Verdraaiingen rond kernwapens en Iran
Door Karel Koster, PENN-Nl
10 aug. 2005 - De berichtgeving in Nederland over de ontwikkelingen rondom het Iraanse nucleaire programma vertoont ernstige fouten en verdraaiingen. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste plus mijn commentaar
- Iran heeft een kernwapenprogramma In de berichtgeving wordt gesuggereerd of zelfs expliciet beweerd dat Iran een kernwapenprogramma heeft. Daarbij wordt als bron alleen Westerse anonieme regeringswoordvoerders aangehaald. In feite is er geen enkel bewijs dat Iran kernwapens ontwikkelt. Iran zelf ontkent dit.
- Iran is zijn internationale verdragsverplichtingen niet nagekomen. Iran heeft een bilaterale overeenkomst met de EU3 opgezegd, omdat het zich niet kon vinden in het aanbod van de EU3. Cruciaal was de eis dat Iran delen van de uranium verrijkingsproces zou opgeven. Dit weigert Iran omdat het door haar ondertekende Non Proliferatie Verdrag dit expliciet toelaat. Iran was wel bereid om tijdens de onderhandelingen het verrijkingsproces stil te leggen. Daar is ze nu voor een voorfase van het verrijkiingsproces van afgestapt. De onderhandelingen betroffen dus afspraken over het Iraanse kernenergieprogramma die verder gingen dan de afspraken vastgelegd in de zogenaamde 'full-scope Safeguards Agreements' met het IAEA. Deze laatste overeenkomsten, die voortvloeien uit het lidmaatschap van het Non-Proliferatie Verdrag en die inspectie van de nucleaire installaties in Iran regelen, worden strikt nagekomen. De IAEA inspecteurs hebben volledige toegang tot de meeste nucleaire faciliteiten, inclusief de zojuist weer opgestarte voorfase van het verrijkingsproces. Wel bestaan er nog steeds een aantal vragen over bepaalde faciliteiten. Over toegang daartoe wordt door IAEA inspecteurs met de Iraanse autoriteiten onderhandeld.
- Uranium verrijking impliceert productie van een kernbom Dit is een mogelijke toepassing van het product van het verrijkingsproces. De andere is voor de opwekking van elektriciteit in een kerncentrale. Iran heeft aangeboden aan de IAEA om het verrijkingsproces te controleren, om eventueel militair gebruik van het verrijkte uranium te verhinderen. Het NPV garandeert elke ondertekenaar volledige toegang tot de technologie en kennis voor het opwekken van kernenergie, inclusief opwerking en verwerkingsprocessen (art IV van het verdrag). Het is wel zo dat er door het IAEA voor gepleit wordt om grenzen te stellen aan deze volledige toegang tot de nucleaire cyclus. Het is echter moeilijk om daarover internationale overeenstemming te krijgen zolang de kernwapenstaten en hun bondgenoten vasthouden aan unilaterale controle over hun eigen nucleaire infrastructuur.
- De internationale gemeenschap is tegen de Iraanse positie Dit is een dubieuze formulering die herhaaldelijk gebruikt wordt om de indruk te wekken dat Iran geisoleerd is. In feite is er brede internationale steun voor Iran, omdat:
- het zijn Non Proliferatie Verdrag verplichtingen nakomt
- Brazilie, Zuid Afrika en andere staten het niet eens zijn met de westerse aanpak van Iran, omdat zij in principe in dezelfde positie verkeren (opwerking, verrijkingsinstallaties).
- andere kernwapenstaten (Israël, India, Pakistan) gedoogd worden en er sprake is van dubbele maatstaven
- de kernwapenstaten en hun bondgenoten zelf geen serieuze stappen naar nucleaire ontwapening ondernemen
- de recente oorlog tegen Irak werd voorafgegaan door een media campagne bestaande uit leugens, geruchten en verdraaiingen die de indruk moesten wekken dat dat land massavernietigingswapens bezat. De huidige campagne tegen Iran is deels gebaseerd op vergelijkbare geruchtenstromen die wederom kritiekloos worden overgenomen door opiniemakers. Voormalig inspecteur Blix heeft verklaard dat een voorwaarde voor een overeenkomst een niet-aanvalsverklaring van de VS is.
Karel Koster, 06-13223359
PENN-Nl
_____
menu | dDH