menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 16, 2014
14 april

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Nieuwe president Afghanistan zal verkiezingen winnen, maar geen volledige controle
 
De naam van Hamid Karzai stond niet op het stembiljet bij de verkiezingen van afgelopen zaterdag, maar er wordt verwacht dat de vertrekkende president van Afghanistan een cruciale politieke speler blijft. Dit kan de relatie van zijn opvolger met de VS ingewikkeld maken.
 
Miljoenen Afghanen zijn gaan stemmen bij de verkiezingen voor het presidentschap en in de provincies. Ze trotseerden daarbij de gewelddadige campagne van de Taliban die ervoor zorgde dat internationale verkiezingswaarnemers wegbleven.
 
Afghanistandeskundigen betwijfelen of een nieuwe president echt een nieuw begin betekent. Dat komt omdat Karzai een belangrijke rol achter de schermen zal blijven spelen, zegt Sarah Chaves van de Carnegie Endowment for International Peace. Chaves en hoge een Amerikaanse militair buiten dienst zeggen dat de rol van Karzai na de verkiezingen vergelijkbaar kan zijn met die van de Russische president Poetin van 2008 tot 2012, toen deze optrad als premier van zijn zelf gekozen opvolger Medvedev.
 
Karzai kan bij de presidentsverkiezingen in 2019 weer meedoen. In de tussentijd zal hij letterlijk in de buurt van de macht verblijven. Hij gaat resideren in een beveiligd complex op een steenworp afstand van het presidentieel paleis in Kabul.
 
Om nu te winnen moet een kandidaat meer dan 50% van de stemmen krijgen. Een veld van acht presidentskandidaten maakt het onwaarschijnlijk dat een kandidaat dit doel in de eerste ronde zal bereiken. De uitkomst zal dan beslist worden in een tweekamp. In zo'n scenario kan Karzai president blijven tot ver in de zomer.
 
Ashish Kumar Sen in de Washington Times, 6 april 2014
 

Onvertaalde berichten:

'Reality check': Amerikaanse imperium hopeloos verloren
Voor de regering-Obama is de buitenlandse politiek een voortdurend blussen van allerlei branden geweest, al sinds het moment dat president George W. Bush het Witte Huis verliet. In feite zijn er meer 'reality checks' geweest dan een mens kan tellen.
Ramzy Baroud in Palestine Chronicle (Pal.), 9 april 2014
 
Klimaatverandering jaagt droogte aan: SyriŽ wordt nog grotere hel
In een onderzoek van 2011 stelden wetenschappers van de Amerikaanse National Oceanographic and Atmospheric Administration vast dat klimaatverandering tenminste gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de vaker voorkomende droogteperioden die het gebied rond de Middellandse Zee teisteren. Zowel veteranen in de analyse van buitenlands beleid als klimaatdeskundigen hebben een bijzonder verlammende golf van droogteperioden aangewezen als ťťn van de factoren die het gewelddadige conflict mogelijk maakten dat zich sindsdien in SyriŽ ontvouwd heeft.
Vice Motherboard (Int.), 9 april 2014
 
IsraŽlische regering deed vredesbesprekingen ontsporen: en wel op deze manieren
Onderhandelen met de IsraŽlische premier Binyamin Netanyahu lijkt op een discussie voeren over het delen van een stuk taart. Dan kijk je naar beneden en zie je dat de ander de helft al opgeslokt heeft. Hier is de top tien van dingen die IsraŽl gedaan heeft om de onderhandelingen op de klippen te laten lopen.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 7 april 2014
 
Taliban krijgen ook stem
Volop onzekerheid rond de presidentiŽle verkiezingen in Afghanistan deze maand. Zelfs als het om de Taliban gaat. Een rapport dat pas gepubliceerd is door de United States Institute of Peace (USIP) beschrijft in detail het debat binnen de Taliban over de verkiezingen.
Foreign Policy (VS), 4 april 2014
 
Oorlog Irak bracht meer PTSD voor dan conflict in Afghanistan
Gevechtsmissies in Irak zijn niet helemaal hetzelfde als in Afghanistan. En onderzoek concludeert steevast dat veteranen die uit Irak terugkomen last blijken te hebben gehad van meer blootstelling aan stressfactoren, en hogere niveau's vertonen van Post Traumatic Stress Disorder (PTSD).
The Washington Post (VS), 3 april 2014
 
Waarom Saudi's in paniek raken
Zoals president Barack Obama opgemerkt moet hebben tijdens zijn bezoek is er een ondertoon van paniek in bijna alles wat het koninkrijk Saudi-ArabiŽ op het moment doet. Of het nu twee jaar lang campagne voeren is om een zetel in de VN-Veiligheidsraad te bemachtigen, en deze direct na de stemming op te geven - of, natuurlijk, het Saudische verzet tegen diplomatie met betrekking tot het Iraanse kernenergieprogramma en het vooruitzicht van dooi in de verhoudingen tussen de VS en Iran.
The National Interest (VS), 3 april 2014
 
Wall Street Journal houdt van Pakistaanse leger
De krant Wall Street Journal heeft een enorme zwakke plek voor het Pakistaanse leger. Maar de krant vermeldt ťťn punt niet: oorlogsmisdaden. Het Pakistaanse leger is verantwoordelijk voor verdwijningen, clandestiene gevangenissen, buitengerechtelijke executies, bombardementen op dorpen, en massale ontheemding van de traditionele volksstammen van Pakistan.
CounterPunch (VS), 31 maart 2014
 
VS betalen prijs voor steun aan Saudisch koningshuis
De relatie tussen de VS en Saudi-ArabiŽ is een aparte relatie: ťťn tussen een reactionaire theocratische monarchie en een republiek die beweert dat ze de grootste vertegenwoordiger is van de seculiere democratie.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 29 maart 2014
 
Goedkeuring Obama voor luchtafweer Syrische rebellen betekent schending Amerikaanse verdragen en politiek - en brengt burgerluchtvaart in gevaar
President Obama overweegt om Syrische rebellen te voorzien van Man-Portable Air Defense Systems (Manpads). Dit zou het einde betekenen van tien jaar Amerikaanse anti-terreurdiplomatie, de levens van vliegtuigpassagiers in gevaar brengen, en de groeiende internationale consensus tegen levering van luchtafweer aan anderen dan staatsinstanties de nek omdraaien.
Syria Comment (VS), 26 maart 2014
 
Vrouwenrechten onder vuur in Irak
Weinigen zullen bestrijden dat de Iraakse regering met haar steeds meer Sji'itische karakter het Sunnitische volksdeel van zich vervreemd heeft - maar wat betekent de steeds grotere sectarische verdeeldheid voor de rechten van vrouwen en meisjes?
OpenDemocracy (VS), 26 maart 2014
 
Huidige 'crisis' rond Iran begon met staatsgreep in 1953
In Manufactured Crisis zet onderzoeksjournalist Gareth Porter de manipulatie en leugens uiteen waar de situatie rond het Iraanse kernenergieprogramma steeds mee gepaard is gegaan.
Truthout (VS), 23 maart 2014
 
De onderhandelde overgang in Yemen - tussen de elite en de straat
Het traject van de politieke overgang in Yemen is veel minder hoopvol dan de diplomatieke taal ons wil doen geloven.
Middle East Centre Blog (GB), 3 maart 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |