menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 14, 2013
1 april

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
De Syrische burgeroorlog en de onbedoelde gevolgen
 
De druk van minister van Buitenlandse Zaken Kerry op Bagdad om een eind te maken aan de Iraanse vluchten naar SyriŽ, die mogelijk wapens transporteren, is door de Amerikaanse pers met instemming ontvangen. De regering Obama was eindelijk in staat om te verklaren dat ze ďiets nuttigs deedĒ om de Syrische rebellen te helpen en Bashar al-Assad uit Damascus te verdrijven. Een gebaar dat handig kan zijn om tijd te winnen en de roep om een complete Amerikaanse interventie in het conflict te verzwakken. Nog nuttiger waren in dit opzicht berichten over de hulp van de CIA aan de rebellen bij het transport van wapens van Saoedi-ArabiŽ en Qatar naar de vijanden van Assad. Hulp aan de rebellen en het blokkeren van steun aan Assad versterkt de retoriek van actieve Amerikaanse inzet tegen Damascus. Maar is het ook verstandig? Is de Amerikaanse politiek ten aanzien van de Syrische burgeroorlog zinnig op langere termijn?
 
Niet als Washington meent wat het zegt, wanneer het voortdurend de nadruk legt op vrede en harmonie in het Midden-Oosten. Ondanks ontkenningen zijn de VS zich aan het verbinden met een van zijn beide verklaarde vijanden in de regio - namelijk het soennitische fanatisme van de variŽteit al-Qaida - om de andere te verzwakken - namelijk het Iraanse klerikale regime en zijn neven van Hezbollah. Liever dan het vinden van een of andere vorm van overeenkomst tussen het regime en de rebellen en het in toom houden van de sponsors van de laatsten, is het de verklaarde politiek van Obama om de druk op Assad te handhaven om zich onvoorwaardelijk over te geven, wat ook de prijs is die het land daarvoor betaald.
 
Lees het hele artikel van Jim Lobe bij Lobe Log, 26 maart 2013
 

Onvertaalde berichten:

Het totale prijskaartje van Irak en Afghanistan: meer dan 4 biljoen
De Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan zijn officieel voorbij verklaard, maar Amerika is nog maar nauwelijks begonnen met het betalen van de rekening.
US News & World Report (VS), 28 maart 2013
 
Afghaanse dorpsbewoners vluchten vanwege Amerikaanse drone-aanvallen
Het is onduidelijk of de aanvallen met drones in Afghanistan na 2014 door zullen gaan. De regering heeft bitter geklaagd over burgerslachtoffers. Daarnaast dwingen de aanvallen andere burgers om uit angst hun dorpen te verlaten en zorgen ze zo voor anti-Amerikaanse gevoelens.
Associated Press (VS), 28 maart 2013
 
Onze kortzichtige benadering van Iran
Als historici over een paar decennia terugkijken op het Amerikaanse buitenlands beleid, zullen ze met verbazing het hoofd schudden over de incompetentie van de Amerikaanse pogingen om met Iran om te gaan.
Stephen M. Walt in Foreign Policy (VS), 26 maart 2013
 
Obama's keuze: echte diplomatie (of oorlog) met Iran
Obama moet de Iraanse belangen serieus nemen als hij een diplomatieke oplossing wil voor de uraniumverrijking van het land.
Al Jazeera (Qatar), 23 maart 2013
 
Spanningen in Afghanistan: VS kunnen hobbelige weg naar terugtrekking verwachten
De situatie van de VS in Afghanistan is zů onhoudbaar aan het worden dat Amerikanen beginnen te vragen hoe erg het moet worden voordat Washington de stekker eruit trekt.
Pittsburgh Post-Gazette (VS), 21 maart 2013
 
Na decennium van oorlog hebben soldaten moeite om werk te vinden
Iedereen zegt dat ze oorlogsveteranen in dienst wil nemen. President Obama heeft gezegd dat 'niemand die overzee voor dit land gevochten heeft ooit om werk zou moeten vechten'. Maar in de praktijk zijn werkgevers niet geÔnteresseerd in de vraag of het land een verplichting heeft jegens de veteranen.
The Washington Post (VS), 20 maart 2013
 
Maak het onmogelijk om nogmaals zulke barbarij te begaan
De VS en Groot-BrittanniŽ hebben niet alleen Irak in bloed gedrenkt, ze hebben ook een sectarische oorlog op gang geholpen die nu de regio bedreigt.
Seumas Milne in The Guardian (GB), 19 maart 2013
 
Een les van de Irak-oorlog: hoe je een oorlog aan huurlingen uitbesteedt
Tijdens de Irak-oorlog waren er op bepaalde punten meer huurlingen die voor beveiliging en ondersteuning zorgden dan militairen op de grond. De Amerikaanse ervaring met particuliere beveiligingsbedrijven bergt verschillende belangrijke lessen in zich.
The Christian Science Monitor (VS), 19 maart 2013
 
Canadese regering had plan om commercieel rendement te halen uit militaire 'investering' in LibiŽ
De regering-Harper lanceerde in 2011 al een volle maand vůůr het einde van de oorlog in LibiŽ een allesomvattend commercieel offensief om "rendement te halen uit onze betrokkenheid en investering", zo blijkt uit recent vrijgegeven documenten.
Canada.com (Can.), 18 maart 2013
 
Westerse inmenging in SyriŽ zal Soennitische opstand alleen maar aanwakkeren
We gaan het wťťr doen. De Britse inspanningen om het EU-wapenembargo veranderd te krijgen zodat er wapens geleverd kunnen worden aan de Syrische opstandelingen wordt goedgepraat door leugens uit eigenbelang over de situatie op de grond - van hetzelfde soort als de verhalen die tien jaar geleden ingezet werden om steun te vergaren voor de invasie van Irak.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 17 maart 2013
 
Vijf mythes over Irak
Tien jaar geleden, aan de vooravond van de Amerikaanse invasie van Irak, bleken de ideeŽn die veel Amerikanen hadden over de komende oorlog volkomen inaccuraat. Vandaag bepaalt een nieuwe verzameling veronderstellingen veel discussies over de oorlog en de nasleep ervan.
The Washington Post (VS), 15 maart 2013
 
'Baghdad Bob' en zijn belachelijke maar ware voorspellingen
In maart 2003 was Saddam's minister van Informatie de favoriete onopzettelijke komiek van iedereen. Maar verschillende van zijn meest belachelijke voorspellingen zijn sindsdien bewaarheid geworden. Sommige op de manieren die hij bedoelde en - beangstigend genoeg - sommige op manieren die niemand (anders) had kunnen voorzien.
The Atlantic (VS), 21 maart 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |