menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 20, 2013
13 mei

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Amerikaans-Russisch akkoord over SyriŽ-conferentie leidt tot hoop en scepsis
 
Het in Moskou tussen de VS en Rusland bereikte akkoord om te proberen een internationale conferentie bijeen te roepen, die een oplossing moet vinden voor de nu twee jaar durende burgeroorlog in SyriŽ, heeft gemengde reacties opgeroepen.
 
De ministers van Buitenlandse zaken Kerry en Lavrov besloten samen om het lange tijd sluimerende Communiquť van GenŤve, dat was opgesteld na een vergadering van de onder auspiciŽn van de VN bijeengeroepen Actiegroep voor SyriŽ, tot nieuw leven te wekken. Hierin staat een oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren, het vormen van een gezamenlijke overgangsregering door vertegenwoordigers van het regime van president Assad en de oppositie en het houden van nieuwe verkiezingen voor het parlement en de president.
 
Dit proces was nooit op gang gekomen, gedeeltelijk vanwege de eis van de oppositie Ė stilzwijgend en soms expliciet gesteund door Washington Ė dat Assad zou aftreden als voorwaarde vooraf voor onderhandelingen en de vastbesloten afwijzing van deze voorwaarde door Moskou.
 
Maar nu lijkt het er op dat de regering Obama in dit opzicht het verschil van mening heeft verkleind. Kerry lijkt akkoord te zijn met het standpunt van Moskou dat Assad niet hoeft af te treden om de onderhandelingen te laten beginnen. Lavrov heeft van zijn kant laten weten niet geÔnteresseerd te zijn in het lot van bepaalde specifieke personen.
 
Dit alles vindt plaats te midden van toenemende druk op Obama om de interventie door de VS te escaleren. Het tot leven wekken van een diplomatiek proces lijkt aantrekkelijk voor de Amerikaanse regering. Tegelijkertijd denken de meeste commentatoren dat de kans op snelle vooruitgang gering is.
 
Lees de hele beschouwing van Jim Lobe bij Inter Press Service, 9 mei 2013
 

Onvertaalde berichten:

VS kunnen geen nieuw SyriŽ maken
Ten eerste: de Verenigde Staten bezitten ongetwijfeld alles wat nodig is om het regime van Bashar Assad omver te werpen. Ten tweede: als Washington eenmaal met Assad heeft afgerekend zoals het destijds deed met Saddam Hussein, is de kans dat de VS alles in SyriŽ in orde kunnen maken zo ongeveer gelijk aan nul.
The Boston Globe (VS), 8 mei 2013
 
VN-onderzoeker Carla del Ponte: Syrische rebellen gebruiken mogelijk gifgas
Een leidinggevend lid van een onderzoekscommissie van de Verenigde Nates zegt dat er "sterke concrete verdenkingen zijn, maar nog geen onweerlegbaar bewijs" dat Syrische rebellen het zenuwgas sarin hebben gebruikt.
Los Angeles Times (VS), 6 mei 2013
 
De harde waarheid: na IsraŽlische luchtaanvallen zijn wij ook betrokkenen
Laten we eens zien of de VS en de EU de IsraŽlische luchtaanvallen op SyriŽ zullen veroordelen. Ik betwijfel het. En erover zwijgen betekent goedkeuring.
Robert Fisk in The Independent (GB), 5 mei 2013
 
Het Vietnam-syndroom
Als het gaat om Irak en Afghanistan, zijn we dan bezig om onszelf hetzelfde leugenverhaal te vertellen als in 1975, en het nog te geloven ook?
Los Angeles Times (VS), 5 mei 2013
 
Accountantscontrole werpt twijfel op over aantal door VS getrainde Afghaanse soldaten
Terwijl de regering-Obama zich opmaakt om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan, zijn schattingen over de omvang van de Afghaanse troepenmacht die is getraind om de veiligheid van het land te waarborgen opeens schimmig geworden, en mogelijk onbetrouwbaar.
McClatchy Washington Bureau (VS), 3 mei 2013
 
Burgeroorlog in Irak is al begonnen
Iraakse leiders vrezen dat het land in snel tempo afglijdt naar een nieuwe burgeroorlog die "erger zal zijn dan SyriŽ."
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 2 mei 2013
 
De VS en chemische wapens: geen poot om op te staan
Het Amerikaanse beleid op het gebied van chemische wapens is zů inconsequent en door politieke overwegingen bepaald, dat de Verenigde Staten niet bepaald in een positie zijn om het voortouw te nemen in een reactie op het eventuele gebruik van zulke wapens door SyriŽ.
Foreign Policy In Focus (VS), 2 mei 2013
 
Creatief schrijven in de Wall Street Journal
Een spelletje dat je kunt spelen met ťťn van de recente bijdragen aan de opiniepagina van de Wall Street Journal: het stuk van Andrew Roberts van 1 mei, waarin verschillende historische voorbeelden worden aangehaald ter rechtvaardiging van een preventieve aanval van IsraŽl op Iran. De uitdaging: hoeveel onverholen fouten kun je vinden in ťťn kort artikel?
Stephen M. Walt in Foreign Policy (VS), 2 mei 2013
 
De impact en de moraliteit van drones op Yemen
De 24-jarige Yemenitische schrijver en activist Ibrahim Mothana bericht welsprekend en verhelderend over wat de VS zijn land aandoen.
Glenn Greenwald in The Guardian (GB), 1 mei 2013
 
VN-organisatie veroordeelt massale ontheemding Palestijnse vluchtelingen in SyriŽ
Palestijnse vluchtelingen in SyriŽ worden gedood, gewond en raken ontheemd in grotere aantallen dan ooit tevoren door het gewapende conflict dat vluchtelingenkampen in het hele land blijft overspoelen.
Persbericht UNWRA (UN), 30 april 2013
 
LibiŽ heeft te kampen met toenemende islamistische dreiging
Diplomaten waarschuwen dat militanten, die Mali uitgedreven zijn door de westerse interventie daar, nu doelen onder vuur nemen in de Libische hoofdstad Tripoli.
The Guardian (GB), 28 april 2013
 
Bommen in Boston zwengelen terreur-paradigma aan
Terwijl de vragen over de bommen tijdens de Boston-marathon zich opstapelen, lijkt ťťn punt in ieder geval duidelijk. De bomaanslagen hebben de steun doen toenemen voor de wereldwijde 'oorlog tegen terreur' op een moment dat de angst onder het publiek juist minder werd en er meer twijfels over uitgesproken werden in het Congres en de media.
Tom Hayden in ZNet (VS), 27 april 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |