menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2006 |
 
 
 
De Noord-Koreaanse kernproef
Wanhopige blufpoker van de Noordkoreaanse regering
Doodsteek voor het non-proliferatieverdrag?

 
9 oktober 2006, Project on European Nuclear Non-Proliferation
 
De Noord-Koreaanse atoomproef dreigt een escalatieproces op gang te zetten. Daarbij wordt er gemakshalve vanuit gegaan dat steeds grotere strafmaatregelen het beleid van de Noord-Koreaanse regering zullen veranderen. Maar dat beleid komt niet voort uit sterkte maar uit zwakte. De economie van Noord-Korea is in slechte staat, olie en voedselreserves gaan naar het leger en de bewapening. De bevolking van de garnizoensstaat lijdt honger. De regering reageert op dreigementen en oproepen voor regime change, zoals regelmatig door de regering Bush is gedaan, met een kernwapenprogramma waarover al sinds het begin van de negentiger jaren onderhandeld wordt. De pogingen van China en Zuid Korea om behalve strafmaatregelen ook economische hulp te bieden aan Noord-Korea zijn doorkruist door het confrontatiebeleid van de Amerikaanse regering. Deze eist dat Noord-Korea haar nucleaire programma volledig ontmantelt voordat er economische hulp wordt geboden. China en Zuid Korea en in mindere mate Rusland zijn het daar niet mee eens, maar konden het Amerikaanse escalatiebeleid, dat bestond uit het unilateraal doorvoeren van steeds meer economische sancties, niet verhinderen. Deze lijn is nu mislukt tegen een zeer hoge prijs. De kans dat meer landen in de regio, met Japan voorop, kernwapens gaan ontwikkelen is gestegen. Daarmee ontrafelt het Non-Proliferatieverdrag nog verder. (Zie voor de recente ontwikkelingen het net verschenen boek Nucleaire ontwapening nog steeds bittere noodzaak (bijlage).
 
Overigens is Noord-Korea geen ondertekenaar meer van het Non-Proliferatieverdrag (NPV) en zit formeel in dezelfde positie als India, Pakistan en Israël. Die hebben aanzienlijke kernwapenarsenalen en laten zich niets gelegen liggen aan verzoeken om tot het NPV toe te treden. India heeft een verdrag ondertekend met de VS dat uitbouw van haar nucleaire arsenaal mogelijk maakt. Deze ontwikkelingen worden ondersteund door de VS en andere kernwapenstaten. Daarmee wordt een krachtig signaal afgegeven aan nieuwkomers: als je eenmaal kernwapens hebt, wordt je aanvaard als kernwapenstaat.
 
Om het NPV te redden zijn niet meer sancties en strafmaatregelen nodig, maar bezinning op een reëel onderhandelingsproces zoals voorgestaan door China en Zuid-Korea. Zij hebben goede redenen om de escalatieretoriek van de Amerikaanse regering te vrezen. De aanval op Irak op valse gronden was immers een hard bewijs dat deze regering nergens voor terugdeinst. De komende dagen zal de regering Bush, zeker met Congresverkiezingen in het vooruitzicht, uitgebreid gebruik maken van elke escalatiemogelijkheid. Het is raadzaam voor de Amerikaanse bondgenoten om de roep voor strafmaatregelen in te perken en te pleiten voor terugkeer naar de onderhandelingstafel. Anders valt een verder escalatieproces niet uit te sluiten.
 
Karel Koster
Project on European Nuclear Non-Proliferation
06 1322 3359
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2006 |