menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 18, 2013
29 april

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Voorzichtigheid geboden met beweringen over gifgasgebruik SyriŽ
 
Als de laatste berichten van Britse, Franse en IsraŽlische kant dat het Syrische regime het gas sarin heeft ingezet kloppen, zijn de strijdkrachten van Assad schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. De geschiedenis van het gebruik van chemische wapens door staten zoals Irak en particuliere organisaties zoals de Japanse sekte Aum Shinrikyo betekent dat de mogelijkheid nooit moet worden uitgesloten.
 
Maar mijn eigen beperkte ervaring met beweringen over het gebruik van gifgas (Kosovo, Egypte) geven me aanleiding tot enige voorzichtigheid.
 
Er zijn een aantal vragen die gesteld moeten worden, bijvoorbeeld waarom een staat dit soort wapen zou inzetten op zoín beperkte schaal. Het nut van dergelijke ultieme wapens - zoals sarin, VX en mosterdgas - voor degenen die gewetenloos genoeg zijn om ze te gebruiken is dat ze niet alleen grote concentraties mensen doden, maar ook een diepgaand psychologisch effect hebben. Gas is met andere woorden geen wapen dat over het algemeen met discretie wordt ingezet maar juist met grote nadruk.
 
Militaire analisten denken dat zulke wapens ofwel gebruikt worden in omstandigheden waarin een regime op het punt van ineenstorten staat ofwel - zoals in het geval van het gebruik van gas tegen de Koerden in Halabja door Saddam Hussein - het regime denkt dat het dit met een hoge mate van straffeloosheid kan doen. Geen van beide lijkt momenteel in SyriŽ het geval te zijn.
 
De ervaringen met Saddam Husseins niet bestaande massavernietigingswapens leren dat bewijs moet geleverd worden voor een publiek forum, waar adequaat kan worden doorgevraagd. Als de Britse en Franse regeringen bewijzen zoals grondmonsters hebben, moeten die niet alleen gedeeld worden met VN-onderzoekers, maar de hele bewijsketen die aangeeft hoe ze aan de monsters zijn gekomen moet publiek worden gemaakt.
 
Peter Beaumont in The Guardian, 25 april 2013
 

Onvertaalde berichten:

IsraŽlische leger gaat gebruik witte fosfor staken
Het leger van IsraŽl heeft gezegd dat het op korte termijn stopt met het gebruik van witte-fosforbommen, na jarenlange internationale kritiek op het gebruik van deze brandbommen in dichtbevolkte Palestijnse gebieden.
The Associated Press (VS), 25 april 2013
 
VS begaan iedere week Boston-bomaanslag in Pakistan, Yemen en Afghanistan
De bomaanslag in Boston veroorzaakte drie doden en meer dan honderd gewonden. Sommigen hebben voorgesteld om de rechtsorde te omzeilen in de vervolging van de dader. Maar in Pakistan voeren de VS zelf onwettige bomaanvallen uit, die nog steeds de dood van onschuldigen veroorzaken.
Antiwar.com (VS), 24 april 2013
 
Sterke toename aantal burgerslachtoffers in Afghanistan
Het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan is met bijna 30 procent toegenomen in de eerste drie maanden van 2013, aldus een VN-gezant.
Agence France-Presse (Fr.), 24 april 2013
 
Bomaanslagen Boston hebben monster gewekt
Een overdreven reactie op de aanslagen kan enorme, opgeblazen staatsorganen tot gevolg hebben, die buitensporig grote macht hebben en op de verkeerde mensen jagen.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 21 april 2013
 
Militiaire dreigementen VS aan Iran werken niet
Verklaringen door Amerikaanse politici die dreigen met militaire aanvallen op Iran zijn niet effectief of zelfs contraproductief.
Al-Monitor (VS), 21 april 2013
 
Helft Syrische bevolking 'zal tegen einde van dit jaar hulp nodig hebben'
De Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN heeft gezegd dat de Syrische crisis de ergste humanitaire ramp kan worden waar zijn organisatie tot dusver mee te maken heeft gehad.
The Guardian (GB), 19 april 2013
 
Rode Kruis: veiligheidssituatie Afghanistan verslechtert
Het Internationaal Comitť van het Rode Kruis heeft gewaarschuwd dat de veiligheidssituatie in heel Afghanistan aan het verslechteren is terwijl militanten het slagveld overstromen en aanvallen uitvoeren in een mogelijk beslissende periode in de bijna 12 jaar oude oorlog.
Associated Press (VS), 19 april 2013
 
Miljardenverkoop Amerikaanse wapens aan IsraŽl en twee Arabische landen
Het Amerikaanse ministerie van Defensie zal binnenkort een wapencontract sluiten voor tien miljard dollar aan Amerikaanse wapens met IsraŽl, Saudi-ArabiŽ en de Verenigde Arabische Emiraten. Het contract voorziet in de levering van raketten, gevechtsvliegtuigen en troepentransport om een eventuele toekomstige bedreiging vanuit Iran het hoofd te bieden.
The New York Times (VS), 18 april 2013
 
Rapport dringt bij Witte Huis aan op heroverweging Iran-sancties
Een commissie van vroegere hoge Amerikaanse functionarissen en experts van buitenaf heeft een verrassend kritisch oordeel geveld over Amerikaanse diplomatie jegens Iran.
The New York Times (VS), 17 april 2013
 
Europeanen doen stap naar verlichting olie-embargo SyriŽ
Leden van de Europese Unie hebben een voorlopig akkoord bereikt dat voorziet in de verlichting van het embargo op olie-export vanuit SyriŽ. Dit is onderdeel van inspanningen om door de Syrische oppositie beheerste olierijke gebieden in staat te stellen tot het ontwikkelen van een eigen economische basis.
The New York Times (VS), 17 april 2013
 
Nucleair OriŽntalisme
Als Iran en Noord-Korea rationele redenen blijken te hebben om het bezit van kernwapens na te streven, en waarschijnlijk rekening zullen houden met dezelfde realiteit van nucleaire afschrikking die de VS en de Sovjet-Unie in toom hield tijdens de Koude Oorlog, hoe zit het dan met de rationaliteit van het Amerikaanse beleid?
Al Jazeera (Qatar), 17 april 2013
 
Tony Blair en Irak: bezwarend bewijs
Geheime getuigenis van Britse inlichtingendienst in Chilcot-onderzoek toont aan dat oud-premier 'LibiŽ als grotere dreiging beschouwde'.
The Independent (GB), 7 april 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |