menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 22, 2013
27 mei

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Is dit echt een ommekeer in het Amerika van na 11 september?
 
Paul Woodward van War in Context levert commentaar op de redevoering van president Obama:
 
Obama zei: “Ik wil hier eens en voor altijd vaststellen dat de regering tegen de grondwet zou handelen als ze zonder vorm van eerlijk proces een Amerikaans burger gericht zou doden - met een drone of een jachtgeweer - en geen Amerikaanse president zou gewapende drones moeten inzetten boven Amerikaans grondgebied.”
 
Woodward stelt dat Obama hier de uitdrukking “eerlijk proces” gebruikt als een term die door de regering naar eigen believen kan worden ingevuld. Zijn idee van een eerlijk proces komt neer op weinig meer dan een ordelijke interne procedure, maar in het Amerikaanse recht horen bij het begrip proces bepaalde specifieke elementen, waarvan een van de belangrijkste het principe is dat iemand die wordt beschuldigd van een misdaad recht heeft op een verdediger.
 
Woodward vraagt zich af wie dan de advocaat was van de Amerikaans-Yemenitische prediker Anwar Awlaki, voordat Obama besloot hem te executeren. Waar is het bewijs voor de beschuldigingen tegen Awlaki en wie anders dan zijn feitelijke aanklagers heeft naar dat bewijs gekeken?
 
Een hoofdredactioneel commentaar in de New York Times zegt: “De erkenning van het doden van de heer Awlaki in 2011 en, nog belangrijker, het verschaffen van overtuigend bewijs dat hij bezig was met het organiseren van terroristische aanslagen en niet alleen jihad predikte op internet, was een hoogst noodzakelijke stap.”
 
Maar, vraagt Woodward, hebben de schrijvers van dit commentaar dat “overtuigend bewijs” zelf gezien of maken ze, als zoveel journalisten, geen onderscheid tussen verwijzingen naar ongezien bewijs en dat bewijs zelf. Met andere woorden geloven ze de president blindelings?
 
De slotconclusie van Woodward is dat we nu langzamerhand het punt wel zijn gepasseerd waarop we nog de naïeve hoop kunnen koesteren dat welke speech van Obama dan ook een “belangrijke ommekeer” betekent (zoals de New York Times de vorige dag had geschreven).
 
Als Bush een roekeloze 'doener' was, dan is Obama een koele 'toeschouwer' – de man wiens speeches blijven klinken als een verlanglijst van dingen die hij zou doen als hij president was.
 
Lees het hele verhaal bij War in Context, 24 mei 2013
 

Onvertaalde berichten:

Was de moord op een Britse soldaat 'terrorisme'?
Onder welke definitie van de term valt deze gruwelijke gewelddaad wél maar de daden van de VS, Groot-Brittannië en hun bondgenoten niet?
Glenn Greenwald in The Guardian (GB), 23 mei 2013
 
"Britten gaven meer steun aan CIA-ontvoeringen dan gedacht"
Het 'Rendition Project' laat doorschemeren dat vliegtuigen die in verband stonden met geheime gevangenoperaties ruimschoots meer dan 1500 keer op Britse vliegvelden geland zijn.
The Guardian (GB), 22 mei 2013
 
Syrië heeft geen reden om chemische wapens te gebruiken
Na het fiasco over Iraakse massavernietigingswapens zijn mensen in de gehele wereld terecht sceptisch over beweringen dat er gifgas gebruikt is in Syrië.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 19 mei 2013
 
Drie in het oog lopende hypocriete punten in Iran-beleid Obama
Amerikanen moeten stoppen om naar de 'slechterikken' te wijzen waar Washington ons zo graag voor waarschuwt, en acht gaan slaan op de misdaden van hun eigen regering.
The Huffington Post (VS), 16 mei 2013
 
Ondanks het gruwelijke geweld moeten de VS uit Syrië wegblijven
De vraag die bijna iedereen stelt die de gruwelijkheden in Syrië volgt, zoals ze zich de afgelopen twee jaar hebben ontvouwd, is: "Wat kunnen we doen?" Het kort antwoord is helaas: "niet veel".
Stephen Zunes in Foreign Policy in Focus (VS), 15 mei 2013
 
Nucleaire verschrikking in het Midden-Oosten
Iraanse steden zijn - door geografische ligging, klimaat, bouwwijze en bevolkingsdichtheid - bijzonder kwetsbaar voor aanvallen met kernwapens, volgens een nieuwe studie. Het is de eerste openbaar vrijgegeven wetenschapelijke inschatting van wat een nucleaire aanval in het Midden-Oosten feitelijk zou kunnen betekenen voor mensen in de regio.
Nick Turse in TomDispatch (VS), 12 mei 2013
 
Vertrek uit Afghanistan is een verhuisklus van 7 miljard voor VS
Terwijl de gevechten doorgaan zijn de VS bezig met een klus om het grootste deel van zijn troepen uit Afghanistan terug te trekken tegen het eind van volgend jaar. Een klus waarvan de kosten tot 7 miljard dollar kunnen oplopen.
Bloomberg (VS), 12 mei 2013
 
Wie gaat er schreeuwen over Afghanistan?
Het is begrijpelijk dat de massabeweging voor beëindiging van de Afghanistan-oorlog verdwenen is onder beloften van vrede en de dwingende eisen van andere crises. Niettemin zal de 'afronding' serieus en nauwlettend gevolgd moeten worden om te voorkomen dat ze verstikt raakt in een politiek en militair moeras.
ZNet (VS), 11 mei 2013
 
Nieuw onderzoek: VS én Somalische rebellen schuld aan hongersnood van 2011
"Machtige mensen hebben het voorrecht dat ze de realiteit kunnen ontkennen", zo stelde de Somalische geleerde Abdi Samatar toen hij de oorzaken uitlegde van de Somalische hongersnood van 2011 op het moment dat die huishield onder de bevolking. De Somalische rebellen, niet machtig genoeg om de werkelijkheid tegenover de wereld te ontkennen, zijn in brede kringen veroordeeld voor het verhinderen van humanitaire hulp. Voor de tweede hoofddader is het een ander verhaal.
ZNet (VS), 11 mei 2013
 
Pakistaans gerechtshof: drone-aanvallen zijn oorlogsmisdaad
Een Pakistaans gerechtshof heeft de Amerikaanse drone-aanvallen in de stammengebieden van het land illegaal verklaard. Uitgaand van de stelling dat de aanvallen tot oorlogsmisdaad verklaard moeten worden omdat ze onschuldigen doden heeft het hof ook de Pakistaanse regering opgeroepen om stappen te ondernemen voor een VN-resolutie tegen dergelijke aanvallen.
Times of India (Ind.), 10 mei 2013
 
Tientallen burgers gedood in Israëlische operatie tegen Gaza vorig jaar
Ongeveer de helft van de Palestijnen die gedood werden tijdens operatie 'Pillar of Defence' van vorig jaar november waren burgers, aldus een nieuw rapport van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem.
Xinhua (China), 9 mei 2013
 
Europa en de politiek van Syrische olie
De Europese resolutie die vorige maand werd aangenomen om het embargo op te heffen op levering van olie-materieel aan en het betrekken van olie van de Syrische oppositie was een mijlpaal in de Syrische crisis. Het regime gelooft op zijn beurt dat dit een teken is van een nauw verband tussen de motieven van de burgeroorlog in Syrië en de toekomst van olie in het land.
Al-Monitor (VS), 9 mei 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |