menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 28, 2014
7 juli

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Er is deze week geen vertaald bericht.
 

Onvertaalde berichten:

Sommige doden zijn belangrijker dan andere
IsraŽlische doden zijn doen er veel meer toe dan Palestijnse. Dit is al lang een onderscheidend kenmerk van de berichtgeving van Westerse nieuwsmedia over het Midden-Oosten. De recente brede aandacht die werd besteed aan de dood van drie IsraŽlische teenagers brengt dit nog eens extra onder de aandacht.
Media Lens (GB), 2 juli 2014
 
Irak-crisis: verdeel-en-heers als verdediging van een neoliberale politieke economie
Wat vandaag ISIS heet, de zelf uitgeroepen Islamatische Staat van Irak en van de Levant, werd opgericht als een franchise van al-Qaida in Irak - in directe reactie op de Amerikaanse invasie.
OpenDemocracy (VS), 1 juli 2014
 
Zoektocht naar vermiste kolonisten laat licht vallen op diepte van bezetting Westelijke Jordaanoever
IsraŽl zet een kolonisatieproject gewoon voort terwijl het oorlog voert tegen Gaza en wellicht zelfs op ťťn plaats escaleert om acties op een andere plaats stil te kunnen houden. Zo is de situatie al jaren.
Al-Akhbar (Egypte), 1 juli 2014
 
ISIS zet alles op het spel om kalifaat uit te roepen
Na maanden van terreinwinst en steeds meer wapens en geld zet ISIS zijn wereldwijde geloofwaardigheid op het spel in een drama dat wel eens spectaculair verkeerd zou kunnen lopen.
The Daily Beast (VS), 28 juni 2014
 
'Gematigde' Syrische rebellen niet zo gematigd in Irak
Obama heeft zijn 300 elite-Spartanen naar Irak gestuurd om Nouri al-Maliki te helpen in zijn strijd tegen de rebellen daar. En nu moet hij hulp sturen naar de rebellen in SyriŽ - hoewel de meesten daarvan aan de kant staan van diezelfde rebellen in Irak waarvan Obama wil dat Maliki ze verslaat.
Robert Fisk in The Independent (GB), 27 juni 2014
 
Neemt Rusland plaats VS in Irak in?
De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft de BBC verteld dat hij bezig is om gebruikte gevechtsvliegtuigen te kopen van Rusland en Wit-Rusland. Hij zei dat het een enorme fout is geweest om van de VS afhankelijk te zijn voor wapenaankopen omdat de Amerikaanse wapenaanvoer uiterst langzaam is.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 27 juni 2014
 
Obama kan Iran "openen" over Irak - tenzij de haviken dit blokkeren
Terwijl het nieuws binnenkomt dat de laatste voorraden chemische wapens van SyriŽ het land uit zijn en dat besprekingen tussen het Westen en Iran over het al lang lopende kernenergieprogramma van dat land wonderwel doorgaan, lijkt het erop dat geduldige diplomatie de laatste tijd meer resultaten behaalt dan militaire actie.
Neil Thompson in Informed Comment (VS), 25 juni 2014
 
Waarom een ISIS-kalifaat niet meer is dan een luchtkasteel
Het kalifaat - een islamitische staat met ťťn politieke en religieuze leider, bestuurd door een opvolger van Mohammed - lijkt weer in de mode te zijn.
The Telegraph (GB), 25 juni 2014
 
Waar is Saddam Hussein als de VS hem nodig hebben?
Vanuit Egypte ging Kerry meteen door naar Bagdad om te kijken of de dappere poging tot democratische natievorming nieuw leven ingeblazen kon worden met de dreiging van instorting op de achtergrond. Het probleem daar is echter dat Kerry moeite zal hebben om een militair sterke man te vinden die hij kan steunen. De nostaligische keuze zou kunnen uitdraaien op iemand als Saddam Hussein.
Robert Scheer in Truthdig (VS), 23 juni 2014
 
Een stem van binnenuit vanuit Mosul
Een interview van de Iraqi Civil Society Solidarity Initiative (ICSSI) met een Iraakse mensenrechterverdediger ("QC") vanuit Mosul.
OpenDemocracy (VS), 21 juni 2014
 
Pakistaanse helicopters bestoken rebellen: 150.000 burgers op de vlucht
Pakistaanse gewapende helicopters bestookten militaire doelen in het noordwesten van het land, waarbij zo'n 20 opstandelingen gedood werden. Tegelijk passeerde het aantal burgers dat op de vlucht is geslagen voor een verwacht grondoffensief de 150.000.
AFP (Fr.), 20 juni 2014
 
Hoe het Amerikaanse beleid over Iran gebaseerd werd op gefabriceerde documenten
Het belangrijkste 'bewijs' van een Iraans kernwapenprogramma komt via de Mujahedin-e-Khalq, een cult-achtige terreurgroep. En het werd waarschijnlijk geproduceerd door IsraŽl.
Gareth Porter in The Nation (VS), 9 juni 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |