menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 26, 2014
23 juni

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
De tragische rol van de Verenigde Staten in Irak
 
Het is regelrecht bizar dat een aantal van dezelfde mensen die de illegale en onnodige invasie van Irak steunden, nu op een of andere manier president Obama proberen de schuld te geven van het zich aftekenende fiasco. Obama was onder andere tegen de oorlog, omdat hij inzag dat een invasie en bezetting door de VS ďhet vuur in het Midden-Oosten alleen maar zou aanwakkeren, de slechtste in plaats van de beste impulsen van de Arabische wereld naar boven zou brengen en de ronselaars van al-Qaida in de kaart zou spelen.Ē
 
Het is ironisch dat Obama in dezelfde toespraak uit 2002 de regering Bush opriep om ďte garanderen dat onze zogenaamde bondgenoten...ophouden met het onderdrukken van hun eigen bevolking, het verbieden van de oppositie, het tolereren van corruptie en ongelijkheid en het wanbeheer van hun economie, zodat hun jeugd opgroeit zonder onderwijs, zonder toekomst en zonder hoop, klaar om te worden gerekruteerd door terroristische cellen.Ē Helaas heeft Obama als president meer dan 25 miljard dollar belastinggeld uitgegeven aan het bewapenen, trainen en op de been houden van het corrupte, repressieve en discriminerende regime Maliki in Bagdad, wiens politiek rechtstreeks heeft geleid tot de opkomst van de extremisten van ISIS.
 
Er lijken nu geen goede politieke opties voor de VS te zijn. Omdat de machtsgreep van ISIS in veel opzichten onderdeel is van een bredere volksopstand, kan ze niet simpelweg ongedaan worden gemaakt met luchtbombardementen en drone-aanvallen. Als voorwaarde voor hulp de eis stellen, dat het regime Maliki democratischer en transparanter wordt en een bredere basis krijgt, lijkt een verstandige eerste stap, maar het aanzetten tot dergelijke hervormingen wordt lastig middenin zo'n grote crisis. Hoe moeilijk het voor veel Amerikanen ook is om te accepteren, uiteindelijk zullen de Irakezen zelf eruit moeten komen. Bijna al het andere dat de Verenigde Staten dat land de laatste tientallen jaren hebben aangedaan, heeft de zaak alleen maar erger gemaakt.
 
Stephen Zunes bij Common Dreams, 17 juni 2014 (overgenomen uit The Progressive)
 

Onvertaalde berichten:

Opstand Iraakse Sunnieten breder dan ISIS
In het najaar van 2013 miste Bagdad een unieke gelegenheid om de sectarische verdeeldheid te overstijgen. Erger nog: het beleid van premier Maliki maakte de situatie in de Sunnitische gebieden gunstiger voor jihadisten. En op dit moment riskeert de simplistische manier waarop media en internationale politici de opstand in Irak voorstellen een soortgelijke fout.
Sada (Carnegie Endowment for International Peace, VS/Libanon), 17 juni 2014
 
Zeven mythes over de opkomst van radicale Sunnieten in Irak
De afgelopen tien dagen zijn er in de echoput van media en politici veel beweringen over de huidige crisis in Irak gemeengoed geworden die niet echt gehinderd worden door kennis van zaken over het land.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 16 juni 2014
 
De sectarische mythe van Irak
Tony Blair is in brede kringen belachelijk gemaakt vanwege zijn bewering dat de huidige Iraakse crisis niets te maken heeft met de invasie van 2003. Helaas gaan veel van zijn critici wel mee met een centrale stelling uit zijn betoog: dat de Iraakse samenleving niet meer is dan een bonte verzameling religies en etnische groepen die al tientallen, zo niet honderden, jaren gewacht hebben op een gelegenheid om elkaar af te slachten.
The Guardian (GB), 16 juni 2014
 
Nu zien we hoe de doctrine van Tony Blair 'bondgenoten' maakt van vijanden
Nu vertelt Tony Blair ons dat "laksheid" van het Westen in SyriŽ gezorgd heeft voor de crisis in Irak. Maar als we SyriŽ gebombardeerd hadden, zouden we juist die islamisten aan de macht gebracht hebben in Damascus die nu Bagdad bedreigen. Laten we daarom dankbaar zijn dat Barack Obama niet naar Blair en zijn soort geluisterd heeft.
Robert Fisk in The Independent (GB), 15 juni 2014
 
Het gevaar van ISIS maakt duidelijk wat Arabieren nodig hebben
De onthutsende ontwikkelingen in noord-Irak, waar de militante groep de Islamitische Staat van Irak en Groot-SyriŽ (ISIS) de macht heeft overgenomen in Mosul en andere steden, laat verschillende verontrustende trends zien die al jarenlang duidelijk waren in een groot deel van de Arabische wereld.
Rami G. Khouri in The Daily Star (Libanon), 14 juni 2014
 
Kan Obama met Irak wat Nixon met Vietnam kon?
In Vietnam knepen de Amerikanen er tussenuit, en ze kwamen er nog mee weg ook. Het mislukte avontuur in Irak is aanzienlijk kleiner van omvang, maar heeft nu al veel grotere strategische gevolgen.
Los Angeles Times (VS), 13 juni 2014
 
Irak hoeft niet uit elkaar te vallen. Het kan hervormd worden
De opkomst van ISIS is het gevolg van ongelooflijk slechte beslissingen die sinds 2003 gemaakt zijn. De Irakezen moeten zelf een nieuwe koers uitzetten, wil de staat het kunnen overleven.
The Guardian (GB), 13 juni 2014
 
Het gelijk van de anti-oorlogsdemonstranten: invasie heeft nu tot bloedige chaos geleid
De gruwelijke gevolgen van de oorlog waren onvermijdelijk, en gaan door tot op vandaag. Deze catastrofe mogen we nooit weer laten gebeuren.
The Guardian (GB), 12 juni 2014
 
Laat je niet opnieuw een oorlog met Irak in zuigen
We hadden Irak nooit moeten binnenvallen. En nu zou het dwaasheid zijn om opnieuw Amerikaanse troepen in te zetten om een kunstmatige Iraakse regering te redden, en een Iraaks leger dat niet op eigen benen kan staan.
Defense One (VS), 12 juni 2014
 
IsraŽlische generaal: Iran serieus in onderhandelingen over kernenergie-akkoord
Iran is serieus aan het onderhandelen over een akkoord om zijn betwiste kernenergie-programma in te perken. Dit heeft een hoge IsraŽlische inlichtingendienst-officier gezegd in een verandering van toon ten opzichte van de eerdere scepsis van premier Benjamin Netanyahu.
Reuters (GB), 9 juni 2014
 
Nieuwe Palestijnse eenheidsregering wacht moeilijke beproevingen
In de eerdere hoopvolle atmosfeer toen de Palestijnse eenheidsregering werd ingezworen, wat het eind betekende van een zeven jaar durende vete tussen Fatah en Hamas, was het makkelijk om over het hoofd te zien wie er niet bij was.
Jonathan Cook in The National (UAE), 9 juni 2014
 
IsraŽl heeft Egypte in houdgreep
De CIA had 60 jaar nodig om zijn betrokkenheid toe te geven bij de omverwerping van Mohammad Mossadeq, de eerste democratisch gekozen premier van Iran. De omstandigheden rond de afzetting van de eerste democratisch gekozen president, Mohamed Morsi, zouden wel eens in kortere tijd aan het licht kunnen komen - wie er ook achter zit.
The Huffington Post (VS), 9 juni 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |