menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 2, 2014
6 januari

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Oman eens met VS over deal met Iran
 
De Wall Street Journal besteedt aandacht aan de rol van Golfstaat Oman bij de onderhandelingen tussen de VS en Iran. Geheime voorbesprekingen vonden plaats in de hoofdstad Muscat. Tot in de 19e eeuw was Oman een belangrijk rijk in de Indische Oceaan, later kwam het land in enige mate onder Britse invloed, maar bleef onafhankelijk. Het sultanaat heeft belangen bij de plannen voor een gaspijplijn van Iran naar Oman, die zijn gefrustreerd door het Amerikaanse embargo.
 
De steun voor het Iraans-Amerikaanse interim-akkoord over nucleaire activiteiten van Iran staat niet op zichzelf. Deze maand keerde Oman zich op een conferentie in Bahrein tegen de door Saoedi-ArabiŽ nagestreefde verdere militarisering van de Gulf Cooperation Council, het samenwerkingsorgaan van de Golfstaten. En een zakenman uit Oman speelde een rol bij de vrijlating van drie Amerikaanse wandelaars, die de Iraanse grens waren overgestoken en beschuldigd werden van spionage.
 
The Wall Street Journal, 29 december 2013
 

Onvertaalde berichten:

Afghanistan-Pakistan: De heimelijke oorlog
Nu de terugtrekking van Amerikaanse troepen op handen is, is een grotendeels over het hoofd gezien conflict potentieel explosief geworden.
The Diplomat (Aus./Japan), 1 januari 2014
 
VS woedend over Afghaans plan om gevangenen vrij te laten
Slechts een paar maanden nadat de Amerikanen het beheer van alle detentie-operaties in Afghanistan uit handen hebben gegeven, heeft de regering van president Hamid Karzai in stilte het plan opgevat om tientallen gevangenen vrij te laten. Amerikaanse en Afghaanse functionarissen hebben gezegd dat het hierbij onder andere gaat om opstandelingen die Amerikanen aangevallen hebben en dit waarschijnlijk opnieuw zullen gaan doen.
The New York Times (VS), 31 december 2013
 
Het gevaar van nieuwe sancties tegen Iran
Ondanks het interim-akkoord van GenŤve, dat in november werd bereikt tussen Iran en de zogeheten 'P5+1', heeft een groot aantal Amerikaanse senatoren op 19 december wetgeving voorgesteld om nieuwe sancties aan Iran op te leggen.
The National Interest (VS), 31 december 2013
 
Comitť van IsraŽlische ministers keurt annexatie Jordaanvallei goed
Acht IsraŽlische ministers steunen een wetsvoorstel dat voorziet in IsraŽlische annexatie van de Jordaanvallei, zodat deze IsraŽlisch gebied blijft zelfs in het geval dat er een vredesakkoord wordt bereikt met de Palestijnen.
YNet (Isr.), 29 december 2013
 
Publicatie gesprekken tussen Blair en Bush over Irak-oorlog op handen
De Britse regering werkt aan het vrijgeven van meer dan honderd geheime documenten die een weergave zijn van besprekingen tussen Tony Blair, Gordon Brown en George Bush in de aanloop naar de Irak-oorlog.
The Independent (GB), 29 december 2013
 
Het publiek moet weten wat er aan de hand is met drones
Maar weinig van de politici die zo schaamteloos de voordelen van drones verkondigen hebben een realistisch idee over hoe het feitelijk werkt (en niet werkt).
The Guardian (GB), 29 december 2013
 
Egyptische hardliners winnen terrein, omvang conflict groeit
Het dichtstbevolkte Arabische land gaat het nieuwe jaar in met diepere kloven in zijn samenleving en meer bloedvergieten in zijn straten dan op enig ander punt in zijn moderne geschiedenis. De vooruitzichten voor democratie worden met iedere bomaanslag en arrestatie somberder.
Reuters (GB), 25 december 2013
 
Risico's van revolutie
Het contrast tussen humanitaire principes die aan het begin van revoluties worden verkondigd en het bloedbad aan het einde heeft veel precendenten, al vanaf de Franse revolutie. Maar in de afgelopen twintig jaar is de snelle aftakeling van wat begon als volksopstanden in het Midden-Oosten, de Balkan en de Kaukasus wel bijzonder opvallend.
Patrick Cockburn in London Review of Books (GB), 24 december 2013
 
Assad's geheime levensader: ruwe Iraakse olie uit Egypte
De Syrische regering van president Bashar al-Assad heeft in de afgelopen negen maanden omvangrijke hoeveelheden ruwe olie uit Irak ingevoerd vanuit een Egyptische haven. Dit is deel van een onder de radar gehouden handel die Assad's leger gaande heeft gehouden ondanks sancties van het Westen.
Reuters (GB), 23 december 2013
 
VS morrelen aan deadline voor akkoord om troepen in Afghanistan te houden
Ongeveer een week vůůr het einde van 2013 is de regering-Obama gaan morrelen aan een deadline van 31 december om een akkoord te sluiten dat Amerikaanse troepen in Afghanistan moet houden na 2014.
The New York Times (VS), 23 december 2013
 
Moord in Yemen
De reactie van de Amerikaanse regering en de CIA op een Amerikaanse drone-aanval die half december zo'n zeventien mensen afslachtte op een trouwfeest in Yemen komt hierop neer: geen commentaar.
The Nation (VS), 18 december 2013
 
Amerikaans plan maakt levensvatbare Palestijnse staat onhoudbaar
John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft een groot deel van zijn reputatie verbonden aan een succesvolle uitkomst van IsraŽlisch-Palestijnse onderhandelingen. Hij komt er echter steeds meer voor uit dat een akkoord afhankelijk zal zijn van het tevredenstellen van de IsraŽlische eisen over veiligheid - ongeacht de vraag of deze reŽel zijn.
Jonathan Cook in The National (UAE), 17 december 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |