menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 10, 2013
4 maart

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Geschiedenis zal genadeloos oordelen over aanklagers Bradley Manning
 
Grootmachten die hun misdaden verbergen voor hun eigen bevolking - terwijl ze natuurlijk net doen alsof ze handelen in hun naam - zijn vooral bang voor degenen die ze ter verantwoording roepen. Geen wonder dat Manning werd onderworpen aan een behandeling die door de speciale rapporteur van de VN over foltering Juan Mendez werd omschreven als wreed, onmenselijk en vernederend: maandenlang wegkwijnen in eenzame opsluiting, geregeld ontdaan van zijn kleding, gedwongen te slapen met het licht aan, beroofd van elke vorm van privacy. Er moest een afschrikwekkend voorbeeld worden gemaakt van de soldaat die geholpen had de macht van de VS te ontdoen van zijn humanitaire pretenties en een veel smeriger realiteit te onthullen.
 
Hoewel Julian Assange - die zich beschuldigd van seksueel wangedrag schuilhoudt in de ambassade van Ecuador in Londen - de Wikileaks-geschiedenis heeft gedomineerd, is Manning de ware martelaar van het verhaal. Een van de videoís die hij doorspeelde gaf inzicht in de gruwelen van door de Amerikanen geleide oorlog in Irak: een Apache helikopter schoot 11 Irakezen dood in een wijk van Bagdad, zonder dat erop werd gevuurd. Onder de doden bevond zich de 22-jarige fotograaf Namir Noor-Eldeen van Reuters; twee kinderen werden ernstig gewond. De bemanning was aan het lachen tijdens de slachtpartij: de video was een sprekend voorbeeld van hoe bezettingen de bezetter corrumperen.
ďVoor mij leek het op een kind dat bezig was mieren te martelen met een vergrootglas,Ē zo drukte Manning het uit. Volgens Wikileaks had de onthulling een sleutelrol bij het afdwingen van de Amerikaanse terugtocht nadat de regering van Irak het VS-leger ontdeed van zijn immuniteit.
 
Manning hangt boven het hoofd dat hij de rest van zijn leven achter de tralies moet doorbrengen. Dat offer moet niet tevergeefs zijn gebracht. Als reactie moet de strijd voor openheid en verantwoording in de internationale diplomatie worden opgevoerd. Het kan het VS-leger wel lukken om Manning op te sluiten, mogelijk voorgoed. Maar wat het vonnis ook wordt, voor miljoenen is hij al vrij van elke blaam.
 
Owen Jones in The Independent (GB), 1 maart 2013
 
Bradley Manning Support Network
 
Nederlandstalig blog over het proces-Manning
 

Onvertaalde berichten:

Houden VS er doodseskaders en martelbataljons op na in Afghanistan?
Vorige week zondag heeft de Afghaanse president Hamid Karzai de VS ervan beschuldigd dat Amerikaanse soldaten actief en systematisch meewerken aan martelingen en moord.
Glenn Greenwald in The Guardian (GB), 26 februari 2013
 
Komt er een derde Palestijnse intifada aan?
De status quo tussen Israeli's en Palestijnen is, zoals al zo vaak gezegd, "onverdraaglijk." Maar dingen die in de retoriek onverdraaglijk heten, worden toch vaak lange tijd verdragen.
The Christian Science Monitor (VS), 26 februari 2013
 
Navo geeft 'vergissing' toe in bewering dat aantal Taliban-aanvallen gedaald is
Door de VS geleide strijdkrachten in Afghanistan hebben toegegeven dat een vergissing hen ertoe bracht om ten onrechte te beweren dat vorig jaar het aantal aanvallen van de Taliban gedaald was.
BBC News (GB), 26 februari 2013
 
De komende instorting van sancties tegen Iran
Het opleggen van secundaire sancties aan niet-Amerikaanse partijen die handel drijven met Iran kan wel eens verkeerd uitpakken voor Washington.
Al Jazeera (Qatar), 26 februari 2013
 
Geheime veilingen in Egypte brengen wapens Libische rebellen in handen terroristen
De wapens waarmee Libische rebellen de dictator Muammar Khadaffi verdreven duiken op als koopwaar bij clandestiene veilingen in de wetteloze Sinai-woestijn van Egypte. Schimmige kopers kopen hier wapens voor al-Qaida en Hamas.
FoxNews (VS), 26 februari 2013
 
VS stemmen toe in verkoop traangas aan Egypte - mits land van herkomst onbekend blijft
Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Egypte heeft in januari 140.000 traangasgrananten besteld van de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stond de export echter alleen toe zonder bedrijfsnaam erop, of enige andere aanwijzing dat het Amerikaanse waar betrof.
Common Dreams (VS), 22 februari 2013
 
Waarom we de burgeroorlog in SyriŽ niet kunnen stoppen
Zowel Kofi Annan als Lakhdar Brahimi, de vorige en huidige speciale gezant van VN en Arabische Liga naar SyriŽ, kregen in feite een onmogelijke missie - omdat beide zijden in het conflict nog steeds geloven dat ze de oorlog kunnen winnen.
Carnegie Europe (Int.), 22 februari 2013
 
"Iraanse kernwapens zouden geen wapenwedloop in Midden-Oosten ontketenen"
Een nieuw rapport van het Center for a New American Security stelt dat de gangbare ideeŽn dat een Iran met kernwapens een gevaarlijke kernwapenwedloop in het Midden-Oosten zou ontketenen, "waarschijnlijk niet kloppen".
Antiwar.com (VS), 20 februari 2013
 
In een uithoek van SyriŽ, een poging tot verzoening
Rebellen en pro-Assad-milities in de Syrische stad Talkalakh zijn overeengekomen om elkaar niet langer te beschieten, dankzij de inspanningen van een plaatselijke Sheikh.
The Guardian (GB), 18 februari 2013
 
Een nieuwe kijk op de 'mislukte vredesmars'
Het is tegenwoordig gebruikelijk om de vredesmars van 15 februari 2003 te omschrijven als een totale mislukking, omdat ze er niet in slaagde om de invasie van Irak tegen te houden. Maar de anti-oorlogsbeweging mag de oorlog dan niet gestopt hebben, ze had wel aanwijsbare impact tijdens de invasie en bezetting.
New Left Project (GB), 15 februari 2013
 
Mali, Algerije, LibiŽ en het nieuwe front in de 'energie-diplomatie'
De realiteit van de oorlog-zonder-einde tegen terreur is dat ze volkomen in het teken staat van de imperialistische jacht op grondstoffen.
The Huffington Post (VS), 14 februari 2013
 
'Optie C' voor SyriŽ
De makers van het Amerikaanse SyriŽ-beleid, die grotendeels smachten naar agressievere Amerikaanse actie op dit gebied, zijn woedend omdat het Witte Huis het plan terzijde schoof om gematigde Syrische opstandelingen te bewapenen. Maar het echte verhaal is dat - voor ťťn keer - het overlegproces tussen de verschillende inlichtingen- en veiligheidsdiensten feitelijk werkte. Het beoordeelde en verwierp een plan waarvan grondige analyse concludeerde dat het niet zou werken.
Foreign Policy (VS), 14 februari 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |