menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 8, 2013
18 februari

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
15 februari 2003 - De dag dat de wereld nee zei tegen oorlog
 
Onze beweging heeft geschiedenis gemaakt. Hoewel we de oorlog met Irak niet hebben voorkomen, toonden de protesten duidelijk aan dat het een illegale oorlog was en dat de politiek van de regering Bush in een isolement verkeerde. Ze hebben geholpen bij het voorkomen van een oorlog in Iran en vormden de inspiratie voor een hele generatie activisten.
 
Tien jaar geleden kwamen mensen in de hele wereld in verzet. In bijna 800 steden op de hele aardbol vulden de demonstranten de straten van hoofdsteden en kleine dorpjes en volgden de zon vanaf Australië en Nieuw-Zeeland en de eilandjes van de Stille Oceaan, via de besneeuwde steppes van Noord-Azië naar beneden tot in het Zuidaziatische schiereiland, door heel Europa en weer naar beneden tot het zuidelijkste puntje van Afrika en dan over de grote plas eerst naar Latijns-Amerika en dan ten lange leste naar de Verenigde Staten.
 
En over de hele wereld klonk de oproep in talloze talen: “De wereld zegt nee tegen oorlog!” De schreeuw “Niet in onze naam” echode uit miljoenen kelen. Volgen het Guinness Book of World Records betoogden die dag tussen de 12 en 14 miljoen mensen, het grootste protest in de wereldgeschiedenis. Het was, zoals de grote arbeiders- en vredesactivist en ex-parlementslid Tony Benn het voor de miljoenen inwoners van Londen die op die dag op de been waren beschreef “de eerste werelddemonstratie en het belangrijkste waar het nu om gaat, is het voorkomen van de oorlog tegen Irak.” Wat een fantastisch idee: een wereldprotest tegen een oorlog die nog niet was begonnen - met als doel, die oorlog te stoppen.
 
Lees het hele artikel van Phyllis Bennis op het blog van het Institute for Policy Studies, 15 februari 2013.
 

Onvertaalde berichten:

Wat de Syrische dodencijfers werkelijk zeggen
Onbetrouwbare gegevens kunnen een conflict voedsel geven en laten escaleren. Het meest recente VN-cijfer van 60.000 Syrische burgerslachtoffers moet niet in de berichtgeving als feit voorgesteld worden.
The Guardian (GB), 15 februari 2013
 
Amerikaans of niet, alle slachtoffers zijn mensen
Wil het volk van de Verenigde Staten werkelijk aan de rest van de wereld vertellen dat onze levens van minder waarde zijn dan die van jullie?
Ingezonden brief van Desmond Tutu in The New York Times (VS), 11 februari 2013
 
Amerikaanse politici geven toe dat burgerbevolking Iran doelwit is
Zowel de Amerikaanse vice-president Joe Biden als de vertrekkende minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton hebben openlijk toegegeven dat de Amerikaanse sancties tegen Iran (en Syrië) politiek gemotiveerd zijn en een 'zachte oorlog' vormen tegen de bijna 80 miljoen inwoners van Iran (en 23 miljoen in Syrië), om regime change te bereiken.
Information Clearing house (VS), 10 februari 2013
 
De nederlaag vermijden
Toen hij het bevel in Irak overnam in 2007, op een moment dat de Amerikaanse inspanningen daar duidelijk mis aan het lopen waren, zette generaal David Petraeus een pad uit dat een regelrechte nederlaag wist te vermijden. Dit moet als een niet geringe prestatie gelden. Maar het vermijden van een nederlaag moet niet verward worden met winnen.
The New York Times (VS), 8 februari 2013
 
Kosten smeergeld van Afghanen steeg tot bijna 4 miljard dollar in 2012
De kosten van corruptie in Afghanistan stegen flink in het afgelopen jaar tot bijna 4 miljard dollar. De helft van alle Afghanen heeft ambtenaren steekpenningen gegeven voor hun diensten.
Associated Press (VS), 8 februari 2013
 
Een weg uit het Syrische moeras
Tragisch genoeg is het geweld in Syrië vanaf het begin niet alleen gevoed door binnenlandse politiek maar ook door regionale geopolitieke rivaliteit.
Oxford Research Group (GB), 7 februari 2013
 
Geplunderde Libische wapens in Mali hebben mogelijk verloop conflict beïnvloed
Berichten over wapens die geplunderd werden uit Khadaffi's voorraden en hun weg vonden naar Mali verschenen tegelijk met tekenen van het sterker worden van jihad-strijders in het noorden van dat land. Volgens onderzoekers die het spoor van de wapens volgden wijst de timing erop dat wapens uit Libië het verloop van de oorlog in Mali veranderd hebben - zelfs zó sterk dat het Franse leger uiteindelijk ingreep.
C.J. Chivers in The New York Times (VS), 7 februari 2013
 
Amerikaanse media verhullen opnieuw nieuwswaardige regeringsgeheimen
De collectieve zelfcensuur met betrekking tot een Amerikaanse basis voor drones in Saudi-Arabië is slechts het meest recente geval van aan de regering onderdanige 'journalistiek'.
Glenn Greenwald in The Guardian (GB), 7 februari 2013
 
De jihad die er niet was
Er gebeurde iets wonderlijks op weg naar de jihadisten-coup in Amerika - die raakte de weg kwijt. Het blijkt dat de meeste terreuraanslagen die tegenwoordig in de wereld plaatsvinden - volgens de Global Terrorism Index van 2012 - ergens anders gebeuren, en in veel gevallen verband houden met situaties die in het leven geroepen zijn door westers militair ingrijpen.
Antiwar.com (VS), 6 februari 2013
 
Angstaanjagend memo van Obama's juristen rechtvaardigt moord op Amerikaanse burgers
Wat de juristen van Obama's partij voorstellen komt neer op bekleding van de president met de meest extreme macht die een politiek leider kan grijpen.
Glenn Greenwald in The Guardian (GB), 5 februari 2013
 
Waar zijn ze nu - de journalisten die er met Irak zo naast zaten?
Ruim tien jaar geleden zette Colin Powell de argumenten uiteen die de regering-Bush had om tegen Irak ten oorlog te trekken. Veel van wat hij zei over de dreiging die Irak betekende voor de Verenigde Staten was onwaar. Maar de berichtgeving in de media gaf een andere indruk, en de meeste journalisten die de rechtvaardiging voor het oorlogspad stem gaven hebben nooit de prijs betaald voor hun falen.
Fairness and Accuracy In Reporting (VS), 5 februari 2013
 
Twintig feiten over extraordinary rendition, marteling en geheime gevangenissen
De hoogste functionarissen in de regering-Bush waren geen jongens die zich door de wet lieten dwarszitten. Als zij mensen wilden martelen en gevangenhouden buiten wat enige interpretatie van de Amerikaanse wet kon toelaten, dan deden ze dat.
Antiwar.com (VS), 5 februari 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |