menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 18, 2014
28 april

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Van crisis naar catastrofe - de gevaren van interventie
 
Hoeveel verschillen er ook zijn tussen de OekraÔne en Irak en Afghanistan, toch zijn er onheilspellende overeenkomsten in de westerse bemoeienis met alle drie. De belangrijkste van deze gemeenschappelijke factoren is dat elk van deze landen tot op het bot is verdeeld. Dit te ontkennen is vragen om een ramp. In 2001 waren de meeste Afghanen blij dat de Taliban werden verjaagd, maar het negeren of marginaliseren van de Taliban en de Pashtun bevolkingsgroep Ė rond 42 % Ė waarin de Taliban waren geworteld kon onmogelijk succes hebben. Het aan de macht helpen van een regering, die werd gedomineerd door de oude leiders van de tegen de Taliban gerichte Noordelijke Alliantie kon niet anders dan het land destabiliseren.
 
Min of meer hetzelfde gebeurde in Irak. Onder Saddam Hussein en zijn voorgangers had de sunnitische bevolkingsgroep, rond 20% van de Irakezen, een cruciale greep op de macht uitgeoefend, ten koste van sji'ieten en Koerden. De val van Saddam betekende dat een etnische en sectarische revolutie onontkoombaar was, maar de Amerikanen en Britten dachten dat de enige boze en beroofde mensen in het Irak van 2003 tot misdaad vervallen overblijfselen van het oude regime waren. Het gevaar van een sunnitische revolte werd volkomen onderschat.
 
Lees het hele artikel van Patrick Cockburn (over de OekraÔne) bij CounterPunch, 22 april 2014
 

Onvertaalde berichten:

IsraŽl en VS klagen: geen 'verdeel en heers' meer jegens Palestijnen
Een werkelijke Palestijnse regering van nationale eenheid zou de doodslag betekenen, zo beweren de VS en IsraŽl, voor de onderhandelingen tussen IsraŽl en Palestina, die toch al op niets uitgelopen waren. Maar de vijandigheid jegens een Palestijnse interne verzoening komt ook voort uit het verlangen tot 'verdeel en heers'.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 24 april 2014
 
Wat Duitsland achterliet in Kunduz
Een halfjaar geleden trok het Duitse leger zich terug uit Kunduz in noord-Afghanistan. Sindsdien is de veiligheid in de regio afgebrokkeld en voelen velen die er achterbleven zich in de steek gelaten.
Spiegel Online (BRD), 22 april 2014
 
Hoe Groot-BrittanniŽ vlammen aanjaagt van oorlog in SyriŽ
De heimelijke Amerikaanse en Britse steun aan Syrische rebellen gaat nog steeds door, ondanks een overweldigend grote weerstand onder het publiek.
Peace News (GB), 19 april 2014
 
Vertrekkende troepen laten explosieve bende achter in Afghanistan
Vorig jaar werden steeds meer mensen in Afghanistan, in het bijzonder kinderen, gedood door niet-ontplofte granaten en andere explosieven. Deze zijn achtergelaten door vertrekkende buitenlandse troepen die deel uitmaakten van de Interational Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO.
Vice News (Int.), 19 april 2014
 
Hoe Amerika's oorlogen samen met de troepen terugkwamen
Na een ruzie over een geweigerd verlof trok soldaat Ivan Lopez een zwaar kaliber revolver tevoorschijn en begon hij een schietpartij op de militaire basis Fort Hood. Drie soldaten vonden de dood en zestien raakten er gewond. Met de schietpartij van Lopez vielen ook de bijna vergeten lijken van Amerika's oorlogen uit de kast.
Tomdispatch (VS), 18 april 2014
 
Achter de gok op de Moslim-broederschap van Qatar
De steun van Qatar voor de Moslim-broederschap, slachtoffer van een gewelddadige strafcampagne in Egypte, is deels een gok op de lange adem van politieke bewegingen die vanuit de basis van de samenleving voortkomen.
The Christian Science Monitor (VS), 18 april 2014
 
Buitenlandse geldschieters Syrische rebellen proberen maandenlang tij van nederlagen te keren
In het kielzog van een reeks nederlagen van Syrische rebellen in de afgelopen paar maanden zijn er tekenen dat de buitenlandse financiers van de oppositie proberen het tij te keren en te redden wat er nog over is van de tanende opstand.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 16 april 2014
 
LibiŽ blijft in greep rivaliserende rebellenfacties
Drie jaar na de verdrijving van dictator Moammar Khadaffi hebben de milities hun aandacht verlegd naar smokkel en afpersing, en LibiŽ zonder echte regering achtergelaten.
Los Angeles Times (VS), 13 april 2014
 
Bij verkiezingen Irak dreigt rampenscenario
Terwijl de Irakezen zich klaarmaken voor de volgende landelijke verkiezingen eind deze maand blijken de steeds autoritairder wordende premier Nouri al-Maliki en zijn door Sji'ieten gedomineerde regering erop uit om hun macht te consolideren ten koste van Sunnieten en Koerden.
Defense One (VS), 13 april 2014
 
Het Iraanse kernwapenprogramma dat er nooit was
Toen de Amerikaanse aanklager in de staat Massachusetts de aanklacht bekend maakte tegen een Chinees staatsburger in Groot-BrittanniŽ vanwege een schending van het embargo tegen Iran, leek het op de zoveelste Amerikaanse beschuldiging van Iran dat het land kernwapens zou ontwikkelen. Maar er was duidelijk iets niet in orde met die bewering.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 12 april 2014
 
Egypte's militaire economie: geld is macht, macht is geld
De Egyptische strijdkrachten trekken niet alleen aan de politieke touwtjes van de macht maar ook aan de economische. En die betrokkenheid wordt alleen nog maar groter.
Think Africa Press (GB), 11 april 2014
 
Geen 'oorlogsmisdaden' te zien, loopt u maar door
Terwijl de regering-Obama nog steeds terugvalt op de "vertrouw ons nu maar"-verdediging tegen aantijgingen dat ze het internationale humanitaire recht en het oorlogsrecht heeft geschonden, hebben speciale rapporteurs van de Verenigde Naties diezelfde regering herhaaldelijk opgeroepen tot transparantie over wie er gedood worden in de Amerikaanse drone-aanvallen.
Common Dreams (VS), 11 april 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |