menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 31, 2013
29 juli

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Een verschuivend evenwicht
 
Generaal Sisi heeft zichzelf benoemd tot vice-minister-president en een regering zonder islamisten gevormd, die voor de helft bestaat uit leden van het oude Ďdiepeí staatsapparaat. Het zal niet zo lang duren voor de idealistische jongeren van de middenklasse in Cairo beginnen te beseffen dat ze een systeem ŗ la Mubarak, maar dan zonder Mubarak, hersteld hebben. Dit zal de EU en de VS behoorlijk in de problemen brengen. Ze hebben gekozen voor de lijn van ďlaten we verder gaan en niet kinderachtig doen over de machtsgreep van het legerĒ. Kortom het Westen is - en eigenlijk zonder daar een duidelijk aantoonbaar belang bij te hebben - tekortgeschoten door zich verder te verschansen in het kamp van de Saudiís en de Golfstaten als expliciete regionale partners.
(..)
Maar als het Westen zich zou kunnen verheffen boven de diverse sektarische conflicten in de regio en het star vasthouden aan de sunnitische positie, dan zou het opmerken dat het strategische evenwicht (en de hele wereldorde) aan het verschuiven is. Zo ongeveer in de afgelopen maand is duidelijk geworden dat zowel de Europeanen als de Amerikanen tot hun eigen verbazing beginnen uit te spreken dat Assad een blijvende factor zal blijven en zich nu afvragen wat dit voor hen betekent. Ze zullen ook hebben vastgesteld dat Hezbollah een regionale speler is geworden (na Qusayr) en misschien zelfs hebben waargenomen dat het Iraanse systeem - op zijn eigen ingewikkelde manier - heeft gewerkt.
 
Conflicts Forum (Lib./GB), 19 juli 2013
 
Lees het hele wekelijkse commentaar van Conflicts Forum
 

Onvertaalde berichten:

De hervatting van het vredesproces dat er nooit was
De politieke kooplui, de denktank-experts en mediamensen zijn er allemaal weer bij. Ze willen dat wij geloven dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gedaan heeft wat anderen niet lukte.
Ma'an News Agency (Pal.), 24 juli 2013
 
De uittocht uit SyriŽ: vluchtelingencrisis voor de wereld
Westerse landen, waaronder de VS en Groot-BrittanniŽ, zullen mogelijk het verzoek krijgen om tienduizenden Syrische vluchtelingen op te nemen omdat de uittocht uit de burgeroorlog de landen in de regio te groot wordt. Hiervoor heeft de Hoge VN-Commissaris voor Vluchtelingen gewaarschuwd.
The Guardian (GB), 24 juli 2013
 
Egypte legt Gaza strengste beperkingen sinds jaren op
De nieuwe regering van Egypte heeft de hardste grensbeperkingen sinds jaren opgelegd aan de door Hamas geregeerde Gazastrook. Smokkeltunnels zijn afgesloten, het meeste personenverkeer wordt geblokkeerd. De econonomische schade loopt in de miljoenen.
Associated Press (VS), 24 juli 2013
 
Geen koppeling, graag
Er waren twee interessante ontwikkelingen in de Amerikaanse Midden-Oostendiplomatie in de afgelopen week. De eerste was natuurlijk de aankondiging door minister van Buitenlandse Zaken John Kerry van een voorlopig akkoord om vredesbesprekingen te hervatten tussen IsraŽl en de Palestijnse Autoriteit. De tweede was de verrassend grote steun in het Congres - van zowel Democraten als Republikeinen - voor hernieuwde diplomatie met Iran. Ik hoop nu alleen maar dat deze twee initiatieven niet achter elkaars bestaan komen.
Stephen M. Walt in Foreign Policy (VS), 23 juli 2013
 
Toegeven aan druk uit Witte Huis
Livni piept, Kerry grijpt in - en de EU betaalt.
Counterpunch (VS), 23 juli 2013
 
Wakkeren VS geheime oorlog in SomaliŽ aan?
De veronderstelling was dat de Islamisten in Oost-Afrika op de vlucht waren geslagen. Maar de invallen en geheime verkenningsvluchten worden alleen maar meer.
Foreign Policy (VS), 22 juli 2013
 
De lange oorlog in SyriŽ: waarom de VS erbuiten moeten blijven
Hoe meer de VS en hun bondgenoten zich met SyriŽ gaan bemoeien, hoe meer jihadstrijders zich er waarschijnlijk mee gaan bemoeien. Al-Qaida heeft bewezen dat het floreert onder Amerikaans ingrijpen. Dit is maar ťťn reden om te eisen dat de VS uit SyriŽ wegblijven.
CounterPunch (VS), 22 juli 2013
 
Uitgelekt Pakistaans rapport bevestigt hoog aantal burgerslachtoffers door drones
Een geheim document onthult voor de eerste keer de interne inschatting door de Pakistaanse regering van tientallen drone-aanvallen, en laat grote hoeveelheden burgerslachtoffers zien.
The Bureau of Investigative Journalism (GB), 22 juli 2013
 
Voorstanders van diplomatie richting Iran krijgen onverwachte oppepper
Voor de eerste keer in maanden lijken voorstanders van intensievere diplomatieke betrokkenheid bij Iran sterker te worden in de VS.
Jim Lobe in Inter Press Service (Int.), 20 juli 2013
 
Afghanistan: wat Pakistan wil
Om de Pakistaanse positie te begrijpen in het raadsel dat de toekomst van Afghanistan is, moet men begrijpen dat de twee landen in bepaalde opzichten al lange tijd in elkaar aan het opgaan zijn. Dit komt door de bevolking van circa 35 miljoen Pashtuns, die zich uitstrekt aan beide zijden van de gemeenschappelijke grens.
The New York review of Books (VS), 15 juli 2013
 
Libische olieproductie op hellend vlak door elektriciteitsuitval en protesten
Sinds de omverwerping van Muammar Khadaffi in 2011 is de olie-industrie van LibiŽ doelwit van zowel gewelddadige aanslagen als burgerprotesten. De meest recente uitdaging is een gebrek aan elektriciteit.
Bloomberg (VS), 9 juli 2013
 
Wanneer is een militaire staatsgreep geen staatsgreep? Als het in Egypte gebeurt, kennelijk
Die Westerse leiders die ons vertellen dat Egypte nog steeds op de weg naar 'democratie' is, moeten zich wel realiseren dat Morsi inderdaad gekozen is in een echte, door het Westen goedgekeurde verkiezing.
Robert Fisk in The Independent (GB), 4 juli 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |