menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 24, 2013
10 juni

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Klokkenluider Manning riskeert doodstraf
 
Loden Vanoost, van 1995 tot 2003 lid van het Belgische parlement voor de groene partij Agalev, schrijft bij Dewereldmorgen over het proces tegen Bradley Manning:
 
“Om het kort samen te vatten, Bradley Manning wordt er van beschuldigd de bron te zijn van honderdduizenden documenten die WikiLeaks in de loop de voorbije jaren gepubliceerd heeft. Het gaat dan in hoofdzaak over de zogenaamde 'Iraq War Logs', de ‘Afghan War Logs’, correspondentie van het ministerie van buitenlandse zaken en meest belangrijk van al, de zogenaamde ‘Collateral Murder’ video.
 
Op die beeldband is te zien hoe een helikopterbemanning meerdere burgers, die geen enkele bedreiging vormen, worden doodgeschoten – met inbegrip van kinderen en de bemanning van een toesnellende ambulance. Het is deze video die WikiLeaks als organisatie definitief op de kaart heeft gezet.
 
Uit zijn toespraak blijkt dat Bradley Manning zeer goed bewust is van wat hij gedaan heeft en waarom, eveneens van de risico’s die hij daarmee neemt. Zijn verdediging zal dan ook duidelijk zijn. De wetsovertredingen waar hij schuldig voor pleit heeft hij begaan omdat hij aan een hogere wet beantwoordde.
 
Het is immers zo dat elke Amerikaanse soldaat de plicht heeft oorlogsmisdaden te rapporteren aan zijn oversten. Vermits zijn oversten hem dat verboden, heeft hij het als zijn morele plicht beschouwd deze oorlogsmisdaden openbaar te maken. Manning vervulde zo zijn wettelijke plicht om onwettige bevelen niet op te volgen.”
 
Lees het hele artikel bij Dewereldmorgen.be, 4 juni 2013.
 
Volg het proces Manning tijdens de zittingsdagen op het blog Bradley Manning moet vrij!
 

Onvertaalde berichten:

Baggerpraat van Amerikaanse generaals
Veel spreekbuizen van het Pentagon en het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken zijn niet effectiever in hun pogingen tot communicatie dan de belachelijke wartaal van de opstellers van spam-mail.
CounterPunch (VS), 7 juni 2013
 
Kan Pakistan vrede maken bij de buren?
Nawaz Sharif is terug aan de macht op een moment dat een nieuwe ronde onderhandelingen over Afghanistan mislukt zijn. Zijn terugkeer op het toneel is mogelijk de beste hoop voor diegenen die een politieke oplossing nastreven.
The New York Times (VS), 5 juni 2013
 
De 'no-plan'-zone
Bescheiden maatregelen om de Syrische rebellen bij te staan zullen Assad niet omver werpen. En ondanks hun ontkenning hiervan willen zelfs de haviken in Washington niet verder gaan dan dat.
Foreign Policy (VS), 5 juni 2013
 
Wat Turkije ons zou moeten vertellen over traangas
In de afgelopen dagen heeft de Turkse regering duizenden traangaspatronen afgevuurd op haar eigen burgers. De straten én de krantenkoppen zijn er vol van. Maar hoeveel weten we werkelijk over traangas - in Turkije en in de rest van de wereld?
Common Dreams (VS), 4 juni 2013
 
Wie heeft er het meest bij te winnen als het moorden in Syrië doorgaat?
Alle betrokken partijen hebben hun eigen agenda's, en geen daarvan lijkt een staakt-het-vuren op de lijst te hebben... tot dusver.
The Independent (GB), 2 juni 2013
 
Syrië: we moeten nieuwe oorlog in Midden-Oosten stoppen
Syrië - en het Midden-Oosten - zitten in ernstige problemen. Maar om militaire escalatie voor te stellen als reactie op schimmige, onzekere aantijgingen van chemische wapens, of een 'no-fly'-zone op te leggen omdat Israël Syrië aangevallen heeft, laat staan dreigen met militair geweld om een regime omver te werpen, is een veel te gevaarlijke route. Dat hebben we eerder gezien.
Phyllis Bennis in Red Pepper (GB), 1 juni 2013
 
Geïrriteerd door warboel Syrische oppositie houden VS miljoenen aan beloofd geld achter
De Verenigde Staten houden 63 miljoen dollar vast dat ze beloofd hadden aan de voornaamste Syrische oppositiegroep omdat de regering-Obama gefrustreerd is door de chaos in de organisatie. Men zoekt naar geloofwaardiger partners om te steunen in de opstand tegen de Syrische president Bashar Assad, zo zeggen welingelichte functionarissen.
McClatchy Washington Bureau (VS), 31 mei 2013
 
Een tragische herinnering dat oorlogsmisdadigers vervolgd moeten worden
Het stof in Irak komt aanrollen over de lange wegen die de vingers zijn van de woestijn. Het gaat in je ogen, neus en keel zitten. Het wervelt rond in markten en op schoolpleinen; en het draagt, volgens Dr. Jawad Al-Ali, "de kiemen van onze dood".
John Pilger in CounterPunch (VS), 31 mei 2013
 
Nieuw boek: Afghaanse oorlog heeft Groot-Brittannië meer dan 37 miljard pond gekost
Frank Ledwidge, de schrijver van de vernietigende studie 'Investment in Blood', zegt dat de mislukte, bloedige campagne 2000 pond per Brits huishouden heeft gekost.
The Guardian (GB), 30 mei 2013
 
Velen in Midden-Oosten tegen beslissing EU over wapenembargo Syrië
Het besluit van de Europese Unie om een Syrisch wapenembargo te laten verlopen - en zo de weg te banen voor lidstaten om Syrische rebellen te bewapenen - kreeg een warme ontvangst van veel politici in Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Maar deze stap is veel meer omstreden in het Midden-Oosten, waar opiniepeilingen hebben laten zien dat mensen over het algemeen tegen buitenlands militair ingrijpen zijn.
The Washington Post (VS), 29 mei 2013
 
Afghanistan: zijn we echt toe aan het eindspel?
Niets vat de totale mislukking van de Afghaanse oorlog, de langste oorlog ooit van Amerika, beter samen dan internationale troepen die in een hinderlaag lopen terwijl ze als een haas het land uit proberen te komen.
Foreign Policy in Focus (VS), 28 mei 2013
 
Hoe we de Syrische revolutie verloren hebben
Hoe kon een ooit inspirerende en nobele volksopstand, die riep om vrijheid en mensenrechten, ontaarden in een orgie van bloeddorstig sectarisch geweld? Was het totaal onvermijdelijk of had het ook anders gekund?
Al-Monitor (VS), 28 mei 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |