menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 40, 2014
30 september

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Is er beter nagedacht over de strategie voor deze nieuwe oorlog in Irak dan in 2003?
 
De waslijst van maatregelen die volgens de Britse premier Cameron deze interventie in Irak doen verschillen van de vorige, is niet meer dan een samenraapsel van suggesties, voorgedragen op hoge morele toon, maar gespeend van elk detail. Het lijkt wel of Tony Blair de pen van de schrijver van Camerons speech heeft gehanteerd.
 
Zo moeten we bijvoorbeeld ďde extremistische ideologie die de grondoorzaak van het terrorisme isĒ verslaan, maar er is niets concreets in de toespraak over de oorsprong van deze bekrompen en fanatieke ideologie, die de Shia als ketters en afvalligen beschouwt, vrouwen als tweederangs burgers behandelt en christenen en joden vervloekt. Maar in feite verschilt de ideologie van ISIS nauwelijks van het wahabisme, de heersende variant van de islam in Saoedi-ArabiŽ.
 
De Brits-Amerikaanse coalitie met Saoedi-ArabiŽ, de Golfstaten en JordaniŽ is problematisch. Cameron is hypocriet, als hij doet alsof de interventie van Engeland en de VS de democratie ondersteunt, terwijl hij zich tegelijkertijd verbindt met de laatste theocratische, absolute monarchieŽn ter wereld.
 
In de praktijk geeft Cameron een recept voor een oorlog zonder einde en dat is precies wat het onmogelijk zal maken om de jihadistische strijders te verslaan, want ISIS is juist geboren uit de oorlog. Hun leiders hebben het grootste deel van hun leven gevochten en zijn er bedreven in. Zij en hun volgelingen communiceren met de rest van de wereld via geweld.
 
In de plannen van president Obama en premier Cameron ontbreekt een diplomatiek plan om de oorlog tussen de andere partijen in SyriŽ naast ISIS tot een goed einde te brengen. De beide kanten vrezen en haten elkaar teveel voor een politieke oplossing, maar het moet mogelijk zijn voor hun sponsors in het buitenland om ze onder druk te zetten een staakt-het-vuren overeen te komen. Geen van beide kan de burgeroorlog winnen, maar ze worden allebei bedreigd door ISIS. Engeland moet druk uitoefenen voor zo'n wapenstilstand, omdat de uitkomst van de oorlog in SyriŽ zal bepalen wat er gebeurt in Irak.
 
Lees het hele artikel van Patrick Cockburn in The Independent, 25 september 2014
 

Onvertaalde berichten:

Obama veroordeelt grof geweld tegen bevolkingen - maar niet dat van IsraŽl
Toen de Amerikaanse president Barack Obama op 24 september de Algemene Vergadering van de VN toesprak, was hij onomwonden in zijn kritiek op Rusland, SyriŽ en terroristen van alle politieke kleuren. Maar zoals de New York Times terecht opmerkte, maakte hij niet meer dan een 'terloopse' verwijzing naar IsraŽl en Palestina in zijn drie kwartier durende speech voor het internationale orgaan.
Inter Press Service (Int.), 26september 2014
 
ISIL: hun barbarij en die van onszelf
Het behoeft geen betoog dat veel van de acties van de groep die bekend staat als ISIS, ISIL of IS afkeurenswaardig zijn. Niettemin is het belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat ze niet verschillen van de acties van de Navo en haar lidstaten als die oorlog voeren. Met hoogstens het verschil dat veel van het grove geweld van 'het Westen' begaan wordt van grote afstand, hetzij van 10 kilometer hoog uit de lucht, hetzij op afstand bediend vanaf tienduizenden kilometers verweg.
CommonDreams (VS), 24 september 2014
 
Luchtaanvallen in SyriŽ: beslissende klap of onheilspellend precedent?
De regering-Obama heeft aangekondigd dat zij en hun coalitie-bondgenoten een hevige campagne zijn begonnen in SyriŽ, waarbij 'harde doelen' gebombardeerd worden in het IS-bolwerk Raqqa. Wat is hierover bekend, en - misschien nog belangrijker - wat is hierover niet bekend?
SISMEC (VS), 23 september 2014
 
Amerikaanse aanvallen op ISIS mogelijk nuttig voor regime Bashar al-Assad
Op het moment dat Amerika zijn anti-ISIS-oorlog uitbreidde naar SyriŽ kon president Bashar al-Assad pochen op meer militaire en politieke steun dan enige andere Arabische leider. Maar de Syrische leider zal het met bezorgdheid aanzien als de Amerikaanse luchtmacht meer doelen op de korrel gaat nemen, buiten de doelstelling die aanvankelijk beleden werd.
Robert Fisk in The Independent (GB), 23 september 2014
 
Hoe onderdrukking, droogte en klimaatverandering tot de Syrische burgeroorlog leidden
Als gevolg van politiek-economische concurrentie en hegemonistische ambities van een aantal regionale en wereldwijde mogendheden staat SyriŽ vandaag de dag in brand, in een oncontroleerbare stromannen-oorlog die tot grootschalige instabiliteit in de regio heeft geleid en bijna 200.000 SyriŽrs - en de teller gaat door - het leven heeft gekost.
Informed Comment (VS), 23 september 2014
 
Verenigde Staten stevenen af op mislukking in Midden-Oosten
Er zijn manieren om het dreigende rampscenario de kop in te drukken. Hiervoor is echter een beslissing nodig om van oorlogvoeren over te stappen op politieke akkoorden tussen allerlei groepen die een hekel aan elkaar hebben en elkaar niet vertrouwen. Eťn belangrijk element in zulke akkoorden zal minder Amerikaanse betrokkenheid zijn, niet meer betrokkenheid.
Toward Freedom (VS), 16 september 2014
 
Syrisch-Koerdische strijders krijgen geen steun uit Westen
President Obama heeft aangekondigd dat de VS en hun coalitie leden van de Syrische oppositie zullen steunen in de strijd tegen ISIS. Maar voorlopig zal de Koerdische YPG uit oostelijk SyriŽ - ťťn van de meest ervaren en effectieve tegenstanders van ISIS in de afgelopen jaren - niet als officiŽle partner beschouwd worden.
Rudaw (Kurdistan Region), 15 september 2014
 
Top vijf van tegenspraken in Obama's ISIL-strategie
In de afgelopen weken heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry steun gemobiliseerd van zowel Europese landen als landen in het Midden-Oosten voor het Amerikaanse offensief tegen ISIL. Helaas zit de coalitie die hieruit is voortgekomen vol met tegenstrijdigheden die verlammend kunnen werken.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 15 september 2014
 
SyriŽ als Gordiaanse knoop van Obama's campagne tegen ISIL
Obama's strategie om ISIL "af te breken en uiteindelijk te vernietigen" rust geheel op geallieerde troepen op de grond die het werk doen dat de Amerikaanse vuurkracht vanuit de lucht niet kan doen. Die formule heeft misschien de laatste weken vooruitgang geboekt in Irak, maar in SyriŽ heeft het geen geschikte partners op de grond.
Al Jazeera America (Qatar/VS), 15 september 2014
 
Turkse dorpen smokkelen IS-olie in geÔmproviserde pijpleidingen
In het dorp Hacipasa is vrijwel ieder huis verbonden met een illegale olie-pijpleiding waardoor IS-olie Turkije in gesmokkeld wordt.
Al-Monitor (Int.), 15 september 2014
 
Vragen voor de leiders van Hamas na de Gaza-oorlog
Als het IsraŽlische leger de toegang van journalisten tot de Gazastrook niet verboden had, en als de leiders van de islamitische beweging toegestemd hadden in interviews in de IsraŽlische media, dan zou Amira Hass de volgende vragen gesteld hebben.
Amira Hass in Haaretz (Isr.), 14 september 2014
 
Waarom Obama de slechtste bondgenoten gekozen heeft voor zijn oorlog tegen ISIS
De gewaagde zet van president Barack Obama om een coalitie van landen te leiden om de 'Islamitische Staat' in SyriŽ en Irak af te breken, in te sluiten en te verslaan door een combinatie van militaire en politieke middelen is in principe verstandig, maar zal waarschijnlijk tegen een ernstig probleem aan lopen.
Rami G. Khouri in The Huffington Post (VS), 11 september 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |