menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 52, 2013
23 december

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Herlevend gewapend activisme in Mali
 
Functionarissen en strijders zeggen hier dat de gewapende groepen die vorig jaar het uitgestrekte noorden van Mali veroverden zich aan het hergroeperen zijn. De Franse politiek om de strijd tegen de bondgenoten van al-Qaida geleidelijk te beŽindigen wordt daarmee op de proef gesteld. De Malinese functionarissen en mensen die dichtbij de Amerikaanse en Franse inlichtingendiensten staan, zeggen dat duizenden islamisten zich ophouden in de Sahara in de omgeving van Kidal.
 
Frankrijk probeert contact te houden met activisten uit de etnische groep van de Toearegs, het woestijnvolk dat een belangrijke rol speelt bij diverse milities in het gebied. Frankrijk hoopt dat de Toearegs willen gaan deelnemen aan vredesbesprekingen met de regering in de hoofdstad Bamako, 1600 kilometer verderop. Daarom worden sommige radicale militieleiders momenteel met rust gelaten.
 
Maar volgens Malinese regeringsfunctionarissen zijn een aantal Toearegs die Frankrijk de hand boven het hoofd houdt nauw verbonden met al-Qaida in de Islamitische Maghreb. Het zijn veteranen die vroeger in dienst van de Libische sterke man Ghadaffi hebben gevochten.
 
Frankrijk wil eind januari twee derde van de 3000 troepen in Mali terugtrekken, maar nu ziet het ernaar uit dat de operatie heel lang gaat duren, ďtientallen jarenĒ volgens een Franse functionaris.
 
Een complicerende factor is dat de regering van Mali inmiddels arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd voor vooraanstaande Toearegs wegens verraad en terrorisme. Op zijn beurt heeft Frankrijk het Malinese leger verboden Kidal binnen te gaan.
 
Volgens Cheick Aoussa, een commandant van de fundamentalistische Toearegmilitie Ansar Dine, is Frankrijk een mogendheid op zijn retour: ďZe zijn geen echte wereldmacht. Wij trekken sowieso ons eigen plan. Al die westerlingen die hier komen zullen het berouwen. Dat kan ik je beloven.Ē
 
The Wall Street Journal, 19 december 2013
 

Onvertaalde berichten:

Senaatscommissie keurt wet goed over hulp aan militaire regimes
In een zet die een fundamentele verandering kan betekenen in de manier waarop de Verenigde Staten omgaan met uit een staatsgreep ontstane regeringen, heeft de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen een wet goedgekeurd die het makkelijker zal maken om hulp te geven aan landen met een militair regime.
Foreign Policy (VS), 18 december 2013
 
De legende van de Phoenix
Het lijkt er haast op dat de CIA de archieven ingedoken is, het stof heeft geblazen van het Phoenix-programma, en het weer in het spel heeft gebracht als de "drone-oorlog". Voor diegenen die nog niet oud genoeg zijn om het zich te herinneren: het Phoenix-programma wordt meestal aangemerkt als een moordaanslagen-programma en is in het verleden onderwerp geweest van onderzoek door de Amerikaanse Senaat.
Information Clearing House (VS), 18 december 2013
 
Plaatselijk akkoord met Taliban zorgt voor verontrusting in Afghanistan
Een Afghaanse legercommandant in de meest dodelijke hoek van de provincie Helmand heeft een akkoord gesloten met plaatselijke Taliban-opstandelingen over een staakt-het-vuren en het delen van de macht in de regio.
The New York Times (VS), 18 december 2013
 
Egyptische politie ervaart nieuw gevoel: angst voor demonstranten
Sinds president Mohammed Morsi bijna een half jaar geleden door de militairen werd afgezet hebben de interim-leiders sterk op de politie gesteund om straatprotesten neer te slaan en de situatie op de grond te stabiliseren. Tot zover heeft de strategie niet gewerkt.
The New York Times (VS), 17 december 2013
 
De Palestijnse stilte vůůr de storm
Een cultuur van verzet suddert onder het oppervlak in de Palestijnse gebieden, maar ze is langzaam bezig om tot kookpunt te komen.
Amira Hass in Haaretz (Isr.), 15 december 2013
 
Toenemende macht van islamistische groepen in SyriŽ ondermijnt hoop op afzetten Assad
Het Westen wordt op dit moment gedwongen om zijn steun voor de rebellen-alliantie in de Syrische burgeroorlog te herzien, nu groepen die verbonden zijn met al-Qaida terrein winnen.
The Observer (GB), 14 december 2013
 
Waarom zouden we in Afghanistan blijven?
Het Witte Huis stuurt er hard op aan om een aanzienlijk aantal Amerikaanse soldaten in Afghanistan te houden, in tegenspraak met de eerdere belofte van president Barack Obama dat alle soldaten teruggetrokken zouden zijn tegen het einde van 2014.
The Unz Review (VS), 12 december 2013
 
VS hebben ons bedrogen over SyriŽ
Seymour Hersh heeft zijn meest recente verhelderende artikel gepubliceerd over de achterbakse streken van het Amerikaanse veiligheidsapparaat, dit keer met betrekking tot SyriŽ.
Jonathan Cook in The blog from Nazareth (Isr.), 9 december 2013
 
Massamoord in Midden-Oosten gefinancierd door onze vrienden de Saudi's
Iedereen weet waar al-Qaida zijn geld vandaan krijgt, maar zolang het alleen maar om sektarisch geweld gaat weet het Westen van niets.
Patrick Cockburn in The Independent(GB), 8 december 2013
 
Politie Marokko sloeg demonstranten Westelijke Sahara in elkaar
De Marokkaanse politie heeft met geweld een vreedzaam protest onderdrukt in de Westelijke Sahara. Het protest keerde zich tegen een gepland visserij-akkoord tussen de EU en Rabat, dat zich uitstrekt tot de wateren van het betwiste gebied.
Agence France Presse (Fr.). 8 december 2013
 
LibiŽ: zeven miljard dollar verloren door stakingen in oliewinning
Een mengsel van milities, stamleden en ambtenaren heeft zich meester gemaakt van het grootste deel van de oliehavens en olievelden van LibiŽ om meer politieke macht of een beter salaris te eisen. De olie-export, levensader van het land, wordt erdoor verstikt.
Reuters (GB), 7 december 2013
 
De gevaarlijke schurkenstaten die in het Midden-Oosten opereren: VS en IsraŽl
Hoe ver zal IsraŽl gaan om de gevreesde Iraanse kernenergie-capaciteit uit te schakelen onder het voorwendsel van een 'existentiŽle bedreiging'?
Noam Chomsky in AlterNet (VS), 4 december 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |