menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 28, 2013
8 juli

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
De coup in Egypte - een Arabische winter?
 
De Verenigde Staten betitelen de omverwerping van het Egyptische regime Morsi door de militairen niet als een "coup", omdat in dat geval de 1,3 miljard dollar aan hulp aan het leger van dat land moet worden opgeschort. Net zo'n geval deed zich voor in Honduras in 2009, toen de aanvankelijke omschrijving van het gebeuren door president Obama als een militaire coup werd ingetrokken, zodat de hulp kon blijven stromen naar de nieuw geïnstalleerde kernregering aldaar. Een overeenkomstige Orwelliaanse logica liet onze veiligheidshaviken de diverse verkiezingsoverwinningen van Hugo Chávez in Venezuela van de hand wijzen als "illegitiem" en tegelijkertijd de Amerikaanse rol in de couppoging van 2002 verdonkeremanen. In Haïti werd de verkiezing van Jean-Bertrande Aristide in 2000 van de hand gewezen als "illegitiem", terwijl de coup van 2004 waarbij Aristide verklaarde te zijn "gekidnapped" door de Verenigde Staten in de officiële lezing werd beschreven als een noodzakelijke transitie. (...) Daarom verstuiken de woordvoerders van de VS - en de stemmen in de grote media - vrijwel hun tong bij het beschrijven van Egypte. Een coup is nooit een coup totdat de machthebbers hem zo noemen.
 
De Moslimbroederschap heeft beslist autoritaire neigingen en de ambitie om de macht ten eigen bate te benutten. Die houding valt ook te begrijpen als het resultaat van het met succes overleven als ondergrondse beweging gedurende tientallen jaren van martelingen, gevangenschap, infiltratie en uitbanning tijdens de door VS gesteunde dictatuur van Moebarak. Zulke clandestiene bewegingen lukt het vaak niet om een overgang naar een meer open en democratische instelling tot stand te brengen, of ze vallen in fragmenten uiteen. Na jarenlange uitsluiting zien ze hun aspiraties voor erkenning als het enige belangrijke. Maar hun verslagen vijanden weigeren precies die legitimiteit aan hen te geven. Kijk voor een parallel geval naar het grote aantal blanke rechtse Amerikanen dat weigert om de legitimiteit van Barack Obama als onze gekozen president te erkennen. Hetzelfde geldt voor de vijanden van Morsi en de Broederschap in Egypte. De resulterende patsituatie is funest voor systemen die vertrouwen op wederzijdse erkenning en samenleven; in de analyse van de International Crisis Group wordt het een voorspelling die zelf ervoor zorgt dat ze uitkomt:
 
"Hoe meer de oppositie obstructie pleegt en oproept tot het aftreden van Morsi, des te meer wordt de overtuiging van de islamisten bevestigd [dat] hun recht om te regeren nooit erkend zal worden; hoe meer de Broederschap vooruitholt, des te meer bevestigen ze het beeld van de anderen over hun plannen om de macht te monopoliseren."
 
Lees het hele artikel van Tom Hayden in the Nation, 7 juli 2013.
 

Onvertaalde berichten:

Alle ogen op leger in Egypte
Voor Morsi is het einde bereikt. Maar de Militaire Raad moet niet de rampzalige fouten herhalen die Egypte in de huidige situatie hebben gebracht.
The Guardian (GB), 3 juli 2013
 
Amerikanen geobsedeerd door belang Midden-Oosten en oplossen Israëlisch-Palestijns conflict
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft sinds zijn aantreden al vijf reizen gemaakt naar het Midden-Oosten, en probeert koortsachtig om onwillige Israeli's en Palestijnen te bewegen tot hervatting van vredesbesprekingen, vóór een waarschijnlijk verdeeld VN-debat over het Midden-Oosten begint in september. De vraag naar het 'waarom' wordt echter nooit gesteld.
Antiwar.com (VS), 3 juli 2013
 
Iran importeert voor raketten geschikt metaalerts uit Europa
Gebruikmakend van een maas in de Westerse sancties is Iran bezig met de import van hoogwaardig geraffineerd aluminiumerts van verschillende Europese landen. Teheran zou het metaal kunnen gebruiken voor pantsering en onderdelen van raketten.
Reuters (GB), 2 juli 2013
 
Amerikaanse drone-aanvallen dodelijker voor Afghaanse burgers dan bemande luchtaanvallen
Een onderzoek naar één jaar uit het conflict spreekt de beweringen tegen dat robotvliegtuigjes nauwkeuriger zijn dan hun bemande tegenhangers.
The Guardian (GB), 2 juli 2013
 
Eén op zeven Canadese soldaten komt terug uit Afghanistan met psychische problemen
Bijna veertien procent van de leden van de Canadese strijdkrachten die gediend hebben in de Afghanistan-missie zijn gediagnosticeerd met een psychische stoornis die direct verband houdt met hun tijd aldaar. Dit stelt een militair onderzoek, waarvan sommigen zeggen dat het de grotere omvang van het probleem niet eens weergeeft.
The Canadian Press (Can.), 2 juli 2013
 
Waarom zit Washington er altijd naast met Iran?
De klinkende verkiezingsoverwinning van Rouhani werpt licht op tenminste drie factoren die bijdragen tot een systematisch verkeerde interpretatie van wat er gebeurt in Iran.
Al Jazeera (Qatar), 1 juli 2013
 
Beeld in buitenlandse media van conflict Syrië is gevaarlijk inaccuraat
Het is naïef om niet onder ogen te zien dat beide zijden in het conflict in staat zijn om de feiten te manipuleren als dit zo uitkomt voor hun eigen belangen.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 30 juni 2013
 
Kunnen besprekingen met Taliban nieuw leven krijgen na debâcle in Doha?
Voor de derde keer in twee jaar wachten de VS, de Afghaanse regering en bemiddelaars van de Taliban op de hervatting van hun dialoog over een vreedzaam einde aan de oorlog in Afghanistan.
BBC News (GB), 29 juni 2013
 
Gebrek aan manschappen en expertise houdt Afghaanse luchtmacht-eenheid aan grond
Het Pentagon is bezig om meer dan driekwart miljard dollar uit te geven aan helikopters en ander vliegend materieel voor een Afghaanse luchtmacht-eenheid die niet genoeg manschappen en expertise heeft om het materieel te gebruiken en te onderhouden. Deze waarschuwing werd gegeven door de Amerikaanse Speciale Inspecteur-Generaal voor de Wederopbouw van Afghanistan.
Associated Press (VS), 28 juni 2013
 
Verbiedt VN-wapenhandelsverdrag Amerikaanse hulp aan Syrische rebellen?
Voorstanders van het VN-wapenhandelsverdrag stellen dat dit verdrag de aangesloten staten niet alleen verbiedt om de Syrische oppositie te steunen, maar ook toekomstige opstanden tegen andere totalitaire regimes.
The Foundry (Heritage Foundation, VS), 27 juni 2013
 
Kloof tussen gewapende Syrische rebellen en burger-activisten in Aleppo
De scheuring tussen burger-activisten en gewapende revolutionairen is nog nooit zo wijd geweest sinds het begin van de Syrische opstand, en het wordt alleen maar erger.
Al-Monitor (VS), 27 juni 2013
 
We zijn nog geen 'rode lijnen' over als het om Syrië gaat
Het land is al overspoeld met wapens, en deze hebben de grens bereikt van wat er veilig aan de rebellen gegeven kan worden.
Alastair Crooke in The Guardian (GB), 16 juni 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |