menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2008 |
 
 
 
Geneeskundestudenten tegen kernwapens komen naar Volkel
 
Persbericht van IPPNW en IKV Pax Christi
 
Amsterdam/Utrecht, 12 november 2008 - Studenten geneeskunde uit heel Europa demonstreren maandag 24 november in het Brabantse Volkel tegen kernwapens. Daar liggen nog Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Op de vliegbasis vragen de studenten om 11.30 uur een burgerinspectie aan.
 
Daarna fietsen de studenten in drie dagen via Volkel (Uden), Oss (24 nov 16:00u) , Boven Leeuwen, Rhenen (25 nov 13:00) , Amerongen/Leersum, Maarsbergen, Leusden (26 nov 13:00), Amersfoort, Soest, Baarn (26 nov 18:00) naar Amsterdam. Onderweg organiseren ze onder andere de actie 'Nuclear Weapon Free, My Cup of Tea': onder het genot van een kopje thee praten over kernwapens.
 
In Amsterdam neemt het internationale gezelschap studenten deel aan de Europese Studentenconferentie 'Target Earth' van International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW). Deze wordt jaarlijks georganiseerd door en voor geneeskundestudenten uit heel Europa om te pleiten voor een kernwapenvrije wereld. De Conferentie zal zondagmiddag 30 november afgesloten worden met ludieke acties in Amsterdam (o.a. het Marie Heinekenplein en het Museumplein, beide om 14.30 uur) IPPNW is een vereniging van artsen uit de hele wereld met als doel bekendheid te geven aan het menselijke drama dat een (kern)oorlog met zich mee brengt. IPPNW ontving in1985 de Nobelprijs voor de Vrede. Nu is het de beurt aan een nieuwe generatie jonge artsen om dit stokje over te nemen.
 
De conferentie is van 27 t/m 30 november en wordt gehouden in Stayokay Zeeburg (Timorplein 21, Amsterdam). Internationale sprekers als medeoprichter van IPPNW Dr. Vic Sidel worden afgewisseld met Nederlandse politici als Krista van Velzen (SP) en militairen/wetenschappers als Generaal-Majoor buiten dienst Kees Homan (instituut Clingendael) en sprekers van World Information Service on Energy (WISE). Deelnemers uit meer dan 10 verschillende landen worden verwacht. De conferentie wordt gesteund en mede mogelijk gemaakt door vredesorganisaties Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie (NVMP) en IKV Pax Christi.
 

 
Noten voor de pers
 
Voor meer informatie:
Lori Postema (voorzitter organiserend comité), 06-29.62.60.90
Helma Maas (persvoorlichter IKV Pax Christi), 06-48.98.14.88
Zie ook ippnw08.wordpress.com
 
IPPNW is opgericht in 1980, tijdens de Koude Oorlog. Een kleine groep Russische en Amerikaanse artsen redeneerde dat hun gezamenlijk doel van volksgezondheid sterker was dan de ideologie die hun scheidde. De Nederlandse Tak van deze vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie (NVMP) is in 1969 opgericht. Ieder jaar worden er internationale conferenties gehouden om alle 62 landen die zijn verenigd in deze organisatie met elkaar in debat te laten gaan en hun ideeën en projecten uit te wisselen. Tevens wordt er ieder jaar in Europa een Studenten Conferentie gehouden om een nieuwe garde jonge artsen te motiveren en inspireren. Dit jaar is de conferentie door Nederlandse Geneeskundestudenten georganiseerd.
 
IKV Pax Christi is het samenwerkingsverband van het Interkerkelijk Vredesberaad (bekend van de massademonstraties in de jaren tachtig tegen de kernwapens) en Pax Christi. Sinds 2007 werken beide organisaties samen. IKV Pax Christi voert lobby voor een kernwapenvrije wereld.
 
Het campagnemodel van de burger-inspecties is geënt op de inspecties door VN-inspecteurs van de mogelijke fabricage- en opslagplaatsen van massavernietigingswapens in Irak. Vredesactivisten stellen zich de vraag of 'onze' kernwapens dan geen illegale massavernietigingswapens zijn? Sinds de uitspraak op 8 juli 1996 door het Internationaal Gerechtshof te Den Haag heeft de eis voor nucleaire ontwapening niet enkel een ethisch, maar ook een juridisch draagvlak gekregen. Het hoogste rechtscollege ter wereld oordeelde dat zowel het dreigen met - en dus ook het ontwikkelen, opslaan en plannen maken voor gebruik -, als het daadwerkelijk inzetten van kernwapens onverenigbaar zijn met de geldende regels, vervat in het Algemeen Internationaal Recht, het Humanitair Recht en het Oorlogsrecht. Het dreigen met wapens die geen onderscheid maken tussen burgers en militairen en die noch in tijd (halfwaardetijd plutonium = 24.400 jaar), noch in ruimte (fall out) het neutraliteitsprincipe respecteren, wordt gecatalogeerd als oorlogsmisdaad. Het Neurenberg Charter, dat aan burgers de verplichting oplegt om oorlogsmisdaden te signaleren en te voorkomen, versterkt zowel het legitieme als het legale karakter van de Burgerinspecties.
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2008 |