menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 32, 2014
2 augustus

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Er zijn deze week geen vertaalde berichten.
 

Onvertaalde berichten:

Aan de luchthavenpolitie: niet alleen Syrische terroristen zijn terroristen
Ik denk dat het een goed idee is dat de jongens in het blauw hun ogen open houden op Heathrow voor Britse burgers die in het Midden-Oosten zijn wezen vechten. Ik hoop dat ze dit grondig doen - en dan bedoel ik ook grondig.
Robert Fisk in The Belfast Telegraph (GB), 31 juli 2014
 
Een weg om de Gaza-oorlog te beŽindigen
Terwijl dood en verderf verder razen in Gaza, moeten politici in de regio en op het wereldtoneel iets accepteren dat elders allang een gemeenplaats is: er kan geen vrede komen tussen IsraŽl en de Palestijnen zonder dat Hamas daarbij betrokken is. Hoe sneller de politici dit feit in zich opnemen, hoe eerder we de geweldsspiraal kunnen doorbreken.
LobeLog (VS), 29 juli 2014
 
Hadden de haviken wel of niet gelijk over LibiŽ?
Net zoals in Irak en Afghanistan leek de gevestigde buitenlandse-zaken-orde in Washington niet beter in staat te zijn om te voorzien hoe de gebeurtenissen in LibiŽ zich zouden ontwikkelen dan commentatoren die, niet gehinderd door kennis van zaken, simpelweg de Wet van Murphy toepasten.
The Atlantic (VS), 29 juli 2014
 
ISIS is de nieuwste oliestaat
De Islamitische Staat, de rijkste terreurgroep ter wereld, oogst miljoenen dollars per dag uit de verkoop van gestolen olie naar schimmige zakenlieden in het hele Midden-Oosten.
Foreign Policy (VS), 28 juli 2014
 
Meer dan miljoen mensen over hele wereld de straat op om te protesteren tegen slachting in Gaza
Tienduizenden demonstranten in Londen liepen van de IsraŽlische ambassade naar de ambtswoning van de premier in Downing Street. Anderen protesteerden in tientallen steden in Groot-BrittanniŽ, waaronder Birmingham, Cardiff en Edinburgh, op een moment dat Palestijnse zegslieden aankondigden dat het dodental de duizend gepasseerd was.
The Independent (GB), 27 juli 2014
 
Waarom een Ďstaakt-het-vurení in Gaza niet voldoende is
Een staakt-het-vuren dat niet voorziet in een einde aan de IsraŽlische blokkade van Gaza is geen staakt-het-vuren; het is een pauze in een voortdurende oorlog.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 27 juli 2014
 
ĎNiet nog meer dodení: Duizenden IsraŽliís protesteren tegen Gaza-oorlog
Duizenden verzamelden zich op het Rabin-plein in Tel Aviv. De politie liet het protest doorgaan na het eerder twee uur voor het begin verboden te hebben. Tenminste vijf anti-oorlogsdemonstranten werden na de demonstratie aangevallen op straat.
+972 (Isr.), 26 juli 2014
 
Vijf IsraŽlische discussiepunten over Gaza, ontmaskerd
IsraŽl beweert dat het alleen maar zijn recht op zelfverdediging uitoefent en dat Gaza niet meer bezet is. Dit moet je weten over deze en nog meer discussiepunten.
The Nation (VS), 25 juli 2014
 
Verzet Gaza zal niet gebroken worden
De verzetsbeweging in Gaza wordt vaak verkeerd voorgesteld, soms met opzet en soms in onwetendheid. In de hitte van de informatiestrijd die ontbrand is sinds IsraŽl zijn huidige oorlog ontkende zijn veel feiten en essentiŽle context zoekgeraakt.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (Pal.), 22 juli 2014
 
Oorverdovende stilte rond Hamas-voorstel voor tienjarig bestand
De IsraŽlische regering, braaf gevolgd door westerse media en regeringen, wist niet hoe snel ze de schuld moest geven aan Hamas voor het weigeren van een wapenstilstand. De westerse media waren veel zwijgzamer over het feit dat Hamas en de Islamitische Jihad intussen een tien jaar durend bestand hadden voorgesteld op basis van tien - zeer redelijke - voorwaarden.
Mondoweiss (VS), 22 juli 2014
 
Dit conflict in Gaza werd in gang gezet door IsraŽl, niet door Hamas
De huidige crisis heeft niets te maken met handelen uit zelfverdediging door IsraŽl. Ze is het gevolg van moedwillige IsraŽlische acties in de afgelopen paar weken - eerst om anti-Arabische sentimenten aan te wakkeren onder de IsraŽlische bevolking en daarna om Hamas tot openlijk conflict te provoceren.
Aljazeera America (VS), 22 juli 2014
 
Afghanistan: de andere agressie-oorlog waar een eind aan moet komen
Ondanks een grote meerderheid in de Amerikaanse publieke opinie dat de zogenaamde ĎOorlog tegen Terreurí een mislukking is, gaan de VS door met het voeren en ondersteunen van militaire agressie zonder uitzicht op een einde. Hieronder ook de vergeten oorlog: Afghanistan.
Common Dreams (VS), 19 juli 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |