doorprikken.
 
De Syrische veiligheidstroepen hebben in 2011 met scherp geschoten op ongewapende demonstranten en hun gebruik van artillerie en luchtbombardementen is regelmatig buiten proportie geweest, zoals ook Russische ministers hebben bevestigd. Maar de crisis is verdiept vanwege de wapens en logistieke hulp die is gegeven door Arabische en westerse regeringen. De Britse minister van buitenlandse zaken Hague mag dan verkondigen dat Engeland alleen “niet-dodelijke uitrusting” levert, maar dat is alleen een slimme halve waarheid. Door een partij in een gewapende opstand te steunen en de militarisering te stimuleren met het leveren van veldradio’s en satellietverbindingen heeft Engeland bloed aan zijn handen.
 
Ruimhartige hulp om dakloze burgers te voeden en te huisvesten is goed, maar Syriërs zijn meer geholpen met een intelligente politiek dan met liefdadigheid - een wapenembargo voor alle partijen in het conflict en serieuze pogingen om de rebellen en de regering te overtuigen dat een militaire overwinning een illusie is. De Syrische Nationale Coalitie is afhankelijk van buitenlandse steun. Het is nu tijd voor het Westen om zijn vrienden te vertellen met Brahimi samen te werken aan een staakt-het-vuren en voor Rusland en Iran om hetzelfde duidelijk te maken aan Assad. Twee pogingen tot een staakt-het-vuren zijn vorig jaar niet van de grond gekomen, omdat de rebellen en hun sponsors ze niet serieus namen. Een meer volhardende poging is nu noodzakelijk.
 
Jonathan Steele in the Guardian, 31 januari 2013
 

Onvertaalde berichten:

Opties in Mali? Wat voor opties?
Een steeds erger wordende situatie in Mali laat het land maar weinig opties om eruit te komen.
Al Jazeera (Qatar), 30 januari 2013
 
Aftellen tot 2014 in Afghanistan
Compromis, conflict of instorten: vraag een Afghaan wat we moeten verwachten in 2014 en je zult waarschijnlijk een scenario te horen krijgen dat onder één van deze drie benamingen valt.
TomDispatch (VS), 27 januari 2013
 
Sigarettensmokkel voedt islamistisch geweld in Afrika
Gesmokkelde tabak is een miljoenenbusiness in Noord-Afrika, en ze is in handen van extremisten als Mokhtar Belmokhtar, die achter de aanval op de Algerijnse gasfabriek zat. De handel is hoogst winstgevend, en brengt weinig risico met zich mee.
The Observer (GB), 27 januari 2013
 
Israëlische demissionair minister: plannen Pentagon maken aanval op Irak onnodig
De vertrekkende minister van Defensie van Israël, Ehud Barak, heeft gezegd dat het Pentagon geavanceerde blauwdrukken heeft voorbereid voor een precisie-operatie om Iran's kernenergieprogramma een halt toe te roepen, mochten de VS besluiten om aan te vallen. Zijn uitspraak is een mogelijke indicatie dat Israël zijn eigen plannen voor een éénzijdige aanval voorlopig in de kast heeft gezet. Op dit moment tenminste.
The New York Times (VS), 26 januari 2013
 
China kan uiteindelijke winnaar worden in Afghanistan
China, lange tijd een toeschouwer bij het conflict in Afghanistan, heeft zijn bemoeienis opgevoerd terwijl de door de VS geleide stijdkrachten zich op terugtrekking voorbereiden. De Chinezen worden aangetrokken door de grote minerale hulpbronnen van het land, maar zijn ook bezorgd dat een mogelijke chaos ná 2014 een aanmoediging gaat vormen voor islamistische opstandelingen in eigen land.
Associated Press (VS), 26 januari 2013
 
Waarom werden Duitse soldaten 'aangevallen' in Turkije?
De recente aanval op Duitse soldaten door een groep Turkse nationalisten in Iskenderun brengt het wantrouwen aan het licht dat sommige Turken voelen naar het Westen, de Navo en de VS.
Deutsche Welle (BRD), 24 januari 2013
 
Gemilitariseerde politiek op z'n slechtst in Mali
Nog even en er zijn tenminste 5.700 buitenlandse troepen in Mali, wat het potentieel voor verdere escalatie van geweld in dat land en de hele regio drastisch zal vergroten. Dit moeten we onder ogen zien; des te harder moet er ook nog steeds gezocht worden naar andere mogelijkheden om de koers van dit conflict te veranderen.
Waging Nonviolence (VS), 23 januari 2013
 
Mali: de snelste terugslag tot dusver in deze rampzalige 'oorlog tegen terreur'
Franse interventie in Mali zal terrorisme alleen maar voeden. Maar de militaire troepenconcentratie van het westen in Afrika komt ook voort uit de strijd om grondstoffen.
Seumas Milne in The Guardian (GB), 22 januari 2013
 
Het is mis in de olievelden van Noord-Irak
De Koerdische regio van Irak heeft de banden met Turkije versterkt en is begonnen om olie te exporteren naar de wereldmarkten, tot woede van Bagdad.
Al Jazeera (Qatar), 21 januari 2013
 
Van grondoorlog naar 'lange oorlog' - en verder naar de hel
Pakistan, Yemen, Libië, Syrië, Mali, Somalië en Algerije, drone-aanvallen, detentie voor onbepaalde tijd en martelingen, geheime operaties - al deze controversiële kwesties en nog meer worden verbonden door een 'schaduw-oorlog', en kunnen niet opgelost worden zonder afstand te doen van de leidende doctrine, of deze minstens te veranderen.
ZNet (VS), 20 januari 2013
 
Conflct Mali brengt kloof tussen Witte Huis en Pentagon aan het licht
Amerikaanse regeringsmensen zijn het niet eens over de mate van gevaar die gevormd wordt door islamistische militanten in West-Afrika. Sommige hoge militairen waarschuwen dat agressieve actie nodig is.
Los Angeles Times (VS), 18 januari 2013
 
Oorlog met drones geldt nog steeds als oorlog
De bijdrage van de 'oorlog tegen terreur' aan de ongelukkige geschiedenis van bombardementen vanuit de lucht is de drone: een onbemand vliegtuigje dat een doel met grote precisie kan raken.
Bloomberg View (VS), 15 januari 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |