menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 38, 2014
15 september

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
De campagne tegen ISIS - Bingo! Weer een kwaadaardige kracht om te 'overwinnen'
 
Barack Obama “zal niet aarzelen om actie te ondernemen tegen ISIS in Syrië”. Maar dat betekent dat hij de vijanden gaat “overwinnen” van president Assad, die Obama vorig jaar ook al ging “overwinnen”, totdat hij koudwatervrees kreeg en besloot Assad met rust te laten. Maar nee – we krijgen nog wat extra uitleg. Amerika “kan niet vertrouwen op het regime van Assad dat zijn eigen bevolking terroriseert”. Maar de VS zijn nooit gevraagd om te “vertrouwen” op Assad – het is juist Assad die vertrouwt op de steun van Rusland. En de legitimiteit van Assad wordt geaccepteerd door China, Iran – waarmee de Amerikanen gezellige nucleaire besprekingen voeren – en Rusland, wiens legers duidelijk niet “aarzelen om actie te ondernemen” in de Oekraïne.
 
Al met al een mooie toestand. En een deel van het probleem is dat Amerika niet beschikt over een institutioneel – of nationaal – geheugen. Obama vertelt ons dat Amerika “terroristen die ons land bedreigen zal opjagen”. Maar ik herinner me nog vicepresident George Bush die zijn mensen na de aanslag op de Amerikaanse mariniers in 1983 in Beiroet vertelde dat “we niet zullen toelaten dat een stelletje laaghartige terroristische lafaards de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten omver kegelen.” En vervolgens ontvluchtte het Amerikaanse leger Beiroet. Drie jaar later zei president Ronald Reagan over Muammar Gaddafi van Libië (“de dolle hond van het Midden-Oosten”) dat hij “wel weg kan rennen, maar zich niet kan verstoppen”. Maar Gaddafi verstopte zich wel en werd vervolgens gekust door Tony Blair, nadat hem al zijn terroristische daden waren vergeven – om ten slotte te worden vermoord door zijn vijanden, nadat hij opnieuw een “terrorist” was geworden.
 
Lees het hele artikel van Robert Fisk in The Independent, 11 september 2014
 

Onvertaalde berichten:

Zes stappen om ISIS te verslaan, maar dan zonder oorlog
President Obama heeft gelijk: er is geen militaire oplossing voor ISIS. Militaire actie zal geen pad bereiden voor politieke oplossingen; het zal deze oplossingen juist in de weg staan.
Phyllis Bennis in The Progressive (VS), 12 september 2014
 
Waar is de ‘exit strategy’ van Obama?
De militaire crisis in Irak komt niet door president Barack Obama’s “voorbarige” terugtrekking of door kortzichtigheid bij de vredesbeweging. Het is eerder een direct gevolg van het feit dat de VS de Sunni’s van Irak hebben overgeleverd aan een sectarisch, onderdrukkend Sji’itisch regime in Bagdad, betaald en bewapend door de VS.
Znet (VS), 11 september 2014
 
Obama’s acties tegen ISIS zijn defensief, ondanks retoriek van aanval
Analytici zullen zich vooral richten op het vierstappenplan van Obama om ISIS te bestrijden, maar de aanwijzingen voor wat hij echt verwacht zijn te vinden in de analogieën die hij gebruikt in verband met de strijd die hij momenteel te voeren heeft.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 11 september 2014
 
Obama’s lange oorlog in het Midden-Oosten
Er is een enthousiasme voor oorlog om bang van te worden onder de op de media verschijnende deskundigen. En het publiek lijkt nu klaar om hierin mee te gaan.
The Nation (VS), 10 september 2014
 
Raketlanceringen Hamas geen verklaring voor verwoesting Gaza door Israël
Hoewel enkele raketten van Hamas gelanceerd werden in de buurt van huizen of andere civiele gebouwen, is deze verdediging van Israëlische aanvallen op burgerdoelen ontkracht door militaire ontwikkelingen aan beide kanten.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 9 september 2014
 
In plaats van grondtroepen zoeken VS particuliere bedrijven om klus in Irak te klaren
Onwillig om gevechtstroepen in Irak te stationeren, probeert de Amerikaanse regering hoogte te krijgen van de belangstelling van particuliere bedrijven voor het adviseren van het Iraakse ministerie van Defensie en de Contra-Terreurdienst.
Stars and Stripes (VS), 7 september 2014
 
“ISIS” is Arabisch voor ”Rode Khmer”
Eén van de grootste leugens rond de Islamitische Staat in Syrië (ISIS) is dat zijn opkomst niet voorzien was, of zelfs niet te voorzien. Niets is minder waar.
Common Dreams (VS), 7 september 2014
 
Wie kan de “Islamitische Staat” een halt toeroepen?
Westerse regeringen wekken de verdenking dat de humanitaire redenen die zij aanvoeren om de Yazidis te beschermen alleen maar een voorwendsel zijn om hun eigen belangen na te jagen.
Monthly Review (VS), 5 september 2014
 
ISIS en Israël: God wil het
Al zestig jaar waarschuwen mijn vrienden en ik ons volk: als we geen vrede sluiten met de nationalistische Arabische strijdgroepen, krijgen we te maken met islamitische Arabische strijdgroepen.
Uri Avnery in CounterPunch (VS), 5 september 2014
 
De moeder van alle terugslagen
Zowel partijpolitiek als de behoefte om Amerika’s precaire Midden-Oostenimperium overeind te houden duwen Obama richting militaire actie.
Eric Margolis in Common Dreams (VS), 31 augustus 2014
 
Luchtaanvallen op Irak zijn strategisch, niet humanitair
De regering-Obama en de media laten de luchtaanvallen in Irak klinken als een humanitaire oorlog, een operatie die wordt gedreven door de hoogstaande en/of vage ‘responsibility to protect’. Maar in feite is Obama bezig om dodelijk geweld te gebruiken voor strategische doelen, net als George Bush vóór hem.
Breaking Defense (VS), 31 augustus 2014
 
De VS en ISIS
Een jaar geleden moest ik mijn studenten nog uitleggen waarom de VS op het punt leken te staan om oorlog te gaan voeren tegen de Syrische regering. Precies een jaar later moet ik mijn studenten uitleggen waarom de VS mogelijk op het punt staan om oorlog te gaan voeren tegen Syrische rebellen.
Stephen Zunes in The Progressive (VS), 26 augustus 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |