menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2009 |
 
 
 
Minister Verhagen streeft naar een kernwapenvrije wereld
 
Persbericht van Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie
 
Utrecht, 10 december 2009 - Minister Verhagen blijkt niet alleen voorstander te zijn van een kernwapenvrij Europa maar van een gehele kernwapenvrije wereld. Dit blijkt uit een brief aan de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie (NVMP). De brief spreekt over `het zetten van historische stappen die moeten leiden tot algehele kernontwapening, niet alleen in Europa maar in de hele wereldŽ.
 
De NVMP had de minister gevraagd naar de bereidheid van Nederland om in navolging van Duitsland te streven naar verwijdering van Amerikaanse kernwapens van ons grondgebied (vliegbasis Volkel).
 
Volgens de minister moeten nu drie stappen worden genomen: allereerst de afronding van de START-onderhandelingen tussen de VS en Rusland, vervolgens de discussie binnen de NAVO over haar kernwapentaak en de herziening van het Strategisch Concept. Dit dient te culmineren in de derde stap, een besluit over de kernwapens binnen het bondgenootschap.
 
Nederland en Duitsland, zo heeft minister Verhagen met zijn Duitse collega Westerwelle afgesproken, zullen gezamenlijk optreden bij de herziening van het Strategisch Concept van de NAVO.
 
De NVMP, vereniging voor gezondheidszorg en vredesvraagstukken, is verheugd met deze heldere stellingname van de minister. Ook de NVMP acht de tijd nu opportuun om gesteund door minister Verhagen en president Obama de kernwapens de wereld uit te krijgen. De NVMP is de Nederlandse afdeling van IPPNW (Int. Physicians for the Prevention of Nuclear War), winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1985. Obama won de Nobelprijs evenzo voor zijn streven naar een kernwapenvrije wereld. 20 Jaar geleden viel het ijzeren gordijn en historie werd geschreven. Wordt 2010 het jaar dat de wereld verlost wordt van haar meest vreselijke massavernietigingswapens?
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
NVMP-bureau, Hans van Iterson
Tel. 030-2722940
Mobiel: 06-48220457
www.nvmp.org
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2009 |