menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 12, 2013
18 maart

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Brits ministerie van Defensie geeft toe: Afghaanse oorlog niet te winnen
 
Een document van de denktank van het Britse ministerie van Defensie, dat verkregen is op basis van de wet openbaarheid bestuur, ziet belangwekkende parallellen tussen de Russische oorlog in Afghanistan en die van de NAVO.
 
Het rapport Lessons from the Soviet Transition in Afghanistan van het Development, Concepts and Doctrine Centre stelt vast: “De centrale parallel is dat beide campagnes waren gepland met het doel om een ideologie op te leggen, die vreemd was aan de Afghaanse bevolking: de Sovjets hoopten een communistische staat te vestigen, terwijl de NAVO een democratie wilde opbouwen. Net zo opvallend is dat ze allebei hun centrale doelstelling opgaven, op het moment dat ze zich realiseerden dat de oorlog naar militaire maatstaven niet te winnen was en de steun van de bevolking cruciaal was.”
 
“Beide interventies zijn neergezet als buitenlandse invasies, die probeerden een corrupte en impopulaire centrale regering te ondersteunen tegen een lokale rebellenbeweging met steun bij de bevolking, een sterke religieuze motivatie en veilige gebieden in het buitenland. Bovendien zal het land nu opnieuw achterblijven met een zwaar beschadigde en erg zwakke economische basis, enorm afhankelijk van buitenlandse steun.”
 
“De militaire parallellen zijn eveneens opvallend; het 40e leger [van de Sovjet-Unie] was niet in staat een beslissende nederlaag toe te brengen aan de mujaheddin terwijl het zelf niet in zijn existentie bedreigd kon worden, een situatie die precies lijkt op het lot van ISAF. Geen van beide campagnes lukte het om de grenzen van het land en de veilige gebieden van de opstand te controleren; geen van beide was in staat om de bevolking op het platteland te beschermen.”
 
The Independent (GB), 14 maart 2013
 

Onvertaalde berichten:

Rechtbank zet Obama onder druk vanwege drones
Een federale rechter, die al tweemaal op president Obama's lijstje voor de Hoge Raad stond, heeft de Amerikaanse regering op de vingers getikt vanwege de geheimhouding rond drone-aanvallen in het buitenland.
Reuters (GB), 15 maart 2013
 
Hoe Amerikaanse publiek bezwendeld werd met verborgen kosten Irak-oorlog
George Bush verkocht de oorlog als snel en goedkoop; ze bleek lang en kostbaar. Nu nóg betalen de VS miljarden aan particuliere bedrijven vanwege de oorlog.
The Guardian (GB), 11 maart 2013
 
Tien jaar na de invasie: hebben we de Irak-oorlog gewonnen?
Een uitdaging waar historici van de Irak-oorlog, die deze maand tien jaar geleden begon, mee te maken gaan krijgen zal zijn: peilen wat hooggeplaatste lieden in de kring rond George W. Bush er nu eigenlijk mee wilden bereiken.
The Washington Post (VS), 8 maart 2013
 
Afghaanse vrouwen zien toekomst onder ogen
Ik ging in januari terug naar Kabul, elf jaar na de eerste keer dat ik mijn Afghaanse collega's ontmoette, en meer dan een jaar sinds ik ze voor het laatst gezien had. Ik dacht dat ze veranderd zouden zijn, en dat was ook zo - maar niet zoals ik gedacht had. Ik maakte me zorgen om hun toekomst. Zij maken zich ook zorgen, maar ze zijn ook sterker en vastberadener dan ooit.
Ann Jones in The Nation (VS), 8 maart 2013
 
Israël bereidt volgende oorlog tegen Hezbollah voor
Op een stoffig veld in de zuidelijke woestijn in Israël maken de strijdkrachten zich klaar voor de volgende slag tegen een vertrouwde vijand: Hezbollah-guerillastrijders in Libanon.
Associated Press (VS), 8 maart 2013
 
Syrisch-Koerdische militie neemt olievelden over
Begin maart nam een Koerdische militie olievelden en installaties over in noordoost-Syrië. Ze verklaarden zich bereid om de hulpbronnen te delen met de Syrische oppositie als de Koerden ook hun deel zouden krijgen.
Al-Monitor (VS), 7 maart 2013
 
John Kerry vraagt Golfstaten om Syrische rebellen te steunen
Maar welke rebellen? De zachte, veilige? Of die verschrikkelijke 'terroristische' Islamisten?
Robert Fisk in The Independent (GB), 6 maart 2013
 
Tien jaar later waarschuwt Blix voor herhaling Irak-scenario
Tien jaar na de door de VS geleide invasie van Irak dringt oud-VN-wapeninspecteur Hans Blix er bij de wereldmachten op aan dat ze moeten vermijden om dezelfde fout te begaan, door oorlog te gaan voeren tegen Iran op basis van angst dat het land kernwapens aan het ontwikkelen is.
Agence France Presse (Fr.), 6 maart 2013
 
Washington zet tandje bij in Afrikaanse interventie
De regering-Obama is "duidelijk zijn rol aan het verbreden" in de escalerende door de Fransen geleide neo-koloniale oorlog in Mali. Dit meldt een bericht van maandag 4 maart in de Wall Street Journal.
World Socialist Web Site (Int.), 5 maart 2013
 
Gaan VS gaspijpleiding Iran-Pakistan tegenhouden?
Amerikaanse functionarissen zijn de strijd aangegaan om een gaspijpleiding ter waarde van 7,5 miljard dollar te stoppen. Deze zou aardgas transporteren tussen Iran en Pakistan.
The Christian Science Monitor (VS), 5 maart 2013
 
Gasleveranties vanuit Italiaanse installatie in Libië weer op gang
De Italiaanse energiegigant Eni heeft op 4 november de trans-mediterrane aardgaspijpleiding weer in gebruik genomen. De pijpleiding werd drie dagen eerder afgesloten nadat gevechten tussen twee Libische milities een bedreiding gingen vormen voor het gascomplex ten westen van Tripoli.
The New York Times (VS), 4 maart 2013
 
Hoe de wereld Irak vergat
Het is tien jaar geleden sinds de oorlog in Irak begon, die leidde tot de verdrijving van Saddam Hussein. Wie zijn de winnaars? Wie de verliezers? En hebben we Irak in een betere toestand achtergelaten dan waar we het destijds in aantroffen?
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 3 maart 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |