menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 50, 2013
9 december

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Pandora en de drones
 
Drones zijn een miljardenindustrie geworden en overal ter wereld bouwen en kopen staten ze. Veel drones worden gebruikt voor verkenning, maar de VS, Groot-BrittanniŽ, Zweden, Iran, Rusland, China, Libanon, Taiwan, IsraŽl, Frankrijk, Duitsland, India, Pakistan, Saoedi-ArabiŽ en de Verenigde Arabische Emiraten hebben allemaal de beschikking over de meer dodelijke varianten. De grootste producent van drones ter wereld is IsraŽl.
 
Iran onthulde onlangs het bestaan van een Fotros-robot, die een raket af kan vuren, naast de Shahad 129 bewapende drone die ze al hadden. China beweert dat zijn Sharp Sword drone een stealth capaciteit heeft (onzichtbaar voor de radar). Een Russische gevechtsdrone komt volgend jaar van de tekentafel. En een Europees consortium van bedrijven uit Frankrijk, ItaliŽ, Spanje, Zweden, Griekenland en Zwitserland ontwikkelt de gewapende Dassault nEURon drone. Tussen 2005 en 2011 is het aantal droneprogramma's in de wereld snel toegenomen van 195 tot 680. In 2001 hadden de VS 50 drones. Vandaag hebben ze er meer dan 7500.
 
Hoewel de voorstanders van drones beweren dat oorlogsvoering door robots de toekomst heeft, vertellen ze er meestal niet erbij wie de meest waarschijnlijke doelen van de drones zijn. Behalve voor verkenningsdoeleinden zijn drones op het moderne slagveld niet erg nuttig, omdat ze te langzaam zijn. Hun voordeel is dat ze zeer lange tijd in de lucht kunnen blijven Ė 24 tot 40 uur is helemaal niet ongebruikelijk Ė en dat hun camera's bevelhebbers een real time beeld geven van wat er gaande is. Ze zijn kwetsbaar in een omgeving met een georganiseerde luchtafweer.
 
Maar boven de stamgebieden van Pakistan, de dorpen op het platteland van Jemen en de Somalische kust zijn ze vrijwel onkwetsbaar. Terwijl ze buiten het bereik van het vuur van kleine wapens vliegen, dat sowieso erg onnauwkeurig is, slaan ze toe zonder waarschuwing. Omdat het favoriete wapen van de drones, de Hellfire raket, sneller dan het geluid gaat, is er geen geluid voorafgaand aan de explosie: een dorpshuis, een voertuig of een verzameling mensen verdwijnen simpelweg in een gloeiende wolk van zware explosieven.
 
Pandora kon de verleiding niet weerstaan om in de doos te kijken die ze had gekregen en liet vervolgens angst, jaloezie, haat, ziekte en oorlog los in de wereld. De doos van de gewapende drones is al open, maar de kwade geesten zijn nog niet volledig ontsnapt. Er is nog tijd om de doos te sluiten en een oorlogswapen te verbieden dat in de eerste plaats gericht is op de machtelozen in de periferie.
 
Lees het hele artikel van Conn Hallinan bij Foreign Policy in Focus, 3 december 2013
 

 

Onvertaalde berichten:

Mali oplossen niet ons werk, zegt Frankrijk
Frankrijk gaat niet voor politieman in Afrika spelen en een gebiedsconflict in Mali oplossen. Dit heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius gezegd, een dag nadat zowel de president van Mali als de separatistische Tuareg-rebellen Parijs bekritiseerden omdat de Fransen te weinig deden.
Reuters (GB), 5 december 2013
 
Pakistaanse politieke partij juicht opschorting van Amerikaanse transporten toe
De partij van vroegere cricketer Imran Khan heeft een "tactisch succes" opgeŽist nadat de Amerikaanse strijdkrachten transporten hebben opgeschort van materieel dat uit Afghanistan wordt afgevoerd via een belangrijke Pakistaanse route. Als reden worden protesten genoemd, die een risico zouden vormen voor de transporten.
AFP (Fr.), 5 december 2013
 
De weg van Irak naar Damascus
Er zijn duizenden Iraakse sji'ieten in SyriŽ, uit ideologische overtuiging maar minstens evenzeer uit economische nood. Het land is bezig om het voornaamste slagveld te worden voor sectarisch conflict in de islamitische wereld.
Patrick Cockburn in The Independent |(GB), 4 december 2013
 
Groot-BrittanniŽ tot over de oren in Amerikaanse vuile oorlogen en doodseskaders
De oorlog tegen terreur is tegenwoordig een eindeloze campagne van moorden door middel van drones en geheime operaties. Een gevaarlijkere wereld ligt op de loer.
The Guardian (GB), 4 Ddecember 2013
 
Gevaar voor spelbederf
Welke lessen voor het Amerikaanse kernenergie-akkoord met Iran schuilen er in het succes van Camp David en de mislukking van Oslo?
Foreign Policy (VS), 3 december 2013
 
Irak dringt bij Turkije aan op halt aan 'smokkel' van olie uit Koerdische noorden
De Iraakse vice-premier Husain al-Shahristani heeft de Turkse ambassadeur in Bagdad ontmoet om te spreken over de oliesmokkel naar Turkije vanuit het Koerdische noorden.
Azzaman (Iraq), 2 december 2013
 
Stop het Amerikaans-Afghaanse veiligheidsakkoord
Hamid Karzai heeft gelijk: het voorgestelde akkoord is een inbreuk op de Afghaanse soervereiniteit en garandeert nog eens tien jaar Amerikaanse bezetting.
The Nation (VS), 30 november 2013
 
Als meeste Amerikaanse soldaten Afghanistan verlaten, blijven huurlingen
Mocht de Afghaanse regering een veiligheidsakkoord tekenen, dan zijn de VS van plan om tussen de 6000 en 9000 Amerikaanse troepen in het land te houden - zelfs na het officiŽle aflopen van de gevechtsmissie eind 2014. Maar ze zouden dan niet de enigen zijn die achterblijven: Amerikaanse troepen zouden vrijwel zeker in aantal overtroffen worden door huurlingen.
NPR (VS), 28 november 2013
 
Amerikaanse functionarissen laten reserves doorschemeren over definitief akkoord met Iran
Maar een paar uur na het "eerste stap"-akkoord tussen Iran en de Verenigde Staten zijn er al aanwijzingen van hogere Amerikaanse functionarissen dat de regering van Barack Obama voorbehouden heeft bij het sluiten van een definitief verdrag dat zou voorzien in het geheel opheffen van economische sancties.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 26 november 2013
 
Volgende stap na akkoord met Iran: eindigen van de stromannen-oorlog in SyriŽ
De VS en Rusland moeten, onder andere, Saudi-ArabiŽ en Iran aan de onderhandelingstafel zetten vůůr de tweede conferentie in GťnŤve.
The Guardian (GB), 26 november 2013
 
Waar het werkelijk om gaat in het Iraanse akkoord
Het voorlopige kernenergie-akkoord met Iran is een belangrijke stap voorwaarts, maar laten we niet het hoofd verliezen bij alle gejuich en schouderklopjes. Waarom? Omdat het Iraanse kernenergieprogramma in feite niet de echte kwestie is.
Stephen M. Walt in Foreign Policy (VS), 25 november 2013
 
Vier mythes over het akkoord van Iran met de P5+1
Het akkoord dat Iran heeft bereikt met de 'P5+1' is historisch. Maar er wordt nu alweer een aantal mythes over verkondigd in de media.
AntiWar.com (VS), 25 november 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |