menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 42, 2014
13 oktober

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Bombardementscampagne in Irak kan situatie erger maken
 
ISIL speelt met elke zet een strategisch doordacht schaakspel, terwijl het Westen een militaire vorm van boter, kaas en eieren speelt.
 
We moeten eens gaan nadenken hoe we op dit punt zijn aangeland. In het verleden hebben we keer op keer gekozen voor oorlog in plaats van onderhandelingen.
 
Kijk naar de les van LibiŽ. Als we het VN-mandaat in LibiŽ (dat verandering van regime uitsloot) niet aan onze laars hadden gelapt, hadden we met Khadaffi een overeenkomst kunnen uitonderhandelen over verdeling van de macht. Dat zou een geleidelijke democratische hervorming mogelijk hebben gemaakt en geen machtsvacuŁm dat opgevuld kon worden door extremisten, waaronder ISIL.
 
Precies dezelfde les kan getrokken worden uit SyriŽ. Als het Westen niet had gestaan op een onmiddellijk vertrek van Assad en niet had geweigerd om Iran een stoel aan tafel te geven, dan had de overeenkomst voor machtsverdeling binnen een overgangsregering van Kofi Annan de weg kunnen bereiden voor geleidelijke democratische hervormingen in SyriŽ en opnieuw veel minder plaats hebben gelaten voor extremisten zoals ISIL om hun gang te gaan.
 
Peggy Mason was de Canadese VN-ambassadeur voor ontwapening. Lees het hele artikel bij Ottawa Citizen, 5 oktober 2014
 

Onvertaalde berichten:

De nieuwe olie-oorlogen van Obama
Tot voor kort sloeg de term ďhet olie-wapenĒ vooral op de pogingen in 1973 van Arabische olieproducenten om de VS af te brengen van steun aan IsraŽl, door de olietoevoer af te snijden. Maar recente ontwikkelingen geven aan dat de regering-Obama het olie-wapen tegenwoordig zelf ziet als een waardevol middel tot macht en invloed.
TomDispatch (VS), 9 oktober 2014
 
Brengt Yemenitische coup wereldhandel in gevaar?
De val van de Yemenitische regering voor radicale leden van de Zaidi-stam uit het noorden is vrijwel onopgemerkt gebleven in de media. Nu is het zo dat Yemen een betrekkelijk klein land is, maar het land heeft niettemin een enorme geopolitieke betekenis.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 9 oktober 2014
 
We hebben zelf de bedreiging gecreŽerd die we bestrijden
De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft in een toespraak gezegd dat het een lange strijd zal worden als de VS en hun bondgenoten de opmars van militanten van de Islamitische Staat in Irak en SyriŽ een halt willen toeroepen. Maar in dezelfde toespraak gaf Biden toe dat ISIL geen existentiŽle bedreiging vormt voor de veiligheid van de VS.
Democracy Now (VS), 8 oktober 2014
 
Na dertien jaar is het tijd voor een einde aan onze eindeloze oorlog in Afghanistan
Terwijl de VS hun luchtbombardementen boven Irak en SyriŽ uitbreidenZaidi is een andere mijlpaal bereikt voor een land in oorlog: de dertiende verjaardag van de Amerikaanse invasie van Afghanistan, de langste officieel erkende oorlog in de Amerikaanse geschiedenis.
Common Dreams (VS), 7 oktober 2014
 
Biden geeft toe: ISIL bewapend door Amerikaís bondgenoten
In een toespraak voor studenten op de Harvard-universiteit stipte de Amerikaanse vice-president Joseph Biden het smerige geheim aan van de huidige door de VS geleide oorlog tegen de Islamitische Staat in Irak en SyriŽ. In wezen is ISIL de schepping van de VS en hun bondgenoten die de burgeroorlog in SyriŽ aanstookten tegen de regering van president Bashar al-Assad.
World Socialist Web Site (Int.), 6 oktober 2014
 
Waar is de vredesbeweging?
De vredesbeweging worstelt om aan invloed te winnen in de tegenwind die gevormd wordt door angst voor de Islamitische Staat, ofwel ISIL, door de media die onophoudelijk nieuws de wereld insturen over de wandaden van ISIL en door het verlies van ťťn belangrijke ingang: het Congres.
Mondoweiss (VS), 6 oktober 2014
 
Ogen open voor realiteit in SyriŽ
In de nazomer van 2013 haastten regeringskringen in Washington zich om het oordeel uit te spreken dat de ďslechteĒ Syrische president Bashar al-Assad een salvo had afgevuurd van raketten met Sarin-zenuwgas om honderden burgers af te slachten in wijken van Damascus die in handen waren van de rebellen.
Robert Parry in Consortium News (VS), 3 oktober 2014
 
Gaat Turkije oorlog voeren?
Op 2 oktober stemde het Turkse parlement vůůr toestemming aan de regering om over te gaan tot militair ingrijpen in SyriŽ en Irak, als en wanneer dit noodzakelijk zou worden om het land te beschermen.
Carnegie Endowment for International Peace (VS), 3 oktober 2014
 
Heeft de Islamitische Staat chemische wapens?
Laten we ťťn ding duidelijk maken. Er is geen geloofwaardig bewijs dat aangeeft dat ISIL beschikt over enige massavernietigingswapens. Het is ook niet waarschijnlijk dat dit in de nabije toekomst zal gebeuren. Een antwoord op de vraag of ISIL chemische wapens bezit hangt af van uw definitie van chemische wapens.
BBC News (GB), 3 oktober 2014
 
Tien dingen om voor uit te kijken in de oorlog tegen ISIL
Een gids tot de propaganda, loze gebaren, en actoren achter de schermen die het lot zullen bepalen van de Amerikaanse terugkeer naar Irak.
The American Conservative (VS), 1 oktober 2014
 
Waarom Obama ISIL in SyriŽ en Irak onderschatte
Obama heeft het bij het rechte eind als hij zegt dat ISIL een politiek probleem is, niet primair een militair probleem. Maar hij heeft het bij het verkeerde eind als hij zegt dat het geworteld is in oeroude identiteitskwesties.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 29 september 2014
 
Amerikaanse wapenproducenten slaan hun slag
De prijs van aandelen van Lockheed Martin, General Dynamics, Raytheon en Northrop Grumman stegen tot recordhoogten toen steeds duidelijker werd dat president Obama zich had verbonden tot een massale en langdurige luchtoorlog in Irak en SyriŽ.
The Intercept (VS), 25 september 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |